StoryEditor
Kulturaizložba ‘how to survive a dead end street’ ugostit će među ostalima i hrvatsku predstavnicu

Kaštelanska umjetnica na biennalu u Istanbulu

Piše PSD.
18. rujna 2009. - 16:39

U sklopu 11. istanbulskog biennala, 7. rujna otvorena je izložba pod nazivom “How to survive a dead end street” (Kako preživjeti jednosmjernu ulicu), na kojoj sudjeluje i Sunčica Perišin Tomljanović, umjetnica iz Kaštela.

Kustosica izložbe u samom centru Istanbula Raffaela Guidobno uključila je radove petnaestak internacionalnih umjetnika, slikara i skulptora, među kojima je naša predstavnica najmlađa.

Sunčica se prezentirala naslikanim skicama u akvarelu. Riječ je o skicama za skulpturu tzv. Plutajući otok. Skulptura je mali otočić napravljen istom tehnologijom kao dalmatinski home made brodići, na kojemu raste jedna palma.

Cilj je ovog projekta, kako kaže autorica, privući pažnju na problem kukaca koji su došli iz Srednjeg istoka i počeli uništavati palme na Mediteranu. Problem je već dosegnuo kritične razine na Siciliji.

- Dio estetskog identiteta Dalmacije su rive i palme, a smatram da je važno da ljudi shvate da postoji problem, da se informiraju te da se spriječi epidemija u Dalmaciji - kaže umjetnica.

Predstavljene skice ujedno su i prijedlozi kako se čovjek može zabaviti plutajućim otočićima, staviti ih u bazen, u fontanu, napraviti morski vrt itd.

- Jedan otočić može biti vlastiti otok. Dva otočića most, pet otočića - marina, 10 otočića - vlastita diktatorska zemlja... Novac od prodanih otoka idu za pomoć istrebljivanju insekata - kazala je autorica.

Sunčica Perišin Tomljanović rođena je 1984. u Splitu, a 2006. je diplomirala na prestižnom St. Martins Collegeu u Londonu.

Izlagala je na 24 međunarodne izložbe.

Sljedeće na kojima će se predstaviti jesu skupna izložba “Art Under” krajem rujna u Londonu, te 13. listopada solo perfomance u produkciji galerije “Artemis”. Radi se o 12 sati dugom maratonu slikanja i plesa, tijekom kojeg će se mijenjati DJ-evi, a Sunčica će kroz slikanje dokumentirati promjenu u muzici, te portrete posjetitelja koji su došli na ples.

ana jerković

Četiri hrvatske kustosice

Na čelu 11. istanbulskog biennala je grupa naših poznatih zagrebačkih kustosica iz kolektiva ‘Što, kako i za koga / WHW’ - Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sobolović. One već nekoliko godina vode Galeriju Nova u središtu metropole, a iza njih je već zavidna biografija s nizom tematskih izložbi, od kojih su neke i međunarodnog karaktera.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 21:52