StoryEditor
Kazališteskele život znače

Meni je rad na fasadi HNK Split bio teretana, kaže Maro Drobnić, mladi dubrovački glumac, koji ovo ljeto nije radio u teatru nego na njemu

25. rujna 2020. - 13:10
Maro Drobnić: Nije mi ovoga ljeta bilo lako, pogotovo zbog vrućina, ali volim raditi i ponosan sam jer sam pošteno zarađivao svoju plaćuDuje Klarić/Cropix

Glumac Maro Drobnić trenutno je angažiran na HNK Split. Baš na kazalištu, a ne u njemu. Radi na obnovi fasade, kao pomoćni radnik. Manoval. Mnoge kolege je u zadnje vrijeme iznenadio i zbunio.

Ulazili su u teatar, vidjeli pred zgradom poznato lice, začudili se plavom trlišu i zaštitnoj kacigi pa im je svašta padalo na pamet. Recimo, da se na ovaj način priprema za neku novu ulogu. Međutim, stvar je puno jednostavnija. Maro je slobodni umjetnik, teatri su mjesecima bili zatvoreni i on se prihvatio posla za koji je vidio oglas. Jest naporno, ali, već se unaprijed veseli što će jednoga dana moći pričati kako je obnavljao kazalište.

U raznim svečanim prigodama i proslavama obljetnica u pravilu se govori o umjetnicima koji su u žutoj zgradi ostavili svoj trag i otisak, utkali dio sebe, utisnuli pečat. Unutra, na sceni, dakako. On se u neka bolja vremena nada i uspješnim nasupima na pozornici, a trag na fasadi upravo ostavlja.

Maro Drobnić je Dubrovčanin koji je odlučio baciti sidro u Splitu. Na splitskom Studiju glume diplomirao je prije dvije godine, a radio je u sva tri splitska teatra. Onda je korona zatvorila vrata i spustila zastore, ugasila filmske setove jer, Drobnić je paralelno s kazališnom gradio i filmsku karijeru. I mnogi slobodnjaci, pogotovo mladi, koji su išli iz uloge u ulogu ne brinući se previše o sutrašnjici, našli su se - nigdje. Država je doduše pripomogla određenim sredstvima, ali za njih je jedino pravo rješenje povratak na scenu. Do tada, još petnaestak dana, Maro će raditi na kazalištu.

image
Maro Drobnić: Mnogi su se žalili zbog zatvorenih teretana, a meni je ovo bila teretana, itekakva

Dosadašnji njegov profesionalni put nije išao baš uobičajeno: još kao amater igrao je u Dubrovniku jednu glavnu ulogu, bio je zaposlen u raznim poduzećima, već pomalo snimao i upisao studij glume iz četvrtog pokušaja. Zato je sada "malo stariji" mladi glumac, navršio je tridest treću.
Inače, u Splitu se već okupila solidna grupa glumaca iz Dubrovnika: uz njega su ovdje diplomirali i rade Marjan Nejašmić Banić, Luka Čerjan i Nikša Arčanin. Dobar temelj za neku Držićevu ili Vojnovićevu predstavu u budućnosti.

GLAVNA DUBROVAČKA ULOGA

Maru Drobniću - koji je ime dobio po jednom od dubrovačkih zelenaca - ne bi bilo mrsko igrati svog imenjaka, Mara Marojevog iz "Dunda Maroja". A jedan drugi Maro, Martinović, glumac i sin doajena Miše Martinovića, spremao ga je nekada za prijemni ispit koji je prošao u Splitu, nakon što mu to nije pošlo za rukom u Zagrebu i Sarajevu.

- Maro Martinović i ja smo rođaci. Znate li da smo nas dvoje jedina dva Mara u povijesti hrvatskog glumišta? On me uvježbao za ispit, a moja ljubav prema kazalištu počela je jako rano, još od jedne priredbe u osnovnoj školi. Kasnije je na mene jako utjecao Feđa Šehović. On mi je približio teatar i čak mi je dao glavnu ulogu u predstavi "Kazini od izbora" kada sam bio potpuni amater. Bilo je jako stresno preuzeti takvu odgovornost, ali ta uloga me samo učvrstila u namjeri da postanem glumac, priča Drobnić koji je kasnije u svom rodnom gradu često nastupao na Ljetnim igrama.

image
 Drobnić je paralelno s kazališnom gradio i filmsku karijeru

Završio je pomorsku školu ali nije, kako se u Dubrovniku kaže, "pošo navegat" nego je nekoliko godina radio na kopnu, uglavnom na informatičkim poslovima. Bilo je i prilika za nastupe, ali, nije ih bilo lako uskladiti s redovitim poslom. A onda se upisao na studij i okrenuo novu stranicu u životu. Prije dvije godine diplomirao je pod mentorstvom profesora Gorana Golovka s monodramom "Kontrabas" po djelu Patricka Suskinda.

- To je priča o životu glazbenika i o njegovu instrumentu. Mnogi glazbenici iz orkestra splitskog HNK rekli su mi da su se prepoznali u raznim situacijama. Zamislili smo tu predstavu nešto drugačije nego što se inače postavlja - glavni lik smješten je na psihijatriji i pripovijeda svoj život. Pripremao sam se pola godine, čak sam morao i naučiti svirati kontrabas, premda instrument nisam ni imao u predstavi. Ali, trebalo je vjerno dočarati sviranje, pojašnjava glumac. Toliko samo o diplomskom ispitu - za one koji misle da je gluma lak posao, crveni tepisi i kokteli.

ANTIŠA U 'KAZALIŠNOM SATU'

S gradilišta juri na probu u Gradsko kazalište lutaka.

- Obnavljamo "Katin tajni začin", nekoliko ga mjeseci nismo igrali. Uz to, u Gradskom kazalištu mladih uskočio sam u ulogu Ante (odnosno Antiše ili Antonija) u "Kazališnom satu" Jasena Boke i već je odigrao dvadesetak puta. Sezona ipak počinje, samo nitko ne zna kako će izgledati s polupraznim gledalištem... A za ulogu Ante malo sam se brinuo, jedan dio je u "vlaškom" dijalektu koji mi nije posve blizak, no kolegica Nada Kovačević mnogo mi je pomogla i dobro je ispalo. Tu je ulogu desetljećima igrao Filip Radoš, baš je rekao da će doći pogledati. I moji trenutni kolege i šefovi na gradilištu veoma su dragi, puste me na probu, kažu - ti si ipak glumac i misli na svoj posal.

image
 Kolege glumci mislili su da se Maro Drobnić ovako priprema za novu ulogu

Od Mara Drobnića doznajemo i detalje oko uređenja "lica" kazališne zgrade. Mijenjali su prozore i vrata na balkonima, čistili, prali, gletali i bojili sve stupiće jer su bili napukli. Na fasadi je bilo mnogo rupa koje je trebalo ispuniti, a kod obnove teatra prije četrdesetak godina, izgleda, bilo je problema s bojom koja je već onda pri sušenju napukla. Sve nadgledaju konzervatori, kazališni prvi susjedi, a među radnicima je i jedan bivši student arheologije pa je Maro naučio svašta o povijesti zgrade.

- Nije mi ovoga ljeta bilo lako, pogotovo zbog vrućina, ali volim raditi i ponosan sam jer sam pošteno zarađivao svoju plaću. Došao bih kući premoren, ali zadovoljan. Mnogi su se žalili zbog zatvorenih teretana - a meni je ovo bila teretana, itekakva, zaključuje glumac u trlišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

05. listopad 2020 20:54