StoryEditor
KulturaPOSLASTICA ZA FANOVE

Klinci više nisu djeca, sad su tinejdžeri: treća sezona hit-serije 'Stranger Things', najočekivaniji TV proizvod ljeta, bolja je i zrelija od druge, a govori o hororima odrastanja; čudovišta su samo njihova personifikacija

13. srpnja 2019. - 21:12
Stranger-Things3

Okretanje kamere naopako u zadnjim kadrovima druge sezone serije "Stranger Things" navijestilo je da će se monstrumi iz Upside-Down svijeta vratiti po novu dozu SF horora, makar se činilo da je Eleven (Millie Bobby Brown) zatvorila vrata kapije koja ga povezuje s našim.

U tom momentu poželjeli smo da najavljena treća sezona serije kreatorske braće Duffer bude bolja od druge. Ambijentiran u 1984., "Stranger Things 2" se činio kao brzopotezni, "take money and run" nastavak koji s malo kreacije, a puno repeticije ponavlja dobitnu formulu odlične prve sezone.

Našlo se tu dobrih trenutaka i lijepih referencija ili posveta filmskim klasicima osamdesetih poput "Terminatora" (igrao u kinu, reklamiran na TV-u), "Istjerivača duhova" (klinci u odijelima "ghostbustersa"), "Aliensa" (Paul Reiser u sporednoj ulozi kao lik kome se ne može posve vjerovati), čak i "Predatora 2" (scena kad se znanstvenici nađu u zamci čudovišta), pa neka potonji film datira iz 1990. godine.

Međutim, "Stranger Things 2" nije iznjedrio "wow" faktor koji je "Stranger Things 1" pretvorio u dostojna nasljednika filma "Super 8" J.J. Abramsa i jednu od omiljenih novijih serija (danas odrasloj) sretnoj djeci osamdesetih, ali i novim generacijama filmofila/serijofila, milenijalcima s retrovizirom često uperenim u najplodniju dekadu hollywoodskih kinohitova i popkulture općenito.

Dobra vijest jest da "Stranger Things 3", smješten u 1985., predstavlja značajan napredak u odnosu na "2". Ako će daljnje sezone biti poput ove, samo neka se snimaju. Nastavaka će biti, poručuju braća Duffer i puštanjem pjesme "Neverending Story" u veoma emotivnoj zadnjoj epizodi treće sezone s tračkom stare "Stranger Things" magije.

"Season 3" je dorasla izazovu postavljenom pred braću Duffer - kako avanture Eleven i ostalih klinaca načiniti ponovno nostalgičarski i SF hororski svježima, ako ne i pronaći "wow" faktor u rangu izvornika i filmova na koje se serija referira. Braća Duffer su napravila to tako što nisu doslovce kopirala prethodnike i njihove referencije.

Što je serija "Stranger Things" bez referencija? Ništa, ova serija nije samo utjelovljenje vremeplova tipa DeLoran, već i redateljske poetike Quentina Tarantina i u tri sezone, s promjenjivim učinkom, uspijeva spakirati gotovo čitave osamdesete. Srećom, treća sezona pronalazi u tome vlastiti narativni i ini identitet, za razliku od druge.

Ljubav prema Stevenu Spielbergu, Johnu Carpenteru i Stephenu Kingu još uvijek se osjeća u kadru. No, Carpenteru je, recimo, pridodan njegov imenjak John Hughes, što znači da su primjetni utjecaji tinejdžerskih komedija poput "Fast Times at Ridgmont High".

Phoebe Cates spominje Dustin Henderson (Gaten Matarazzo), i to u kontekstu njegove (naizgled imaginarne) djevojke Suzie koja živi u drugoj državi, a Steve Harrington (Joe Keery) će u videoteci srušiti kartonski stalak s njezinim likom, plus Billy (Dacre Montgomery) izlijeće iz bazena u crvenom kupaćem kao nekoć ona, uz taktove Carsove "Moving In Stereo".

Osobito je slatka romansa Stevea i njegove kolegice iz sladoledarnice Robin (probojna uloga za Mayu Hawke, kćerku Ume Thurman i Ethana Hawkea) dok zajedno s Dustinom pokušavaju spasiti svijet od čudovišta i Rusa čiju je tajnu komunikaciju malac presreo.

Dakako, referencije na Hughesa samo su jedne u nizu u seriji koja u "modusu operandiju" monstruma spaja kultove poput "Stvora" i "Mjehura ubojice". Šerifu Hopperu (David Harbour) netko će reći da podsjeća na "debelog Ramba", a ruski atentator nalik terminatoru citirat će mu "Umri muški" ("Ti si policajac. Policajci imaju pravila.").

"Tko je taj tip", raspituje se Hopper u vezi Rusa kod gradonačelnika Klinea (Cary Elwes, u osamdesetima glumio u "Princezi nevjesti"). "Arnold Schwarzenegger", odgovori ovaj i zapečati "terminatorsku" referenciju. Potjera ruskog terminatora za Hopperom, Joyce (Winona Ryder) i ekipom modelirana je prema lovu na Kylea Reesea i Sarah Connor u "T1".

"Stranger Things 3" se još više odmiče prema akcijskom SF hororu i "odraslijim" filmovima poput "Terminatora", tj. "Povratka u budućnost" i "Dana živih mrtvaca" na čije projekcije protagonisti krišom ulijeću u kino. "Nismo više djeca", kaže jedan od klinaca. I nisu.

El i Mike (Finn Wolfhard) se ljube kao veliki, na užas njezinog zamjenskog tate Hoppera kojemu će telekinetički zalupiti vrata u lice, uslijed čega će im zabraniti viđanje, nesvjestan da odrastaju. "Sad su tinejdžeri, nisu više djeca", govori mu Joyce.

U tome je kvaka treće sezone – u odrastanju. Jedino Will Byers (Noah Schnapp), Joycein sin, želi još igrati Dungeons&Dragons, ostali se prepuštaju sirenskom zovu puberteta i ranih tinejdžerskih godina koji sobom nosi drame i traume.

Willovi prijatelji, Mike, Dustin i Lucas Sinclair (Caleb McLoughlin), krenuli su dalje u život i prebacili se na djevojke poput El i Max (Sadie Sink) koje i same rastu i mijenjaju se, što plaši njihove roditelje. "Toga se bojim", otkriva Hopper očinske brige. Treća sezona serije "Stranger Things" ustvari govori o hororima odrastanja. Čudovišta su samo njihova personifikacija.

Duet za pamćenje

Nekoliko je scena za pamćenje, a u najvećem sjećanju sigurno će ostati izvedba hita "Neverending Story" u duetu Dustyja-buna i Suzie-poo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2022 02:24