StoryEditor
Kazalištegostovanje

Zadarski plesni ansambl s predstavom ‘Gozd – danse macabre‘ večeras pleše u Domu mladih pred Splićanima koji na vrijeme dođu po ulaznicu

26. rujna 2020. - 08:00
'Danse macabre' ili 'mrtvački ples' je kasnosrednjovjekovna alegorija koja govori o prolaznosti života  zadarski plesni ansambl

U subotu, 26. rujna, u 20 sati, u Amfiteatru Doma mladih održat će se predstava "Gozd – danse macabre", u izvedbi Zadarskog plesnog ansambla, najstarijeg i najpoznatijeg plesnog ansambla u Dalmaciji.

Ansambl je do sada producirao oko 50 cjelovečernjih plesnih predstava, a od 2009. godine organizatori su "Monoplaya", festivala suvremenog plesa solo forme, jedinog takvog festivala u Hrvatskoj.

"Gozd – danse macabre" plesna je drama u dva čina koja uprizoruje osobne i kolektivne tradicije, nematerijalna nasljedstva i ritualnost. Inspirirani ljudskom poviješću zapisanom u plesu, počevši od prvih artefakata ljudskog tijela i vizualnih prikaza plesa, "Gozd" meditira o vremenu, prostornim odnosima, strukturama i intencijama iza radnji.

Apstrakcijom formi nađenih u prirodi i ponavljajućih uzoraka koji se prevode u specifičan plesni jezik kreira se pletivo koraka i sekvenci, utopija plesa, težeći utopiji svijeta.

Inače, "danse macabre" ili "mrtvački ples" je kasnosrednjovjekovna alegorija koja govori o prolaznosti života bez obzira na to iz kojega društvenog staleža je tko. Prikazi povorke smrti širili su se u Europi nakon epidemije kuge, četrdesetih godina 14. stoljeća, kada je umrlo 75 milijuna ljudi. Na crtežima je obično prikazana smrt, kostur, u društvu s papom, kraljem, mladićem, djevojkom i seljakom.

Koreografiju "Gozda" potpisuje Matea Bilosnić, a u predstavi plešu Filipa Bavčević, Patricia Gospić, Marta Huber, Nataša Kustura, Natali Perić, Josipa Štulić i Sanja Petrovski.

Ulaznice za predstavu prodaju se sat vremena prije početka predstave, a njihov broj je zbog epidemije smanjen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 16:52