StoryEditor
Kazališteneupitna tradicija

Dubrovačke ljetne igre svakako će se održati, i to bez stranih izvođača, datum je upitan, postoje dvije varijante programa, do sto ili 50 gledatelja

29. travnja 2020. - 12:45
Ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović: Sredinom travnja napravili smo novu, skraćenu verziju programa  Tonči Plazibat/hanza media

Hoće li se 10. srpnja podići barjak slobode na Orlandov stup i hoće li se održati 71. po redu Dubrovačke ljetne igre?

Iako se, naime, život dimenzionira tek kada epidemiolozi kažu svoje, izvjesno je da su veliki festivali poput ovoga ili Splitskog ljeta isplanirani davno prije, prije ere koronavirusa. Kulturni događaji su pod svojevrsnom anestezijom i – što će od tih planova ostati?

Dobra vijest je da će Igara biti, pa makar i simbolično, kaže nam ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

– Mi smo 2. veljače počeli prodaju ulaznica za Ljetne igre, no onda smo prekinuli s tim, vratili kupcima novac i sredinom travnja napravili novu, skraćenu verziju programa za ljeto 2020. Ukratko, sve strane izvođače u glazbenom programu prebacili smo za dogodine, ostaju samo hrvatski izvođači.

Nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar, Oratorijski zbor Cantores sancti Marci, Klavirski duo Ivančić i Cikojević, Papandopulo kvartet, mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić, Trio Eusebius, Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem mo. Iva Lipanovića s baritonom Željkom Lučićem i sopranisticom Lanom Kos te folklorni ansambl Linđo u glazbenom programu.

BEZ ‘OČEVA I SINOVA’

K tome, u dramskom programu će se davati reprize Shakespeareova “Hamleta” i premijera “Grižule” Marina Držića u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, premijera dječje predstave “Zlatno libro” u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića, te dva gostovanja: HNK Zagreb s predstavom “Tri sestre”, te Ulysses teatra s predstavom “Tko se boji Virginije Woolf”.

Premijeru “Očeva i sinova” u koprodukciji sa ZKM-om smo otkazali jer su probe već trebale početi, a nisu, pa smo i tu predstavu prebacili za 2021. godinu. Za ovakav program imamo i novac – veli ravnateljica, napomenuvši da je i ovaj minimalistički program moguće izvesti jedino ako bude dopušteno okupljanje više od stotinu ljudi, za što još uvijek nema naznaka.

Ipak, ako epidemiološka procjena bude takva da se omogući okupljanje najviše do 50 ljudi, da se dogodi najnepovoljniji scenarij, Medo Bogdanović priprema alternativni plan tek toliko da se Dubrovačke ljetne igre simbolički održe.

– Tek moramo osmisliti nekoliko umjetničkih večeri za to, to je forma u nastajanju i nismo još odlučili što ćemo točno. Izvođenje nekih dijelova, a ne cijelih predstava, na primjer... – glasno razmišlja ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara.•

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. lipanj 2021 09:08