StoryEditor
Kazalištesplitsko ljeto

Magični svijet velikog Fellinija oduševio publiku na Sustipanu: talijanski plesači uvukli su gledatelje u atmosferu na rubu stvarnosti i snoviđenja

Piše Jasenka Leskur
7. kolovoza 2020. - 23:53
Joško Šupić/HANZA MEDIA

Toplim i ponešto euforičnim pljeskom podrške ispraćeni su sa sustipanske pozornice plesači talijanske trupe Compagnia Artemis Danza, koji su u okviru Splitskog ljeta izveli predstavu 'Felliniana', posvećenu magičnom svijetu velikog redatelja Federica Fellinija, u povodu stote obljetnice njegova rođenja.

Moglo bi se reći da se nešto od energije šestero izvođača sa scene koji nisu skidali gotovo ukočene osmijehe s lica prelilo u publiku, zarazilo ih nekom klaunovskom radošću i darovalo im osjećaj veselja.

Jer, Michelle Atoe, Mattia Molini, Teresa Morisano, Christian Pellino, Danilo Smedile i Alessia Stradiotti su više od plesača, što se sve više naglašavalo prema kraju predstave, kada su se gestikulacijom, mimikom i glasanjem odmakli prema cirkuskim minijaturama i pojedinačnoj karakterizaciji svakog od njih.

Dobar, zao, nepristojan, zavodnik, lakrdijaš, snagator - u nekom međusobnom klaunovskom nadmetanju nastojali su zavesti "publiku", uvlačeći onu pravu, ispred njih, u atmosferu na rubu stvarnosti i snoviđenja.

Bilo je tu i dodira "novog normalnog" pa se dvoje plesača u jednom trenutku obuklo u zaštitna odijela, a potom su svi zajedno navukli maske na lica. S nacrtanim usnama i brkovima, da bi sve bilo u istom, iščašenom modu.

Osobito zavodljivo zvučala je svevremenska glazba Nina Rote koji je skladao za filmove jednog od najutjecajnijih redatelja 20. stoljeća, poput 'Slakog života', 'Amarkord', Ulica', 'Cabirijine noći', 'Giulietta i duhovi' i drugih, pa su Splićani uživali u glazbenim temama koje su im ostale negdje pohranjene u sjećanju.

Koreografiju, režiju, oblikovanje svjetla i kostimografiju "Felliniane" potpisuje Monica Casadei, osnivačica trupe i umjetnička voditeljica, koja je i ranije Felliniju posvećivala uspješne predstave, poput "Notti Felliniane", i "I Bislacchi. Omaggio a Fellini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. rujan 2020 11:18