StoryEditor
KulturaJUBILARNO IZDANJE

Knjiga Mediterana u znaku dr. Ive Tartaglie

Piše PSD.
21. rujna 2013. - 20:55
Ponosni smo što smo Knjigu Mediterana doveli do ovog jubilarnog, 25. izdanja, koje će se održati od nedjelje 22. do subote 28. rujna te u nizu stručnih skupova i promocija okupiti nekoliko desetaka domaćih i stranih znanstvenika.

Oni će predstaviti 20 knjiga i dva časopisa, od čega su samo četriri u izdanju Književog kruga. Kazao je to uoči početka jubilarne smotre Nenad Cambj, predsjednik Književnog kruga, i uz Aleksandra Jakira i Marka Trogrlića član organizacijskog i znanstvenog odbora manifestacije.

Akademik Cambj ukratko je predstavio i program, posebno naglasivši važnost predstavljanja četvrtog, završnog dijela knjige “Dalmatia praeromanica IV” koje će biti u nedjelju u 20 sati u Zavodu HAZU gdje će se gotovo u cijelosti održavati program.

Splitski gradonačelnik

Središnja tema 25. knjige Mediterana je važni, ali zaboravljeni splitski gradonačelnik Ivo Tartaglia. Njemu je posvećen međunarodni znanstveni skup “Ivo Tartaglia i njegovo doba” na kojem će sudjelovati 27 domaćih i tri inozemna znanstvenika. Knjiga organizatora Aleksandra Jakira i Norke Mladinić-Machiedo “Izabrani spisi Ive Tartaglie” bit će predstavljena u nedjelju u 18.45 sati odmah nakon svečanog otvorenja i čitanja tradicionalnog uvodnog eseja koji je ovaj put napisao publicist, urednik i prevoditelj Marko Grčić, koji se odlučio za meditacije o nostalgiji.

Radni dio skupa o poznaton, a nepriznatom, za neke i kontroverznom splitskom poteštatu počet će u ponedjeljak u 9 sati uvodnim riječima i pozdravima Nenada Cambja i Ive Baldasara, a bit će prikazan i 20-minutni film o Splitu 1918. godine u izboru izlagača Gorana Borčića.

Osim navedenih za cijeli ponedjeljak i utorak prijepodne predviđena su i izlaganja: Ivana Boškovića, Tončija Šitina, Josipa Vrandečića, Stanka Piplovića, Ivane Prijatelj-Pavičić, Dragana Markovine i drugih. Prije njihova izlaganja u Zavodu HAZU bit će otvorena izložba građe iz Muzeja grada Splita “Životni prostor Ive Tartaglie”. A u ponedjeljak u 20.30 u Sveučilišnoj knjižnici je otvaranje izložbe “Iz arhiva dr. Ive Tartaglie”. Time će se humanistički Split barem dijelom odužiti svome važnom gradonačelniku.

(Ne)pročitani Krleža

Uobičajeni komaparatistički dio manifestacije bit će u četvrtak u 18 sati s predstavljanjem zbornika “(Ne)pročitani Krleža: od teksta do popularne predodžbe”. To je već njihov 15. svezak u suizdavaštvu Kruga i Filozofskog fakulteta Zagreb.

Njega će predstaviti Vinka Glunčić-Bužančić i Pavao Pavličić, a izlaganja neće biti održana zbog financijskih nemogućnosti ugošćavanja 37 znanstvenika izlagača. U subotu 28. rujna, na dan završetka manfestacije, prisutnima će se obratiti predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić s osvrtom na dvadeset pet godina rada i postojanja Knjige Mediterana. Organizatori 25. Knjige Mediterana jesu Književni krug i Filozofski fakultet u Splitu, te Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu.

SINIŠA KEKEZ

Promocije

Osim navedenih, među zanimljivijim knjigama od Šibenika do Dubrovnika i otoka jesu knjiga Ante Miloševića “Tragovi starih vjerovanja u kršćanstvu ranog srednjeg vijeka” (četvrtak u 12 sati).

Zatim knjiga grupe autora “Kultovi, mitovi i vjerovanja u Zagori” uz koju će se zasvirati na diplama i sviralama (petak u 18 sati). Gotovo sva su predstavljanja u popodnevnim satima u zavodu HAZU.


Slobodna Dalmacija

Od prve Knjige Mediterana 1989. godine Slobodna Dalmacija je aktivno uključena, a autori koji su je tada novinarski i urednički pratili danas tu promoviraju svoje knjige. Bože V. Žigo će u četvrtak u 19 sati predstaviti knjigu “Mali princ u Iraku i druga čitanja”, izbor tekstova iz kulturnog priloga “Forum”. Jakša Fiamengo u subotu u 18.30 predstavlja izbor poezje “Hypnosovo ulje”. Slobodna tako, iako skoro triput starija, ide pod ruku s Knjigom Mediterana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 05:22