StoryEditorOCM
Kazalište‘sveto mjesto‘

Sretan vam svjetski dan kazališta! Svjetlost umjetnosti naše je oružje za borbu protiv mraka, neznanja i ekstremizma

27. ožujka 2023. - 18:58

Danas, 27. ožujka, obilježava se Svjetski dan kazališta.

Ovaj dan počeo se obilježavati još 1962. na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta. Ovom prigodom je običaj u mnogim teatrima organizirati posebne programe i događanja, neka kazališta planiraju upravo za 27. ožujka premijere ili obljetničke izvedbe dok je gotovo svugdje običaj pročitati prije izvedbi poruke istaknutih umjetnika.

Prvu poruku napisao je te 1962. godine Jean Cocteau, francuski pjesnik, romanopisac, dramatičar, redatelj i kritičar.

Ove godine međunarodnu je poruku napisala egipatska glumica Samiha Ayoub.

- Ono što mi u svijetu teatra činimo kao dramski pisci, redatelji, glumci, scenografi, pjesnici, glazbenici, koreografi i tehničari, svatko od nas bez iznimke, jest čin stvaranja života koji nije postojao prije izlaska na pozornicu. Taj život zaslužuje brižnu ruku koja ga nosi, grudi pune ljubavi koje će ga na sebe privinuti, dobro srce koje će s njime suosjećati, te trezven um koji će mu dati potrebne razloge da nastavi i preživi, poručuje između ostalog glumica i nastavlja:

-Svjetlost umjetnosti naše je oružje za borbu protiv mraka, neznanja i ekstremizma. Mi prihvaćamo doktrinu života kako bi se život dalje širio svijetom. U to ulažemo svoj trud, vrijeme, znoj, suze, krv i živce, sve što moramo učiniti kako bismo prenijeli ovu uzvišenu poruku, obranili vrijednosti istine, dobrote i ljepote, uistinu vjerujući da je život vrijedan življenja.

Hrvatsku poruku napisao je redatelj i profesor Želimir Mesarić.

On navodi u poruci:

- Čuvajmo sveto mjesto - pozornicu. Ne dopustimo lažnim trgovcima kojekakvih ideologija, agentima provokatorima, muljatorima i opsjenarima sumnjivih vrijednosti, lažnim moralistima, zasljepljenim aktivistima, polutalentima, slatkorječivim varalicama svih boja i zastava da brljaju po Talijinom svetištu, i zaključuje:

- Ja sam klasičar i u gimnaziji sam odgajan na estetici lijepog. Vremena su donijela i sasvim meritorno etablirala estetiku ružnog. Niti je sve samo lijepo, niti je samo ružno, no nametanje samo jedne vizure - estetike ružnog, nije dobro.

U suživotu, dijalogu, toleranciji, zajedno sačuvajmo teatar i ne dopustimo urušavanje temeljnih vrijednosti. Ako na početku bijaše Riječ, čuvajmo tu Riječ i borimo se za istinitost riječi.

Kao što drama završava katarzom, tako je na kraju tunela Svjetlo u kojem svjetlucaju riječi Vjera, Nada i Ljubav. Moramo njegovati nadu u novi početak, a tu je uloga teatra neizmjerna i veličanstvena. Teatar je vječan i spaja sva tri vremena: vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem, u vremenu budućem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 07:49