StoryEditorOCM
KazališteU Splitu u subotu

Premijera ‘Prvih dama‘, predstave koja je prije 30 godina izazvala skandal. Ženski likovi otkrivaju zašto ‘tamo gdje najviše miriše najviše i smrdi‘

Piše Jasenka Leskur
18. studenog 2021. - 13:08

Na manifestaciji 'Noć kazališta' u subotu 20. studenoga Gradsko kazalište mladih premijerno će izvesti predstavu Wernera Schwaba "Prve dame" u režiji Bojana Brajčića.

Radi se o prvoj drami austrijskog dramatičara, čiju su karijeru ocijenili jednom od najspektakularnijih i najkontroverznijih u modernom kazalištu njemačkog jezika.

Drama je izvedena 1990. godine, a iduće četiri godine do dana njegove smrti napisao je 16 drama i sve su izvedene za njegova života. U vrijeme kada je izvedena smatrala se skandaloznom, no danas se doživljava potpuno drukčije.

image
 
GKM

Priču nose ženski likovi malograđanskog profila, a tu je i jedna pripadnica "niže" klase, čistačica. Sve žive u iščašenoj stvarnosti, slika su i prilika izgubljenih života, žrtvovanih na oltar laži i malograđanskog uljepšavanja onoga što se uljepšati ne da, sve zrcale poremećenost kulture laži koju dijelimo.

U splitskoj predstavi igraju Nada Kovačević, Ana Gruica Uglešić, Vanda Boban Jurišić i Mia Vladović.

U predstavi koja duboko zadire u intimu redatelj Bojan Brajčić unosi svoje viđenje i ističe:

- Schwabova postdramska semioklastična dramaturgija ne otvara prostor za jasnu psihologizaciju likova, i tako njegove junakinje ostaju same u zrakopraznom prostoru punom skatološkog humora, apsurda i političkih prozivki.

Cilj se nametnuo sam; našim damama pružiti priliku da priznaju što njih muči osobno, umjesto da krivca traže u državnom aparatu, korporacijskim zavjerama, ili, možda, u religijskim pitanjima.

Na koncu, društvo se ne gradi samo destrukcijom postojećeg sistema, već i konstrukcijom budućeg, i to iz temelja. Na tom putu smo naišli na neke životne istine koje ne smiju ostati neizgovorene.

image
Ana Gruica Uglešić igra jednu od četiri ženska lika u predstavi


 
Saša Burić/cropix

Zašto tamo gdje najviše miriše najčešće zapravo najviše smrdi, i zašto su prva dama i stara dama jednako usamljene?!

Odgovore smo nudili sami, iz svog vlastitog sustava vrijednosti, a da bismo izbjegli dociranje, sve smo obojali kičasto-žovijalnim tonovima - rekao je.

Ravnatelj GKM-a Ivo Perkušić kaže da je ovo bio zahtjevan zadatak i za redatelja i za glumice, i predstavlja umjetnički iskorak i kvalitetu iskaza koji bi se ovakav mogao igrati bilo gdje na svijetu.

Kostimografiju potpisuje dizajnerica Anamarija Asanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2022 19:15