KulturaKaligula/Britanik

Jedina dramska premijera 65. Splitskog ljeta odigrana na monumentalnom stepeništu Galerije Meštrović

Piše J. Parić
kaligula-britanik-5

Dramski ansambl 65. Splitskog ljeta premijerno je, u subotu navečer u Galeriji Meštrović, izveo predstavu "Kaligula/Britanik", postmodernu dramaturšku obradu djela Alberta Camusa i Jeana Racinea. Redatelj je Goran Golovko, dramaturg Jasen Boko, a obje naslovne uloge, one Kaligule i Britanika, povjerene su glumcu Nikši Arčaninu.

Jedina dramska premijera ovoljetnog festivala odigrana je na monumentalnom stepeništu galerije uz minimalne scenske intervencije. Dodani su samo tron, zrcalo i crvena "nit života".

Dvije drame, iz razdoblja egzistencijalizma i klasicizma, povezuju pitanja o sudbini svijeta i ljudskog života u areni nesmiljene borbe za vlast i moć, kao i likovi dvojice poznatih ludih rimskih careva.

U formi kazališta u kazalištu vladar Kaligula preuzima ulogu Britanika, sina cara Klaudija. On igra predstavu za svoje podanike istovremeno se okrutno poigravajući s njima.

 

U izvedbu su uvršteni i poznati klasični tekstovi. Premda je povijesni Neron još bio dijete kada je Kaligula smaknut, u ovoj predstavi, koja balansira između fikcije i stvarnosti, dva luda diktatora ulaze u suigru.

U predstavi, pored Nikše Arčanina igraju Tajana Jovanović, Ana Marija Veselčić, Ana Gruica Uglešić, Nikša Arčanin, Anastasija Jankovska, Goran Marković, Marjan Nejašmić Banić, Filip Radoš, Luka Čerjan, Davor Pavić, Matija Grabić, Katarina Romac, Pere Eranović, Trpimir Jurkić, Zorana Kačić Čatipović i Stipe Radoja.

Kostimograf Mladen Radovniković odjenuo je glumce u kostime u stilu tridesetih godina prošlog stoljeća kao i u barokne varijante rimskih kostima- kakvi su korišteni na dvorskom zabavama u Racineovo vrijeme. Jezična savjetnica je Anita Runjić Stoilova  a oblikovatelji svjetla i zvuka Srđan Barbarić i Tomislav Luetić.

#SPLITSKO LJETO