StoryEditorOCM
Kazališteneizvjesna sezona

Zbog korone HNK Split prvi put ne upisuje pretplate, opere ‘vise‘ jer su glazbenici preblizu, Balet neupitan, u Drami premijera Tisje Kljaković Braić

29. rujna 2020. - 17:21
Intendant Srećko Šestan: Dođite nam i ove sezone sa sviješću da je umjetnost vječna, a korona ipak prolazna  Paun Paunović/HANZA MEDIA

Nikad neizvjesnija sezona počinje u splitskom HNK. Premda je bilo u planu da teatar otvori vrata izvedbom opere "Lombardijci" koja je premijerno prikazana na Splitskom ljetu, od toga se moralo odustati jer se ne može osigurati potrebna distanca među glazbenicima.

Prvi put neće biti ni upisa pretplata, ali, kako kaže intendant Srećko Šestan, isplaniran je niz premijera i drugih kazališnih programa, a teatar i njegova publika pokazali su za vrijeme Splitskog ljeta kako se može raditi i u otežanim uvjetima. Uz to - ni jedna nevolja ne može trajati vječno.

Umjesto s operom, kazališna će sezona početi gala koncertom opernih arija u ponedjeljak, 5. listopada. Nastupit će, uz zbor i orkestar, solisti Daniela Schillaci, Antonija Teskera, Terezija Kusanović, Max Jota i Ivica Čikeš pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića. Na programu su djela Verdija, Puccinija, Leoncavalla, Bizeta i drugih skladatelja.

image
Split, 290920.
Danas je u prostorijama Hrvatskog Narodnog kazalista u Splitu uprilicena novinska konferencija na kojoj je predstavljen cijelokupni program za predstojecu sezonu kao i moguci potei u slucaju prodora Corona virusa.
Na fotografiji: Jasen Boko ravnatelj Marulicevih dana, Jelena Bosancic ravnateljica drame, Srecko Sestan intendant, Jure Bucevic ravnatelj opere te Ilir Kerni ravnatelj baleta.
Foto: Paun Paunovic/CROPIX
Paun Paunovic/Cropix

U planu je ove sezone i premijerna Verdijeva opera "Krabuljni ples" te četiri reprizna operna naslova, ali, kako je pojasnio ravnatelj Opere mo. Jure Bučević, problem je činjenica što je orkestar u splitskom teatru smješten u "rupi" pred pozornicom i glazbenici su preblizu jedni drugima. Stoga, ove sezone nastojat će ponuditi više koncerata; uz tradicionalne poput božićnog, novogodišnjeg, "Filharmonije budućnosti" i zajedničkog koncerta kazališnih glazbenika i studenata Umjetničke akademije, u planu je i autorska večer Ante Grgina.

- Što je situacija teža, mi smo sve luđi i ambiciozniji. U drami planiramo igrati šesnaest naslova, a od toga osam premijernih, ali uglavnom na velikoj sceni, najavila je ravnateljica Drame Jelena Bosančić.

POPUST ZA PRETPLATNIKE

Od tih osam premijera, tri su već izvedene na Splitskom ljetu: "Francuzica" Ilije Zovka koja život nastavlja na velikoj pozornici, te "Teške ljubavi" Itala Calvina i Ivana Penovića koje će igrati na sceni Gradskog kazališta mladih te "Gordana neće doći" Jelene Bosančić, u režiji Ivana Planinića.

Potom, bit će izveden "Povratak" jednog od najvećih britanskih suvremenih dramatičara Harolda Pintera u režiji Nine Mitrović. Priča, prožeta crnim humorom, prati sina intelektualca koji se vraća iz Amerike u londonski roditeljski dom gdje ga dočekuje neprijateljska atmosfera. Potom, tu je i drama Elvisa Bošnjaka "Usidrene" u režiji Anastasije Jankovske, zadnji dio Bošnjakove dalmatinske trilogije čija se radnja zbiva na otoku.

"..a mobitel i dalje zvoni" otkačena je i maštovita komedija iz pera jedne od najintrigantnijih američkih dramatičarki, Sarah Ruhl, koju će režirati Nenni Delmestre. Nadalje, na sceni će zaživjeti i popularna knjiga "U malu je uša đava" splitske slikarice Tisje Kljaković Braić. Ovu toplu posvetu djetinjstvu u Splitu na scenu će postaviti Bruna Bebić.

image
 Bruna Bebić režirat će prozu Tisje Kljaković Braić 
Vojko Bašić/cropix

Uz to, publiku očekuje i predstava"Trumanov show", kazališna verzija popularnog filma iz 1998. po scenariju Andrewa Niccola u režiji Saša Anočić  .

Balet, najavio je ravnatelj ansambla Ilir Kerni, prenijet će ovoljetnu premijeru Daniela Cardosa "Correr o Fado" te još jedan rad istog koreografa "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskog u suvremenoj viziji. Na kraju, bit će otplesana i "Esmeralda", priča o prekrasnoj ciganskoj djevojci koja se udaje za pjesnika Pierrea Gringoirea, kako bi ga spasila od smrtonosne ruke ciganskog kralja. Ovaj balet čiji je autor talijanski skladatelj Caesare Pugni iz 19. stoljeća, koreografirat će tandem Vasily Medvedev i Stanislav Fečo.

image
Balet 'Correr o Fado' nakon Splitskog ljeta plesat će se i u zgradi 
Tom Dubravec/Cropix

- Dođite nam i ove sezone u kazalište, neka nam umjetnost pomogne u mentalnoj borbi protiv straha od nepoznatog. Uživajmo zajedno u kazališnoj umjetnosti, pokažimo bolju stranu svijeta, a sve sa sviješću da je umjetnost vječna, a korona ipak prolazna, pozvao je publiku intendant, a o promjenama vezanim uz organizaciju izvedbi kazao je:

- Razmatrali smo mnoge europske modele koji će se primjenjivati. Slovačka je, recimo, otkazala sva kulturna i sportska zbivanja, a u Francuskoj ni maske nisu nužne. Mi smo odlučili - u suradnji s državnim i županijskim stožerom te u dogovoru s Ministarstvom kulture, da među gledateljima bude po jedna prazna sjedalica. Mislimo da je to dovoljno. Međutim, ove godine nismo mogli upisivati pretplate. Zbog smanjenog kapaciteta gledališta naši stari pretplatnici ne bi mogli dobiti mjesto na koje su navikli, a i ne usuđujemo se, jer ne možemo znati hoćemo li realizirati sav planirani program. S praksom pretplata, naravno, ne prestajemo, samo je "zamrzavamo", a naši stari pretplatnici imat će 20 posto popusta na kupljene ulaznice, kazao je intendant.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. svibanj 2023 15:26