StoryEditor
KazališteMarulićevi dani

Splitski teatar jači od korone! Ponovo kreće festival najboljih hrvatskih drama. Pročitajte koje ćete odlične predstave vidjeti na splitskim scenama

Piše Jasmina Parić
14. listopada 2021. - 15:43

HNK Split organizira 31. Marulićeve dane koji će se održavati od 16. do 26. listopada.

Festival hrvatske drame, otkako se dogodila pandemija izgubio je ritam koji je održavao tri desetljeća, pa su 30.Marulićevi dani bili odgođeni a ovi, 31. koji su pred nama "dug" su iz travnja.

Valja napomenuti da se i u narednom tjednu mogu očekivati izmjene na koje uprava ne može utjecati.

Festival, s predstavama koje je odabrala selektorica Gordana Ostović, dramatičarka i kazališna kritičarka, započet će već u subotu, 16. listopada predstavom "Zagreb 2020", ali će se ovaj autorski projekt Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića održati u Zagrebu.

Čak i samo otvaranje manifestacije, jer je tada bilo najzgodnije, organizirati ga, zbit će se tek 20. listopada.

image
Mjuzikl 'Bambina' u režiji Krešo Dolenčića
Matko Biljak

U ponedjeljak, 18.listopada, kreće program u Splitu i to s dvije izvedbe: "Francuzicom" Ilije Zovka u režiji i izvedbi Snježane Sinovčić Šiškov i Trpimira Jurkića koja će igrati na sceni GKL-a, dok se na veliku scenu HNK Split iste večeri vraća nedovoljno igrana uspješnica, domaći mjuzikl "Bambina" Ane Tonković Dolenčić, na glazbene hitove Nene Belana i legendarnih Đavola i u režiji Krešimira Dolenčića, koja prema riječima izbornice kroz lake note i ljubavnu priču propituje i teže note poput korupcije, manipulacije i predrasuda.

Planirane su dvije izvedbe "Bambine", ali najvjerojatnije će se održati tri jer se zbog bolesti u ansamblu otkazuju "Usidrene" Elvisa Bošnjaka u režiji Anastasije Jankovske.

Kako navodi u uvodnoj riječi Gordana Ostović, produkcija hrvatske drame unatoć koroni nije mnogo odudarala od ranijih godina - kazalište je žilava umjetnost.

Takva je i Gavellina predstava "Hotel Zagorje", prema knjizi Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić i Jelene Kovačić.

image
Odlična 'Francuzica' Snježane Šiškov i Trpimira Jurkića
 
Matko Biljak

Proglašena i najboljom predstavom hrvatskog glumišta, ona kroz vizuru desetogodišnje djevojčice vukovarske prognanice donosi niz potresnih priča vukovarskih žena u izganstvu.

Ženama se bavi i predstava simboličnog naslova "Umri ženski" Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića i produkciji Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Duhovita predstava o osamljenosti i potrebi za bliskošću donosi male intimne drame u kojima se možemo prepoznati: od odnosa s majkom, partnerom, krivim vezama i součavanju s vlastitim iluzijama.

Iz istog kazališta dolazi i predstava "Gruntovčani", prema tekstu Mladena Kerstnera, u režiji Rajka Minkovića i Borisa Svrtana, koja će vratiti sjećanje na slavnu TV seriju Kreše Golika.

Iz Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci stiže "Štajga", po tekstu Ivane Šojat, u režiji Jasmina Novljakovića, koja kroz sudbinu jedne željezničarske obitelji, sjećanja, smijeha i plača, pijanstva i trijeznosti obuhvaća povijesni prikaz života vinkovačke željezničke stanice.

Pogledat ćemo i predstavu Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca "Grane smo na vjetru", koju je prema noveli Jeana Gionoa 'Čovjek koji je sadio drveće' dramatizirala Ana Prolić, a režiju potpisuje Peđa Gvozdić.

image
'Hotel Zagorje' , prema izvrsnoj uspješnici Ivane Bodrožić
 
Jasenko Rasol

Priča je to o jednom mladiću u potrazi za smislom, o jednom stracu koji sadi drveće kako bi oplemenio ratom uništenu zemlju te o zajednici koja usprkos početnom otporu prihvaća princip kreacije, a ne destrukcije.

Predstava "Dobro je ništa", autorski projekt Olje Lozice u produkciji Teatra ITD iz Zagreba, pokazuje kako unutrašnji konflikti postepeno razaraju emotivne i prijateljske veze, a onda i samu strukturu ličnosti.

Marulićevi dani dovode i ljubavnu rock monodramu "10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života" mladog glumca Ivana Ožegovića i umjetničke udruge Kreator. Progovara se o odrastanju, djevojkama, glazbi, ljubavi i prijateljstvu.

Na duhovito, ali i gorko intimno putovanje kroz jednu vezu vodi nas predstava "Fešta", Teatra Exit, u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba.

image
Ivana Šojat u romanu 'Štajga' ispričala je štoriju o jednoj željezničkoj stanici i Vinkovcima


 
Jakov Prkić/Cropix

Proslava petogodišnjice braka jednog dobrostojećeg naizgled sretnog para, na kojoj sudjeluju i gledatelji gotovo kao dio glumačke ekipe, na scenu donosi sjajne mlade glumce i autore predstave: Josipu Anković i Josipa Ledinu.

Predstave će igrati u sva tri gradska teatra, HNK-u, GKL-u i GKM- u uz poštivanje epidemiloških mjera a to znači: mjerenje temperature, razmak od jedne sjedalice u parteru i nošenje maske za čitavo vrijeme izvedbe. COVID potvrde nisu potrebne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2021 16:20