StoryEditor
Kazališteodlazak doajena

U Dubrovniku preminuo Miljenko Vikić, istaknuti hrvatski baletni plesač i koreograf

Piše Renato Kragić
30. listopada 2020. - 18:11

U petak je u Dubrovniku preminuo Miljenko Vikić, hrvatski baletni plesač i koreograf, izvijestili su iz Hrvatskog društva profesionalnih baletnih umjetnika.

Miljenko Vikić (1931.-2020.) baletnu školu pohađao je u Beogradu, gdje je studirao glumu na Akademiji za filmsku i kazališnu umjetnost te bio angažiran u Baletu Narodnoga pozorišta od 1950. –1953. Zatim je plesao u Sarajevu i Rijeci, a 1958. angažiran je u zagrebačkom HNK-u.

Svestrani plesač karakternoga, klasičnog i modernog izraza, istaknuo se u baletima Peer Gynt (E. Grieg, koreografija M. Kirbos), Čudesni mandarin (B. Bartók) i Romeo i Julija (S. S. Prokofjev, koreografija D. Parlić), Đavo u selu (F. Lhotka), Pepeljuga (Prokofjev) i Heloti (I. Brkanović, koreografija Pia i Pino Mlakar), Balada o mjesecu lutalici (Dušan Radić, koreografija M. Sanjina), Trorogi šešir (M. de Falla, koreografija F. Adret), Čovjek pred zrcalom (M. Kelemen) i Posljednja uloga (I. Kuljerić, koreografija N. Bidjin i S. Kastl).

Tu su i Petar Pan (B. Bjelinski, koreografija N. Lhotka), Vragolasta djevojka (F. Herold, koreografija N. Dixon) i dr. Koreografirao je balete Karneval iluzija (B. Bjelinski), Makar Čudra (P. Konjović), Carmen (G. Bizet – R. K. Ščedrin), Papisa Ivana (J. S. Bach, B. Papandopulo i dr.), Kentaur XII (A. Kabiljo).

Detalji oko mjesta i vremena sahrane istaknutoga plesnog i baletnog umjetnika bit će objavljeni naknadno.

item - id = 1054448
related id = 0 -> 1054461
related id = 1 -> 483196
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 14:30