StoryEditor
KazališteNe propustite!

Mengele na Splitskom ljetu! Fascinanta monodrama po istinitoj priči žene druge generacije preživjelih iz holokausta u petak u splitskom Kašteletu

Piše I.B.
28. srpnja 2021. - 16:14

Prava umjetnička poslastica na programu je Splitskog ljeta u petak.

Hadar Galron, izraelska glumica, spisateljica, redateljica i autorica tekstova pjesama za kazalište, pred publikom u Meštrovićevu Kašteletu "ući" će u monodramu "Zvižduk – Moja majka je bila Mengeleova tajnica".

Hadar je i koautorica monodrame, zajedno s Jacobom Buchanom, na čijim se poluautobiografskim djelima djelo temelji. Redateljica predstave je Hanna Vazana-Grunwald. „Moćna predstava koja oduzima dah“, „bolna priča žene druge generacije preživjelih iz holokausta... iskustvo koje vas dugo ne napušta“... samo je dio kritičkih osvrta na predstavu, s brojnih europskih gostovanja.

image
Hadar Galron u fascinantnoj monodrami

Tammy, jedino dijete preživjelih iz Auschwitza, u dobi od 45 godina shvaća da nikad nije zapravo živjela. Njezina je majka četiri godine bila tajnica zloglasnog dr. Mengelea.

Iako je rođena nakon rata, prošlost njezinih roditelja progonila ju je kroz djetinjstvo i ukrala joj prirodno pravo na sreću. Zapanjujuće otkriće donosi joj stranac koji nenadano ulazi u njezin život i otvara zaključana vrata njezine duše - navodi se u najavi predstave.

U svojim knjigama Jacob Buchan piše iz jedinstvene pozicije sina roditelja koji su preživjeli holokaust. Zastrašujuće priče koje mu je majka pričala samo da obrok pojede do kraja, osjećaj krivice što nije bio tu da joj pomogne kad je trebalo, beskrajna potraga za stvarnim granicama...

image
Dio garderobe ratnog zločinca...
afp

"Zvižduk" je monodrama koja donosi bol druge generacije preživjelih i otkriva nevidljive rane holokausta kroz priču o ženi koja se bori za svoje prirodno pravo da se opet raduje, živi, voli…

Jacob Buchan rođen je 1946. u Austriji, a u Izrael je došao s roditeljima kada je imao dvije godine. Završio je Umjetničku školu u Tel Avivu.

Autor i slikar, Buchan je objavio sedamnaest knjiga. Uz zidove, predstava temeljena na njegovoj knjizi "Slijepe boje" dobila je Počasno priznanje na festivalu Teatronetto 1997.

image
Dr. Mengele.... tijekom bijega bavio se autobiografskim zapisima i poezijom. Nakon svih zločina koje je počinio...
 

Scenografkinja predstave je Noa Ben-Dahan, kostimografkinja Lili Furman, a autor glazbe je Gal Chapsky. Predstava se izvodi na engleskom jeziku s titlovima na hrvatskom. Vrhunski događaj je zajamčen, a početak najavljen za 21 sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2022 00:47