StoryEditorOCM
KazališteNOVITETI

Vicko Bilandžić odlučio tko će mu biti novi ravnatelji Drame, Opere, Baleta i Tehnike. ‘Tražio sam ovu kvalitetu‘

4. travnja 2023. - 16:01

Redatelj Ivan Plazibat bit će u HNK Split novi ravnatelj Drame, dosadašnja prvakinja opere u HNK Ivana pl.Zajca, Ivana Srbljan preuzet će ravnanje splitskom Operom a ravnatelj Baleta bit će portugalski plesač i baletni pedagog Pedro Carneiro. Novi ravnatelj Tehnike bit će Slaven Raos, scenograf.

Dogovore s budućim ravnateljima upravo je završio Vicko Bilandžić, izabrani intendant koji će vođenje teatra preuzeti 1. srpnja.

image

Ivana Srbljan

Izbor treba još potvrditi Kazališno vijeće.

- Tražio sam adekvatne osobe s izraženim specifičnim osobnim kvalitetama za vodstvo svake kreativne jedinice teatra, kaže Bilandžić i dodaje:

- Ivan Plazibat je redatelj koji najbolje poznaje naš dramski ansambl i ovaj grad. Ima odličan pregled regionalno važnih kazališnih autora što je ključno za daljnji razvoj drame u Splitu koja se već više puta pozicionirala kao najbolja u Hrvatskoj.

image

Redatelj Ivan Plazibat
 

Vojko Bašić/Cropix/Cropix

Pedro Carneiro, nastavlja budući intendant, donosi ogromno pedagoško iskustvo. Poznati su mu, na međunarodnom planu, koreogerafi i plesači i plesačice dostupni za buduće pojedinačne angažmane, a fokus će staviti na razvoj domaćih izvođača i na sadašnji ansambl koji je već na zavidnom nivou.

image

Pedro Carneiro
 HNK Split

Ivana Srbljan pak, prema njegovim riječima donosi iskrenu ljubav prema operi i glazbi općenito te uho koje zna prepoznati domaće talente koje želimo razvijati "u svom dvorištu" kao plod splistke akademije te odabrati najbolje goste koje si možemo priuštiti.

image

Slaven Raos (lijevo)
 

Paun Paunović/Cropix/Cropix

Slaven Raos je dugo u teatru, poznaje sve kadrovske i procesne detalje naše kazališne produkcije. To njegovo znanje jamstvo je sigurnosti i stabilnosti tehničke strane produkcije, zaključuje Bilandžić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 15:24