StoryEditor
KulturaPOVRATAK U 'DOJO'

Karate s Beverly Hillsa 90210: druga sezona 'Cobra Kai', jedne od najboljih novijih serija koja je nastavila filmsku sagu 'Karate Kid', postala sapunica s udarcima

4. svibnja 2019. - 14:55
cobra-kai-

Karate rivalstvo se nastavlja i u drugoj sezoni YouTubeove hit-serije "Cobra Kai" koja je vratila fanove u "dojo" nakon gotovo 30 godina i uspješno nastavila filmsku sagu osamdesetih "Karate Kid". To što je "Cobra Kai" postigao mjerljivo je s "Creedom" u odnosu na "Rockyja".

S nostalgijom za osamdesetima na tragu popularne serije "Stranger Things", "Cobra Kai" je bio iznimno ugodno iznenađenje i spada u sam vrh TV produkcije unatrag godinu dana, a prve dvije epizode su nešto najjače što je recentna televizija iznjedrila.

"Negativac" iz prvog "Karate Kida" Johnny Lawrence (William Zabka) doživio je duhovno buđenje i razbio prethodne predrasude prikazan u drukčijem svjetlu, više kao antijunak s nijansama sive kojima je prošaran i njegov protivnik, pozitivac Daniel LaRusso (Ralph Macchio). Boje njihova karate kimona (Johnnyjeva crna, Danielova bijela) nisu značile da su serija i likovi bili crno-bijeli, isključivi negativci i pozitivci.

Takoreći nismo znali koga bodriti, Johnnyjev "dojo" zvani "Cobra Kai" ili Daniela i njegov "Miyagi-Do", odnosno mogli smo navijati i za i protiv jednih i drugih. Autori poprilične emotivne praonice od serije za svakog fana "Karate Kida" su, recimo to tako, ubacili crni pojas na pranje s bijelim kimonom kako bi pustio boju.

"Cobra Kai II" ostavlja kimono da se namače i ponovno ga pere u perilici kako bi se vratio u prvobitno stanje. Izblijedjela sezona II nanovo tipuje na "yin-yang" odnos Daniela i Johnnyja, do kraja prebačen na njihova pokoljenja (vlastita djeca, karate učenici), te posjeduje poneki "shade of grey" zahvaljujući prvenstveno potonjemu.

No, uglavnom podvlači jasniju liniju između "good guysa" i "bad guysa", čineći seriju manje nijansiranom i intrigantnom dok, Rockyjevim riječima, "korak po korak, udarac po udarac" ponavlja formulu sezone I, računajući da će munja po "defaultu" udariti jako dvaput na isto mjesto – u srce publike.

Međutim, to se nije dogodilo i "Cobra Kai II" nije "Creed II". Prva sezona se gledala i osjećala, druga se samo gleda (bez daljnjega je gledljiva) i minimalno osjeća, s tek povremenom iskrenom emocijom i nostalgijom kao u slučaju "reuniona" Johnnyja s "cobrama" Bobbyjem, Tommyjem i Jimmyjem (Rob Thomas, Rob Garrison, Tony O’Dell).

Dvojbeno je bi li drukčiji pristup urodio većim plodom, tipa da se radnja preselila u Japan kao u "Karate Kidu II" i rezultirala različitijom sezonom. Ali, svakako je nastavak serije trebao biti bolje promišljen, a ne brzopotezan, realiziran svega godinu dana poslije. Stječe se dojam da su autori odradili karate trening nedovoljno razgibani i zagrijani kako bi što prije TV publici isporučili novi materijal za "binge".

Pritom su previše razmišljali o tome kako će ostaviti materijala za treću sezonu umjesto da se fokusiraju na ovu i lijepo je zaokruže. A u ovoj su previše išli na akciju koja izaziva reakciju. Ne mislimo samo samo na doslovnu, fizičku akciju koja je, od treninga (mješalica, hladnjača) do primjene istog u praksi u zadnjoj epizodi, najbolja u franšizi (masovna tučnjava po školskim hodnicima u jednom nerazbijenom kadru).

Previše se forsira da se Johnny i Daniel, obojica u krizi srednjih godina, pošto-poto sukobe zbog nečeg što nisu nužno oni sami napravili, premda bismo radije da postanu prijatelji, za što je pr(od)užena nada u naj-sceni serije, kad će uspoređivati veličine "dojoa", ali i napokon ljudski popričati (deveta epizoda).

Na obligatornu konfrontaciju se, k tome, huškaju i svi ostali likovi. Johnnyjev otuđeni sin Robbie Keene (Tanner Buchanan) sada živi i trenira kod "očinske figure" Daniela i romantično se zbližava s njegovom kćerkom Samanthom (Mary Mouser). Samantha je, podsjetimo, bivša cura "Cobra Kai" prvaka Miguela (Xolo Mariduena) koji, pak, vidi očinsku figuru u Johnnyju, a prema njoj još gaji osjećaje, s tim da ni ona nije posve imuna na njega.

Kao da ljubavni trokut nije dostatan za iniciranje novog sukoba mladića nakon onog turnirskog na tatamiju s kraja prve sezone, "Cobra Kai II" do kraja uvažava sadržajne (pa i one stilske) datosti TV sapunice s kojima je prva sezona samo koketirala i postaje karate inačica "Beverly Hillsa 90210". U sapunici s udarcima Miguel će, tako, započeti vezu s novom "Cobra Kai" karatašicom Tory (Peyton List) kako bi se ova mogla zakačiti s Samanthom.

Tu je i rivalstvo donedavnih najboljih prijatelja Hawka (Jacob Bertrand) i Demetrija (Gianni Decenzo) nakon što je prvi, počevši trenirati karate u "Cobra Kaiju" postao "bully", zbog čega drugi odlazi u "Miyagi-Do" gdje se trenira besplatno, ali postupno, suprotno zahtjevima današnjih klinaca koji još više žele sve odmah i sad (od karate tehnika do svih epizoda serije).

Multipla suparništva ne toliko zanimljivih likova odvlače pažnju od centralnoga, ali i Johnnyjeva emotivnog putovanja s ciljem iskupljenja, tj. njegove priče koja se komplicira pojavom bivšeg "senseija" Johna Kreesea (Martin Kove) u vječnom "strike first, strike hard" modu kakav njegov "dojo" sada ublažava.

Johnny je još uvijek najzanimljiviji lik koji sa sobom (ne)posredno povlači filmske (Stalloneov "Obarač") i glazbene osamdesete (AC/DC-jev "Back In Black"). Simpatično je što će "Željezni orao II" i Van Dammeov "Krvavi sport" biti prve stvari koje će on potražiti na internetu jednom kad se napokon spoji "online".

Ali, njegova tranzicija od "bullyja" do "senseija" nema jednaku dramsku težinu kao prije kad je bio luzer rasutih snova. Cobra Kai nikad ne umire, tako da će vjerojatno biti i sezone III koja draži povratak još jednog ključnog lika iz prošlosti. Nadajmo se da će ona opet udarati emotivno snažno kao prva. Ossu!

Zamalo Norris kao Kreese

Chuck Norris je bio prvi izbor za ulogu Kreesea, ali ju je odbio ne želeći biti negativac. Norris se, ipak, pojavljuje u jednoj sceni "Cobra Kai II", kad Johnny gleda njegov film.

item - id = 601920
related id = 0 -> 1146502
related id = 1 -> 1146112
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. prosinac 2021 01:41