StoryEditor
KazališteSplitsko ljeto

Posljednji Splićani lete u svemir i zauvijek napuštaju planet na kojemu se dogodila kataklizma. Sve tu: od politike, ustaša i partizana do Hajduka

Piše Jasmina Parić
16. srpnja 2020. - 15:30
I u 'Split in Space' Split je predstavljen iz mnogih neočekivano bizarnih, smiješnih, začudnih i poučnih rakursa GKM

Krajem veljače premijerno je u Gradskom kazalištu mladih Split održana nova hit-predstava Ivana Lea Leme "Split in Space", bilo je još sedam izvedbi i tada su teatri zatvoreni.

I GKM je poput drugih kazališta morao otkazivati već rasprodane predstave, a "Split in Space" sada nastavlja život na otvorenom.

Prije nekoliko dana igrali su u Zadru, a ovoga petka predstava gostuje na Splitskom ljetu i bit će održana u Meštrovićevu Kašteletu u 21 sat.
Ravnatelj GKM-a Ivo Perkušić koji tumači jednu od uloga, kaže da su u Zadru imali odličan prijem publike.

– Nastupili smo u Lapidariju Narodnog muzeja i gledatelji su nam skandirali "hoćemo još!". Stoga dogovaramo za jesen i gostovanje u HNK Zadar, u zgradi.

Sada, na Splitskom ljetu, nadam se da će predstavu vidjeti barem dio publike koji je za nju ostao prikraćen ovoga proljeća i nadam se također da ćemo na jesen nastaviti normalno raditi na našoj pozornici.

Mislim da će izvedba u Splitu, na otvorenom biti interesantno iskustvo. U predstavi Splićani lete u svemir i zauvijek napuštaju svoj planet na kojemu se dogodila kataklizma, stoga nam zvjezdano nebo može dodatno upotpuniti efekte.

Eto, u Zadru je bilo i malo vjetra, a kako na sceni dominira zastor od laganih, svjetlucavih niti, taj nam je vjetar išao u korist, "igrao je" za nas i izgledalo je da zbilja polijećemo – navodi Perkušić.

Premda su GKM-ovci imali prilično dugu pauzu, predstavu nije bilo teško ponovno pripremiti i u vrijeme izolacije jer obiluje monolozima koje je svatko mogao individualno kod kuće ponoviti.

"Split in Space" je inače satirično-kabaretska predstava, duhovita parafraza društveno-političkog aktualiteta u kojoj nastupa kvartet glumaca iz ansambla GKM-a: Ivo Perkušić, Siniša Novković, Matija Grabić i Ana Gruica Uglešić.

Kao i u "Splićankama", prethodnoj hit-predstavi ovog splitskog kazališta i u "Split in Space" Split je predstavljen iz mnogih neočekivano bizarnih, smiješnih, začudnih i poučnih rakursa.

Proročanska predstava

Ova je predstava žanrovski obogaćena znanstvenofantastičnim elementima. Junaci predstave, naime, odlaze u svemir i iz svemirskog broda nude pogled na svoj grad, ali i na same sebe s visina s kojih se stvari jasnije vide.

Sve "esencijalne" teme i dileme su tu: od osobnih problema do politike, od ustaša i partizana do Hajduka.

Živopisni likovi uključuju jednog potomka ustaške emigracije koji je naslijedio i gostionicu na Klisu, spašenoga glumca i "torcidaša".

Četvrti lik, kojeg igra Ana Gruica Uglešić sasvim je specifičan i temelji se na radikalnoj i iznenađujućoj transformaciji. Kolažna forma koja podrazumijeva pjesmu, ples, stand-up i burlesku duhovita je i zabavna, ali istovremeno nagoni na razmišljanje i preispitivanje, poticanje gledatelja da možda napravi redizajn ili remiks svoje identitetske matrice.

Lemo je navalio teškom artiljerijom na svaku društvenu pojavu čija kritika konzervativce čini nervoznima, pa prilikom putovanja u svemir, nakon kataklizme na Zemlji, raspredaju priče o transseksualnosti i promjeni spola, nimfomaniji, ustaškoj emigraciji i otmicama aviona, hodočašćima i zavjerama.

A ipak, s puno duhovitosti i radosti, udario je na ovu žestoku predstavu pečat ljubavi, u kojoj vidi glavni smisao života – bez obzira na to u kakvim se suludim oblicima javila.
Osim autora i redatelja ovoga splitskoga svemirskog eksperimenta Ivana Lea Leme, članovi autorskog tima su još i koreograf Leo Mujić, scenografkinja Vesna Režić, skladatelj Zvonimir Dusper Dus te kostimograf Marko Marosiuk.

Organizatori napominju kako je predstava namijenjena publici starijoj od 18 godina.
Nedavno nam je autor Lemo kazao:
– Taman pred smak svijeta kakav smo do sada poznavali, imali smo premijeru. Baš se lansirao život te predstave i krenuo je interes publike kad smo je morali zamrznuti. Nema veze. Obnovit ćemo je. Sada čuvamo živote i radimo na sebi. Napokon nešto korisno od nas ljudi.

Uz to, mnogi su opazili kako je predstava bila na neki način proročanska, a on je prokomentirao:
– Da, nisam mogao vjerovati koliko su neke situacije i rečenice iz naše predstave o smaku svijeta i posljednjim preživjelim Zemljanima, Splićanima, anticipirale ovo što nam se upravo događa.

item - id = 1032784
related id = 0 -> 1051735
related id = 1 -> 1119908
related id = 2 -> 1118063
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 18:32