StoryEditor
Kultura‘Nestala bez traga’, režijski prvijenac Bena Afflecka

Je li dobro činiti dobro?

Piše PSD.
10. ožujka 2008. - 20:13
I ‘dobri’ su podložni subjektivnoj slici svijeta po kojoj gdjekad prošetaju i s one strane zakona

Plakat za Afflecov redateljski debi
Pedofilija i rastući fenomen otete djece glavne su teme filma “Nestala bez traga”, prvoga koji redateljski potpisuje Ben Affleck. Nadahnut bestselerom Dennisa Lehanea - pisca koji se već pročuo romanom po kojemu je Eastwood snimio film srodne teme ‘Mistična rijeka’ - Affleck je režirao zanatski točan triler, radnjom smješten u periferiju Bostona.
Casey Affleck je Patrick, privatni detektiv koji zajedno sa zaručnicom i poslovnom partnericom Angie (Michelle Monaghan) istražuje nestanak 4-godišnje djevojčice, kćerkice ogrezle ovisnice (Helene McCready). Slučaj istražuju i policijski inspektor Remy Bressart (Ed Harris), te šef policije (Morgan Freeman). Sumnje isprva padaju na lokalnog dilera, ali uskoro će se pokazati kako manihejska podjela svijeta na dobre i loše ne funkcionira baš na prvi pogled. Naime, i “dobri” su podložni subjektivnoj slici svijeta po kojoj gdjekad prošetaju i s one strane zakona. U ime slova zakona Patrick će ih raskrinkati i tako dovesti do središnjeg pitanja filma: je li ono što je ispravno uvijek i dopušteno?

Televizijska forma

Tako nešto formulirao je i sam Affleck komentirajući svoje autorske namjere - kako želi potaknuti publiku na razmišljanje o krhkosti granice između dobra i zla, pravičnog i nepravednog. Otvoreni kraj filma nedvojbeni je poziv u tom smislu. Pa ipak, nešto ne štima. Naime, egzistencijalistički aspekt filma prilično je skroman, premda bi se od filma koji već u uvodu govori o uzajamnoj povezanosti glavnog lika i grada očekivalo kako će baš inzistirati na tome što mu to u životu znači. Umjesto toga, Affleck je požurio zadovoljiti više-manje tradicionalnu formu tročinke – (zlo)čin, istraga, razrješenje, uz poneki iznenađujući prevrat – kakvu danas lako možete pronaći i na televiziji. S kamerom u ruci Affleck se igra filmskog autora koji u fikciju zna uplesti dokumentarne snimke. Njegov film nazire slučajni život Bostona i to je ono što je moglo biti jako dobro. Iza priče s par poznatih glumačkih imena, to su nažalost zapostavljeni prizori i teme.


Morgan Freeman kao Jack Doyle i Casey Affleck kao Patrick Kenzie

Izdvojeno