StoryEditor
KazališteZA VIKEND na Sustipanu

Komad prošlih vremena s univerzalnim pitanjima: najdugovječnija festivalska predstava ‘Smij i suze starega Splita‘ i ove je godine na programu Splitskog ljeta

Piše Jasmina Parić
24. srpnja 2021. - 12:20

"Smij i suze starega Splita", najdugovječnija festivalska predstava, i ove je godine na programu Splitskog ljeta.

Praizvedena 2010. godine, ova dramska predstava pršti duhom splitskih prošlih vremena, a istovremeno je obojena univerzalnim, civilizacijski bitnim pitanjima.

U režiji Gorana Golovka te scenskoj adaptaciji i dramatizaciji Olje Lozice, junaci intimnih zapisa splitskog pošćera Ivana Kovačića, kroničara svakodnevnog života Splita, onakvog kakav je bio prije više od stotinu godina, "oživjet" će i na 67. Splitskom ljetu, izvedbama u subotu i nedjelju, 24. i 25. srpnja, s početkom u 21 sat.

Na sceni na otvorenom splitskog poluotoka Sustipan, na "Judinoj ledini", kako je to staro, razoreno i napušteno splitsko groblje nadahnuto nazvao pjesnik Tonči Petrasov Marović, u glumačkoj igri pred gledateljima ponovno će se pojaviti članovi obitelji, velovaroški susjedi, pa i sam pisac Ivan Kovačić u svojim zapisanim sjećanjima na vlastito djetinjstvo.

Nova Filomena

Scenska adaptacija ove motivima izdašne proze na mitskom Sustipanu, na kojem je stvarno i metaforički pokopan i stari Split, i stvarni su junaci drame.

Ulogu babe Filomene Kovačić ove godine prvi put, umjesto preminule Zoje Odak, tumači Marija Šegvić. Splićanka, glumica mlađe generacije, diplomirala je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.

- Veoma sam sretna što nastupam na Splitskom ljetu, čast mi je "uskočiti" u tako dugovječnu i omiljenu predstavu, a i preuzeti ulogu, nažalost, pokojne Zoje Odak. S njom sam imala sreću raditi u Euripidovoj "Hekubi", također na Splitskom ljetu prije deset godina u Saloni.

Ujedno, drago mi je da sam doma ovoga ljeta, jer mnogo radim u drugim teatrima. Igram doduše babu, ali riječ je o predstavi punoj kazališne magije u kojoj odrasli mogu biti djeca i obrnuto - kaže Marija Šegvić.

Ulogu malog Ivana Kovačića tumači, kao i prijašnjih godina, Ratko Glavina, a ostali protagonisti su: Nenad Srdelić, Vicko Bilandžić, Bruna Bebić Tudor, Trpimir Jurkić, Snježana Sinovčić Šiškov, Luka Čerjan, Nikša Arčanin, Nives Ivanković, Zdeslav Čotić, Tajana Jovanović, Andrijana Vicković i Goran Marković.

item - id = 1114963
related id = 0 -> 1119908
related id = 1 -> 1118063
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2021 01:06