StoryEditor
Kazalištesplitsko ljeto

Baletna premijera oduševila publilku na Sustipanu: četiri para plesom su ispričala 15 sličica povezanih u jednu cjelinu – odnos muškarca i žene

13. kolovoza 2020. - 23:17
Matko Biljak

U samoj završnici Splitskog ljeta na Sustipanu je u četvrtak premijerno odigrana nova plesna predstava splitskog Baleta HNK, 'Correr o Fado', portugalskog koreografa Daniela Cardosa.

Četiri para plesača, svaki u drugačije obojenom i vrlo dopadljivom i moderno oblikovanom kostimu, u vrlo dinamičnom tempu plesom je ispričalo petnaest različitih sličica koje su tematski povezane u jednu cijelinu – odnosi muškarca i žene, u najširem smislu te riječi.

Zaljubljivanje, zavođenje, ljubav, ali i odbacivanje, okrutnost i patnju vrlo su uspješno u modernom plesnom izrazu donijeli Irina Čaban Bilandžić i Daniel Erchov Zayas, Ingeborg Hendrikx i Jurgen Rahimi, Matea Milas i Ivan Boiko, te Eva Karpilovska i Aaron Kok. Drugu večer, 14. kolovoza, predviđeno je da plešu drugih osam plesača ansambla.

Svjetlosni efekti i izgled pozornice – sa led rasvjetom unutar četiri geometrijska tijela ispunjena vodom – vizualni je dobitak predstave, kao i sama završnica u kojoj Irina Čaban Bilandžić pleše solo u vodi, da bi joj se potom u "prskanju" pridružili i ostali plesači.

Predstava je ispraćena velikim aplauzom odobravanja, čuli su se povici "Bravo", a gledalište je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta.

Izdvojeno

25. kolovoz 2020 08:22