StoryEditorOCM
KulturaZlatna vrata

Janis i Amy za travanj u splitskoj Kinoteci

Piše Martina Melvan
12. travnja 2016. - 01:11
Amy Winehouse

Splitska Kinoteka "Zlatna vrata" nastavlja s filmskim programom i u travnju, a uz standardni mjesečni repertoar očekuju vas talijanski, njemački i francuski klasici u gostima, kao i prigodni program povodom Dana planeta zemlje.

U subotu u 17.30 na programu je film Amy Berg o glazbenoj ikoni "ludih šezdesetih", Janis Joplin, pod nazivom "Janis: Little Girl Blue", za kojim u 20 slijedi portret pop ikone Amy Winehouse pod naslovom "Amy" u režiji Asifa Kapadie, ovogodišnji dobitnik Oscara za najbolji dokumentarac.

U utorak 12. travnja u Kinoteci su dva njemačka klasika iz 1966. U 17.30 bit će prikazan film redatelja Alexandera Klugea, "Oproštaj od jučer", koji prati priču mlade Anite koja kao imigrantica iz Istočne Njemačke pokušava naći svoje mjesto u Zapadnoj. U 20 slijedi "Zabrana lova na lisice" Petera Schamonija, koja govori o dva mladića u kasnim dvadesetim godinama koji su dio djetinjstva proživjeli u Drugom svjetskom ratu.

Od srijede do subote, od 13. do 16. travnja, na repertoaru su "Cenzurirani glasovi“ i "Trumbo“. Prvi je uradak redateljice Mor Loushy iz 2015. godine, koji donosi cenzurirane audiomaterijale u kojima izraelski vojnici raspravljaju o vlastitim mislima o "šestodnevnom ratu" iz 1967. godine."Trumbo“ Jaya Roacha se bavi hollywoodskim scenaristom Daltonom Trumbom, dvostrukim oskarovcem čiji je talent prepoznat i nagrađen usprkos njegovim političkim uvjerenjima.

U utorak 19. travnja s početkom u 19 je talijanski klasik Ermanna Olmija iz 1978., "Stablo za klompe“, koji priča o nevoljama siromašne farmerske obitelji u Italiji početkom dvadesetoga stoljeća. U srijedu stižu i francuski klasici, najprije u 17.30 "Francuski Can-Can“ Jeana Renoira iz 1955., zasnovan na životu Charlesa Zeidlera, čovjeka koji je osnovao Moulin Rouge, a potom u 20 "Doviđenja, djeco“ Louisa Mallea iz 1987., humanistička priča o prijateljstvu sina industrijalca Juliena i Židova Bonneta koji se u poznaju u katoličkom internatu u okupiranoj Francuskoj.

Povodom Dana planeta zemlje u četvrtak i petak, 21. i 22. travnja, u različitim terminima prikazat će se "Prekid“ iz 2014., u režiji Kellya Nyksa i Jareda P. Scotta, zatim "TTIP – Opasne tajne“ Michaela Wecha iz iste godine, "Obrisi održive budućnosti – energetika“ Ivana Gregova iz 2015., te "Sjemenke permakulture“ Greetje Mulder i Rogiera van der Voorta, također iz 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. veljača 2023 11:18