StoryEditorOCM
KulturaDUPLI PAS

Jack Ryan u duelu protiv kvazi-Bourneova odnio (blagu) pobjedu: napravili smo paralelni slalom između dvije nove akcijsko-trilerske serije, 'Jack Ryan 2' i 'Treadstone'

7. prosinca 2019. - 11:39
Jack-Ryan2-1

Najavili smo ih zajedno u pregledu serija jesenske sezone, pa je red da ih i recenziramo skupa. Doista, druga sezona "Jacka Ryana" i prva "Treadstonea", TV projekata nastalih u produkciji Amazona, tj. USA Networka, imaju dosta poveznica i zovu na paralelni slalom.

Obje serije su kombinacija akcije i političkog/špijunskog trilera. Potekle su iz filmova, odnosno (ekraniziranih) knjiga Toma Clancyja i Roberta Ludluma iz kojih televizija želi nastaviti cijediti komercijalni potencijal nakon što su se pročitale u kinima.

"Jack Ryan" je dobio ime po titularnom protagonistu Clancyjevih romana, već viđenom na velikom ekranu u interpretaciji Aleca Baldwina ("Lov na Crveni Oktobar"), Harrisona Forda ("Patriotske igre", "Neposredna opasnost"), Bena Afflecka ("Cijena straha") i Chrisa Pinea ("Jack Ryan: Poziv iz sjene").

"Treadstone" je, pak, naslovljen po organizaciji iz Ludlumova serijala o Jasonu Bourneu, odgovornoj za stvaranje superšpijuna poput njega (Matt Damon, "Bourneov identitet/Nadmoć/Ultimatum", "Jason Bourne"), ali i Aarona Crossa (Jeremy Renner, "Bourneovo naslijeđe").

Dakle, "Jack Ryan" je nešto "legitimniji" kao "reboot" serijala (Clancy je među producentima), dok je "Treadstone" takozvani "spin-off", a i jedna i druga serija vrbuju nove mlade glumce u istim (John Krasinski) ili sličnim ulogama (Jeremy Irvine).

"Reboot" i "spin-off" nisu termini koji sugeriraju veliku originalnost, no to je naročito frapantno u slučaju "bourneovske" serije. "Treadstone" najviše uzima koncept od filma "The Bourne Legacy", prethodnog "spin-offa" serijala o Bourneu, ali ne uspijeva ponijeti ni njegov legat, kamoli nasljeđe Damonovih prethodnika.

Kreator serije Tim Kring traži tračak originalnosti u tome da pokuša spojiti "Bournea" s vlastitim "Herojima" (TV serija) i "Mandžurijskim kandidatom" (filmovi Johna Frankehheimera i Jonathana Demmeja), te dvojnom linijom priče, podijeljenom na prošlost (Istočni Berlin 1973.) i sadašnjost.

Naime, "subjekti" nekadašnjeg programa "Treadstone" (Brian J. Smith, Hyo-Joo Han...), naizgled obični ljudi obdareni gotovo nadljudskim ubojitim vještinama, bivaju aktivirani diljem svijeta poput "spavača" i otkrivaju da su sve samo ne obični, pače posjeduju natprirodne sposobnosti.

Istovremeno, pratimo njihovu preteču J. Randolpha Bentleyja (Irvine) kako bježi od nadređenih i pokušava skinuti ljagu sa svoga imena. "Programiran sam protiv svoje volje. Nemam sjećanje na ovo", govori Randolph, lik kojim je serija najbliže došla protagonistu do kojeg nam je koliko-toliko stalo, uz SoYun (Han).

Jednostavno je previše novih "Bourneova", a nijedan nije do koljena Damonu i Renneru. Za njih niti ne marimo zbog osrednje napisanih i odigranih likova, ali i potrebe serije da ide u nepotrebnu širinu, bude prenapučena kvazi-Bourneovima i kvazi-bourneovskim podzapletima.

Sigurno bi bilo bolje da se Kring odlučio samo za početak priče u prvoj sezoni i onda u eventualnoj drugoj stigao u sadašnjost. Prošlosni segment je mrvicu zanimljiviji, bolje - ili manje loše - režiran, glumljen, produciran, a ima i intrigantan ženski lik (KGB-ovka Petra, Emilia Schüle).

U sadašnjem eventualno valja istaći jednu akcijsku scenu tučnjave, "trade-mark" filmova o Bourneu, kad se Doug (Smith) prvi put prisjeti zatomljenih borilačkih vještina, no mala je to utjeha. Ironično, serija o junacima izbrisanih sjećanja takoreći iščezava iz pamćenja dok je gledate.

S "Jackom Ryanom 2" to nije slučaj, premda je i u ovoj seriji na snazi akcijska generičnost da bi imala prepoznatljivost filmova o Jamesu Bondu (otmjenost), Ethanu Huntu (kaskaderstvo) ili Bourneu (dokumentarizam) kojima franšizno naginje. Naravno, naginje i filmovima o Jacku Ryanu, toliko da može proći kao moderni remake akcijskog hita "Clear And Present Danger" zamijeni li se Kolumbija za Venezuelu.

Prva veća akcijska scena serije, koja se uistinu lako gleda i ima razvidne produkcijske vrijednosti, preslikana je iz "Neposredne opasnosti" (desant na mini-konvoj američkih terenaca u alejama), ali lišena žestine prethodnika jer nijedan od nekoliko redatelja "Jacka Ryana 2" nije Phillip Noyce.

U drugoj sezoni ima više akcije, uključujući i onu u džungli. Netko će spomenuti Ramba u kontekstu "igranja u džungli", u što se pretvara diplomatska misija nakon koje će jedan američki vojnik (Jovan Adepo) zaglaviti iza neprijateljskih linija. Premda, to nije jedini kontekst koji Jacka Ryana dovodi u vezu Rambom.

Sezona 2 po mnogočemu izgleda kao akcić iz (Reaganovih) osamdesetih, kad se preko filmova tipa "Nestali u akciji" promicao američki intervencionizam i imperijalizam, a akcijski junaci su radili invazije na "banana" državice pod parolom da ih spase od diktatora.

Okej, ali nastupna sezona ove serije bila je geopolitički promišljenija i davala podjednaku karakterizaciju junaku i bliskoistočnom negativcu, pokušavajući razumjeti motivaciju "neprijatelja" i oslikati obojicu nijansama sive. Druga sezona ne zamućuje razliku između dobrih i loših momaka kao prva i srodnija je Bushu omiljenoj akcijskoj seriji "24".

Zlikovac je crno-bijeli i Jordi Molla ga glumi takoreći kao da je njegov kubanski diler iz "Zločestih dečkiju II" avansirao u predsjednika Venezuele. Ni Jack Ryan nije ono što je bio u prvoj sezoni. Sada je više jedan drugi Jack - Bauer.

Noomi kao pojačanje

Druga sezona "Jacka Ryana" je ojačana pojavom Noomi Repace u ulozi misteriozne agentice Harriet. Inače, svih osam epizoda "Jacka Ryana 2" pušteno je istovremeno u optjecaj za gledanje. Do kraja "Treadstonea" su ostale još dvije od deset epizoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2023 18:24