StoryEditor
KazalištePosebna čast

Ravnatelj splitskog Baleta Ilir Kerni dobio prestižno odlikovanje Republike Albanije. Predsjednik Ilir Meta uručio mu je orden Čast nacije

Piše R.K.
20. rujna 2021. - 15:58

Ravnatelja Baleta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu Ilira Kernija predsjednik Republike Albanije Ilir Meta odlikovao je u Tirani ordenom Čast nacije.

„Ovo je najvažniji dan moje umjetničke karijere. Osjećaj je to koji teško mogu izraziti riječima“, izjavio je Kerni prilikom primanja priznanja za svojih 40 godina umjetničkog rada u rodnoj Albaniji i u inozemstvu, ponajviše u Hrvatskoj.

image
Saša Burić/Cropix

Svečanosti je prisustvovala i proslavljena operna umjetnica, sopranistica Inva Mula, koja je izjavila: „Ilir Kerni je istinski legendarna osobnost albanske umjetnosti, idealist potpuno posvećen svojoj profesiji. Njegova me umjetnost oduševljava od prvog trenutka kad sam ga ugledala na sceni.“

Ilir Kerni rođen je 1959. u Tirani. Nakon diplome na Baletnoj akademiji u rodnom gradu 1977. ulazi u angažman Nacionalnog kazališta u Tirani, gdje ubrzo stječe status baletnog prvaka. Zahvaljujući stipendiji UNESCO-a, 1991. usavršava ples i baletnu pedagogiju u Operi u Strasbourgu i Pariškoj operi.

image
Saša Burić/Cropix

Od 1991. do 1993. angažiran je u baletnoj trupi Ballet du Rhin. Od 1994. baletni je prvak HNK u Zagrebu, u kojemu je uz dugu i uspješnu plesačku karijeru od 2005. angažiran i kao baletni majstor i pedagog u brojnim klasičnim i modernim baletima.

Kao plesač i baletni majstor surađuje s mnogim hrvatskim i svjetskim koreografima: Angelin Preljocaj, Vasco Wellenkamp, Milko Šparemblek, Renatto Zanella, Oscar Araiz, Martino Muller, Jorma Uotinen, Bertrand d'At, Claude Brumachon, Ivan Favier, Derek Deane, Norman Dixon, Dinko Bogdanić, Youri Vamos, Staša Zurovac...

image
Paun Paunović/Cropix

Među brojnim Kernijevim nagradama izdvajaju se čak tri nagrade "Oskar Harmoš" za najbolju mušku baletnu ulogu: Princa u "Orašaru" 1999., Princa u "Trnoružici" 2000., te Putnika u baletu "Pjesme ljubavi i smrti" Gustava Mahlera/Milka Šparembleka 2007.; potom Nagrada hrvatskoga glumišta za ulogu Mefista u baletu "Johannes Faust passion" 2002., Plaketa grada Zagreba za nastup u baletu "Danse macabre" 2009., kao i Zlatni orden Republike Albanije 2005. godine, uz niz drugih nagrada. Od 1984. Kerni ima i titulu Zaslužnog umjetnika Republike Albanije.

Od 2013. do 2016. godine Kerni je bio intendant Albanskoga narodnog kazališta, Opere, Baleta i folklornoga ansambla u Tirani, a od listopada 2019. ravnatelj je Baleta HNK Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 03:17