StoryEditor
Kazališteglava u mjuziklu

Giuliano je direktor sa ciljem da napuni džepove tuđim parama, a Tonči Banov Pajdo. Ulaznice za ‘Bambinu‘ rasprodane, dodatna izvedba u nedjelju

Piše Jasmina Parić
7. veljače 2020. - 17:20
Vojko Bašić/ Hanza Media

Mjuziklu "Bambina" zbilja više ne treba dodatne reklame - interes je toliki da su za premijeru na Valentinovo i iduće dane karte rasprodane pa su u HNK Split odlučili ubaciti i jednu dodatnu izvedbu, 16. veljače, u 18 sati.

U teatru su, ipak, prije klasične presice prikazali djelić probe, dvije scene iz splitskog škvera u kojem se osamdesetih godina gradi "Bambina", tanker srednje tonaže za grčkog brodovlasnika.

U jednoj sceni pojavio se Tonči Banov, član Opere, koji tumači Mirka Perića poznatog kao Pajdo, čudnog, originalnog i duhovitog Splićanina čije su se dosjetke godinama prepričavale, a inače je bio odličan mehaničar. Potom, na sceni je uz "Sunčan dan" pustila glas glumica Zorana Kačić Čatipović, čije su vokalne sposobnosti poznate - mogla bi se mirne duše preseliti i u operu - a uz nju, sasvim slobodno i neopterećeno, glumi glazbenik Giuliano.

- Kada pogledamo tko sve nastupa u "Bambini" - uključivši glumce, soliste, zboriste i orkestar, Nenu Belana i njegov band, dolazimo do broja od osamdeset ljudi - rekla je dramaturginja Ana Tonković Dolenčić.

Pjevaju i uspijevaju

- Uključili su se u ovaj projekt i neki bivši glazbenici i bivši članovi "Đavola" - Marinko Biškić, vlasnik "Nadaline", napravio je za ovu priliku čokoladu "Bambina" u obliku CD-a, a za stotu izvedbu koja će, vjerujem, brzo doći, napravit će nam i čokoladnu longplejku koja će svirati - kazao je intendant Srećko Šestan.

- "Đavoli", nažalost, više ne postoje, neki od članova nisu ni među živima, ali uz mene će na sceni biti band "Fiumens" koji mi zadnje 23 godine "drži leđa", a tako će biti i u ovome mjuziklu koji je moja stara želja - rekao je Neno Belan.

Redatelj Krešimir Dolenčić napomenuo je da toliko uživa na probama da mu se čini da je na odmoru, a ne na poslu; a ipak je riječ o svečanom događaju, o praizvedbi hrvatskog mjuzikla, što se ne događa često.

Orkestraciju potpisuje Olja Dešić, koji je odao kako je čitavoj predstavi dao broadwayski ton i posebno ga fascinira koliko glumci vole pjevati, a pjevači glumiti - i svima to uspijeva.

Ravnatelj Opere Jure Bučević dodao je kako su se članovi orkestra i vođe dionica sami javljali za suradnju "jer žele svirati Belana".

Ulogu Marijane, maturantice jezične gimnazije na praksi u škveru, tumače dvije djevojke: Dora Bogdanović, studentica treće godine na Studiju glume, i Tea Požgaj, koja je diplomirala solo pjevanje. Marijanin partner, mladi inženjer, bit će Pere Eranović.
Dora Bogdanović, kojoj je ovo prvi veći projekt u kazalištu, veli da je silno zadovoljna i da može mnogo toga naučiti od starijih kolega; Eranović misli da će mjuzikl onima koji su osamdesetih bili u cvijetu mladosti biti lijep herbarij uspomena, a mlađima pokazati jedno vrijeme koje ne poznaju, kada je bilo manje tehnike i više se trebalo oslanjati na riječ i dogovor.

- Ovdje ima mladih kolega koji su posve novi u teatru, predstava je ozbiljan zalogaj i mnogi će se iznenaditi koliko je glumački i glazbeno kvalitetna - naglasila je Ksenija Prohaska, nacionalna glumačka prvakinja koja igra samohranu majku i švercericu Perinu.

Giuliano je nabrojio nekoliko kazališnih projekata u kojima je sudjelovao - nije mu ovo prvo pojavljivanje na sceni, ali, kaže, sada je došao do direktorske razine.

- Igram direktora, zbog toga sam pustio i brkove. Moj lik ima osnovni cilj - napuniti džepove tuđim parama - kratko je pojasnio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 21:44