StoryEditorOCM
Kazališteprogram i mjere

Splitsko ljeto bit će opsežno i ambiciozno, ‘covid pokriveni‘ će na predstave moći bez maski. Opere će biti u izobilju, a dramu nose dva jaka ženska lika, evo cijelog programa

5. srpnja 2021. - 16:11

U splitskom HNK-u najavljeno je 67. Splitsko ljeto, a ulaznice za programe upravo su puštene u prodaju.

Program je prilično opsežan i ambiciozan, a njegovo održavanje došli su poduprijeti i gradonačelnik Ivica Puljak, dogradonačelnik Bojan Ivošević te epidemiologinja Diana Nonković.

Stoga je uvodno bilo dosta govora o epidemiološkim mjerama i cijepljenju; gradonačelnik je pozvao sugrađane da se cijepe, kazavši da time pokazuju brigu za najranjivije, odnosno one koji se ne mogu cijepiti iz zdravstvenih razloga, a dr. Nonković je kazala da neki gledatelji neće morati nositi maske.

To su cijepljeni, negativni na COVID-19 i oni koji su ga preboljeli.

image
Epidemiologinja Diana Nonković ovog Splitskog ljeta ima 'glavnu riječ'
 
Nikola Vilić/Cropix


Opera će premijerno na otvaranju 14. srpnja na Peristilu izvesti verističku jednočinku Pietra Mascagnija "Cavalleria rusticana" pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića u režiji Jelene Bosančić.

Međutim, kako je naveo ravnatelj Opere Jure Bučević, tu su i lanjski "Lombardijci", koje je vidio veoma mali broj gledatelja, tradicionalni "Nabucco" te "Ero s onoga svijeta" u Vrlici, koji je prošloga ljeta bio odgođen.

- Godinu dana nismo imali opernu produkciju, uzbuđeni smo i spremni - kazao je ravnatelj, posebno skrenuvši pozornost na gosta iz Italije, baritona Paola Gavanellija koji će pjevati u "Cavalleriji".

Gavanelli nastupa u najuglednijim svjetskim opernim kućama, a oduševljen je Peristilom.

Judita i Glorija

Ravnateljica Drame Marina Vujčić je kazala da se dramski program oslanja na dva nosiva stupa, dva ženska lika - Juditu i Gloriju.

"Judita", prema spjevu Marka Marulića u režiji Brune Bebić okupila je tri ustanove - UMAS, GKL i HNK, a prema riječima redateljice cilj je bio preskočiti jezičnu prepreku jer Juditu srednjoškolci slabo čitaju.

Međutim, ona nije ni zamorna ni dosadna ni teška, a to je dokazala publika u kojoj je bilo mnogo mladih i napunila je prve četiri izvedbe. "Judita" će inače biti izvedena dvaput, dva dana prije službenog otvaranja.

image
Marina Vujčić i Bruna Bebić
Nikola Vilić/Cropix


Drugi nosivi stup je po riječima ravnateljice Drame "Glorija" Ranka Marinkovića, koja će biti održana na Sustipanu, a tamo će igrati i obnovljena predstava "Smij i suze starega Splita" u režiji Gorana Golovka.

Lani je ova predstava izostala zbog smrti glumice Zoje Odak, a njezinu ulogu preuzet će Marija Šegvić.

Uz to slijedi ciklus gostujućih predstava iz hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća, a ovo će biti u praksi prva realizacija sporazuma o suradnji što su ga te kuće potpisale.

Moja je majka bila...

Marina Vujčić spomenula je i niz gostovanja, a posebnu pozornost skrenula na predstavu izraelskog pisca Jacoba Buchana "Zvižduk - moja majka je bila Mengeleova tajnica". Predstava govori o boli djece čiji su roditelji preživjeli holokaust, a bili su prisiljeni raditi s nacistima.

Ravnatelj baleta Ilir Kerni najavio je dvije premijere. Aaron Kok, solist Baleta HNK Split, predstavit će se publici kao koreograf s predstavom "Venatus/Migrations", a francuski koreograf Thierry Malandain s baletnom dvočinkom "Mozart à 2 & Don Juan".

image
Nikola Franić, Jure Bučević, Ilir Kerni, Marina Vujčić i Bruna Bebić
Nikola Vilić/Cropix


Najavljeni su i brojni koncerti, besplatni programi za odraslu publiku i djecu, te izložbe.

Oko predstavljanja knjiga i dječjih programa pobrinut će se Gradska knjižnica Marka Marulića, a od izložbi valja izdvojiti izložbu fotografija Borisa Bućana.

Galerija 46 i Splitsko ljeto organiziraju ovu izložbu koja obuhvaća fotografije nastale objektivom mobilnog telefona iz perioda od 2017. godine do danas.

Predmeti autorova zanimanja sakralne su i profane naravi, te pejzaži i tekstilne i papirnate strukture. Dogodine će nastaviti suradnju izložbom plakata, među kojima je čuvena "Žar ptica", nastala prije 40 godina.

Također, priprema se i velika izložba skulptura Peruška Bogdanića u galeriji Meštrović, s četrdesetak radova.

image
Ravnatelj Srećko Šestan i Balazs Bekeffy iz OTP banke
Nikola Vilić/Cropix


Ovom prilikom je OTP banka kao sponzor potpisala ugovor s Upravom festivala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 10:40