StoryEditor
KulturaIN MEMORIAM: PETER FONDA (1939. - 2019.)

Ima neke simbolike da je legendarni glumac umro baš ovog petka, kad se slavi 50. godišnjica Woodstocka - postao je ikona kontrakulture i simbol jedne generacije zahvaljujući ulozi u kultnom filmu ceste

17. kolovoza 2019. - 11:18
Fonda.JPG

Ima neke simbolike da je legendarni glumac Peter Fonda umro baš ovog petka, kad se slavi 50. godišnjica Woodstocka.

Fonda je postao ikona kontrakulture i simbol jedne generacije zahvaljujući ulozi Wyatta/Kapetana Amerike u prijelomnom filmu ceste "Goli u sedlu" (1969.) Dennisa Hoppera koji je i sam nedavno proslavio 50. rođendan.

Bilo mu je dovoljno sjesti na motocikl i dati gasa uz Steppenwolfovu rock himnu slobode "Born To Be Wild". Uloga kao da mu je bila suđena.

Najavio ju je nastupom u filmovima "Wild Angels" i "The Trip" (1966., 1967.) Rogera Cormana, začinjenima antiestablišmentskim motociklizmom i LSD-jem.

Povrh toga, Hopper se nalazio u sporednoj ulozi potonjeg filma za koji je scenarij napisao još jedan budući glumac "Easy Ridera" - Jack Nicholson.

Bila je Fondi suđena i gluma. Njegov otac je bio Henry Fonda (režirao ga je i s njim glumio u filmu "Wanda Nevada"). Sestra mu je Jane. Kćer, pak, Bridget.

A "Goli u sedlu", film koji je producirao i supotpisao njegov scenarij, zauvijek su ga obilježili i predodredili kao glumca.

Glumio je negativca u "Ghost Rideru", gdje Nicolas Cage vozi "chooper" sličan Wyattovu, te ponovno sjeo na motor u "Divljacima na kotačima" (oba 2007.).

To su filmovi u kojima su ga mogle zapaziti mlađe generacije, jednako kao i npr. u "Bijegu iz Los Angelesa" i remakeu vesterna "U 3:10 za Yumu" (1996., 2007.).

U filmografiju je 1974. upisao još barem jedan kultni film na tragu "Easy Ridera". Taj film, "Dirty Mary, Crazy Larry", voli Tarantino i odao mu je počast u "Jackie Brown" i "Death Proof".

Također, na Fondine šezdesete se 1999. referirao i Soderberghov film "Osveta" ("The Limey"). Glumac je igrao glazbenog producenta i pripovijedao mlađoj djevojci o šezdesetima.

"Jesi li ikad sanjala o mjestu kojeg se nikad zapravo ne sjećaš da si posjetila? Mjestu koje možda postoji samo u tvojoj mašti? Nekom mjestu dalekom, poluzaboravljenom kad se probudiš.

Kad si bila tamo, znala si jezik. Dobro si poznavala to mjesto. To su bile šezdesete. Ne, to nije točno. Bila je samo 1966. i rana 1967. To je sve."

Pomalo ogorčeno. Moguće zato što je Fondi izmakao Oscar za odličnu, dvije godine raniju izvedbu pčelara i bivšeg vijetnamskog veterana u "Uleejevu zlatu" (1997.) Victora Nuneza za koju je dobio drugu i zadnju nominaciju nakon one za scenarij "Golih u sedlu".

Bila je to njegova glumački (ne ikonički) najbolja uloga, stvorena da sumira karijeru Oscarom. Zlatni kipić mu je, ironično, "preoteo" nekadašnji partner i dvostruki oskarovac Nicholson za nastup u filmu "Bolje ne može".

Izdvojeno

14. kolovoz 2020 19:42