StoryEditorOCM
KazališteUspjeh nije sve

Ravnatelj splitskog Hrvatskog doma Marin Kaporelo nakon odbijenice gradske vlasti, govori o smjeni, svojoj savjesti i hoće li se javiti na novi natječaj

Piše Jasmina Parić
7. listopada 2022. - 11:09

Marin Kaporelo, vršitelj dužnosti ravnatelja Hrvatskog doma – koncertne dvorane u Splitu, više od dvije godine je u “privremenom statusu” na čelu nove gradske ustanove.

Zgrada u Tončićevoj ulici, stara 114 godina u kojoj je Hrvatski dom smješten, desetljećima je propadala, a nakon temeljite restauracije valjalo ju je “napuniti” sadržajem. Kaporelo je u kratko vrijeme osmislio i realizirao niz programa vrhunske kvalitete, podržala su ga respektabilna glazbena imena, domaća i strana, međutim – njegovo izvješće za prošlu godinu nije prihvaćeno na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Takva odluka još je čudnija kada se uzme u obzir da Grad nije ni bio “zadao” v. d. ravnatelju programski okvir kakav dobivaju druge kulturne ustanove.

Program koncertne dvorane u cijelosti je Kaporelov rad – sam je pisao i statut ustanove – ali, neprihvaćanje izvješća lako može značiti i to da će mu se Grad zahvaliti na suradnji. Neko smisleno obrazloženje nije se čulo.

Međutim, Kaporelu mandat istječe relativno brzo, 18. prosinca, trebat će i konačno raspisati natječaj za “stalnog” ravnatelja. Trenutno je program za novu sezonu pripremljen i predstavljen, a što će gradski vijećnici odlučiti, možda bude jasnije na idućoj sjednici.

 

Marin Kaporelo inače je pravnik koji se odavno prebacio u kulturne vode, i kao pjevač i ravnatelj Hrvatske glazbene mladeži koju je vodio pet godina.

image

Marin Kaporelo: Zar bi nam došao Ivo Pogorelić tek tako? I još je darovao svoj koncert u korist učenika Glazbene škole “Josip Hatze”

Vojko Bašić/Cropix

Vaše je izvješće odbijeno, ali prije toga ipak vam je bio odobren program koji ste predočili Gradu, i na temelju kojeg vas je Grad financirao.

– Da, proračun smo napisali – i program, okvirno – i sve je prihvaćeno krajem prošle godine. Ali u međuvremenu nije sastavljen programski i financijski okvir kojim bih se morao voditi ja ili neki drugi ravnatelj.

Ukratko, s novcem koji ste dobili samostalno ste osmislili djelovanje ustanove.

– Pa, da. Sa suradnicima, naravno. Četvero nas je zaposlenih u Hrvatskom domu, tu su još Slaven Tahirbegović, zadužen za tehniku, Zrinka Sirić Podrug, koja se bavi marketingom, i Tihomir Orlić, izvršni producent i organizator snimanja.

Za ravnatelje ne postoji određena škola; stoga smo okupili Umjetničko vijeće, savjetodavno tijelo koje radi gratis, a u njemu su Ivan Repušić, dirigent, Gordan Tudor, saksofonist, Blaženko Juračić, skladatelj, Jure Bučević, dirigent, i Tomislav Mrduljaš, skladatelj.

Tako preko vijeća imamo poveznice s Hrvatskim društvom skladatelja, splitskom Operom, Umjetničkom akademijom i inozemstvom.

Kontakti su u ovome poslu neizmjerno važni; kada smo, recimo, pozvali sekstet Berlinske filharmonije, jasno da nam je trebala i preporuka, pogotovo kao mladoj ustanovi.

Zar bi nam došao Ivo Pogorelić tek tako? I još je darovao svoj koncert u korist učenika Glazbene škole “Josip Hatze”, čestitao nam, rekao da je ovo u Splitu europska priča i preporučio nas kući Sony, kako bi kod nas glazbenici snimali svoje CD-ove, a to znači i pristojnu zaradu.

image

Marin Kaporelo: Ovoga mjeseca profesor Lang sa Sveučilišta u Beču, specijaliziran za akustiku koncertnih dvorana, dolazi načiniti probno snimanje za Sony

Vojko Bašić/Cropix

Dakle, akustika u dvoranama je dobra?

– Jako dobra, ali još smo je usavršili. Prostor dodatno opremamo; u suradnji s Elektrotehničkim fakultetom iz Zagreba načinjen je projekt akustičke obrade prostora.

U velikoj dvorani, pojednostavljeno rečeno, bilo je određenih problema s raspršivanjem zvuka. Kod jednog klavira ili jedne gitare ne bi se to opazilo, ali kad bi na sceni bilo više izvođača i instrumenata, opazilo bi se.

Osigurali smo sredstva putem Ministarstva kulture i medija i u zidove ugradili ploče koje savršeno balansiraju zvuk, a uz to su i efektne. Ovoga mjeseca profesor Lang sa Sveučilišta u Beču, specijaliziran za akustiku koncertnih dvorana, dolazi načiniti probno snimanje za Sony.

Što se tiče prihoda jeste li ostvarili najavljenu “kunu za kunu”, odnosno zaradu jednaku sredstvima koje vam odobrava Grad?

– Uz potporu Ministarstva, prodaju ulaznica, donatore, produkcije i najam dvorana – vrlo smo blizu tome.

Dok se zgrada još obnavljala, govorilo se kako će se u njoj smjestiti razna splitska društva, kao što je bilo u vrijeme kada je izgrađena. Moguće da ima nezadovoljnih...

– Taj koncept stariji od stoljeća, kada su se na ovome mjestu okupljali Slavjanski napredak, Sokol i drugi, nije moguć – naprosto zato jer je zadnja kulturna strategija grada ovaj prostor definirala kao koncertnu dvoranu, a i sami konzervatori su zaštitili njezinu svrhu.

Zgrada je kroz povijest mnogo toga preživjela, od divnih priča poput Prve dalmatinske izložbe do uništavanja fasade od strane fašista, a potom su i unutarnje ukrase u vrijeme Jugoslavije skinuli 1947. godine.

Namjene su bile razne – od doma omladine do teretane – a prostor je, nažalost, nestao iz kulturne memorije. Znalo se samo da je to “ona zgrada iznad kazališta lutaka”. Dakle, stari koncept s mnoštvom društava na jednome mjestu nije prihvatljiv, ali je u isto vrijeme Hrvatski dom postao pravi dom splitskih glazbenika.

Ovdje su svoj prostor našli svi oni glazbeni projekti koji su se održavali po neadekvatnim i improviziranim prostorima – Piano loop festival, MAG festival, Dani klasične gitare, Večer francuske šansone, Jazz festival i drugi. Ovdje imaju tehniku, logistiku, prostor – sve što im treba.

I što sada? Počinjete s novom sezonom za koji dan, a status vam je nejasan.

– Počinjemo, pa što bude. Nakon pretprograma, otvaramo sezonu s “Hrvatskom misom” Borisa Papandopula koju će izvesti Zbor HRT-a i solisti Darija Auguštan, Martina Gojčeta Silić, Stjepan Franetović i Tomislav Fačini. Time ćemo obilježiti tridesetu obljetnicu smrti maestra Papandopula i osamdesetu Zbora HRT-a.

image

Marin Kaporelo: Bečki plesni orkestar svirat će na balu između Božića i Nove Godine

 

 

Vojko Bašić/Cropix

Osim koncerata i programa koje smo ranije najavili, u planu je veliki blagdanski bal između Božića i Nove godine. Stolice će biti uklonjene kako bi se dobio podij. Tko će svirati?

– Bečki plesni orkestar. Bit će solističkih arija riječke nacionalne prvakinje, sopranistice Kristine Kolar i valcera, polki...

Tko u Splitu uopće zna plesati polku?

– Ima još vremena za uvježbati. A uz to, imat ćemo na podiju i nekoliko profesionalnih parova koji će animirati ostale.

Što ako vas u međuvremenu smijene? Prigovara vam se da vas je dovela politika, pa bi vas politika mogla i razriješiti.

– Političar nisam nikada bio, niti član neke stranke. Svakog ravnatelja ili vršitelja dužnosti potvrdila je neka gradska vlast, prema tome može se reći da je baš svatko došao po političkoj liniji.

Savjest mi je mirna, napravili smo ovdje dobar posao, kojim bih se volio nastaviti baviti. A ako me smijene – ništa, pa ne mogu se valjda lancem vezati ovdje za vrata.

Jeste li nakon zadnje sjednice bili u kontaktu s nekim iz Banovine, tražili pojašnjenja?

– Nisam. Odluka je na Gradu. Može sve dobro proći i ne mora. Kada bude raspisan natječaj, mislim se na njega javiti. Nakon iduće sjednice Gradskog vijeća stvari bi trebale biti puno jasnije. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 12:35