StoryEditor
KulturaSalon Galić

'I što ti performeri zapravo rade, osim što sviraju k....?': od šovinističkih komentara ovog tipa riječka umjetnica Tajči Čekada radi masovni performans

Piše Renato Kragić
29. ožujka 2019. - 09:00

U Salonu "Galić" u utorak 2. travnja u 20 sati bit će izložba Tajči Čekada "… i što ti performeri zapravo rade?" Čekada je dio uvijek provokativne riječke umjetničke scene, i u svom dugogodišnjem radu koristi se raznim načinima umjetničkog izražavanja, od fotografije, modnog dizajna i kostimografije, do performansa.

Što je to performans i što ti performeri zapravo rade? – zapitali su se “forumaši” ne tako davne 2013., i to u podsektoru Forum.hr-a koji se zove “Muški kutak - Za poklonike piva, daljinskog, verbalnog šovinizma i ostalih muških spika...”, a njihove komenare umjetnica Tajči Čekada iskoristila je kao scenarij za izvedbu istoimenog performansa u kojem sudjeluje 21 osoba, kao i na ovom forumskom “razgovoru”.

Kao što sudionici internetskih rasprava skrivaju osobno ime pod nickname-om, što im onda daje slobodu da vrijeđaju bez da svoje riječi potpišu imenom i prezimenom, performeri nose kostime koji skrivaju prave identitete aktera.

Izveden u javnom prostoru u samom centru Rijeke, ovaj umjetnički čin na neki način preslikava opće nerazumijevanje značenja performansa, ali i umjetnika općenito, koji, kako kažu “forumaši”, uglavnom “sviraju kurcu” i od toga žive jako dobro parazitirajući na državnom proračunu.

Na ovu izjavu odmah bih nadovezala drugi performans Čekade, kaže kustosica Nataša Kadin, koji se također predstavlja u ovom presjeku njezinih radova unazad posljednjih 10tak godina, naziva "Šunka-sir, kulen-sir, samo sir“, u kojem umjetnica u izjavi o radu kaže: “Za takav sam se performans odlučila jer iako se bavim poslovima kao što su kostimografija, modni dizajn, fotografija, performans itd, ponekad si moram pomoć nekim dodatnim poslom, a to je već osmo ljeto za redom izrada sendviča koje prodajem u raznim beach barovima.”

Kako se ističe u životopisu umjetnice, svojim radom započela je 2003. u prostorima tadašnjeg kluba Palach.

2006. u suradnji s tvrtkom M.M.C. je pokrenula ciklus modnih manifestacija pod nazivom Modne novosti.

U razdoblju od 2004. do 2013. aktivno je sudjelovala u radu MMC-a i Galerije O.K. često u osmišljavanju zajedničkih projekata u suradnji sa raznim umjetnicima, osobito na području performansa.

Od početka rada redovno ostvaruje i razne angažirane i konceptualne "modne“ kolekcije koje je uglavnom predstavljala na nekonvencionalnim "modnim“ performansima i lokacijama.

Dizajnira i izrađuje kostime za brojne koncertne nastupe i potrebe snimanja spotova raznih glazbenih skupina i samostalnih izvođača, za igrane filmove i razne predstave.

U novije vrijeme ostvarila je i niz fotografskih projekata iako je video-performans posljednjih nekoliko godina glavno područje njenog djelovanja.

Video performansi su uglavnom snimani bez publike, tijekom izvedbe performansa, nikad u kontinuitetu. Željeni smisao dobivaju kroz naknadnu intervenciju: montažu, autorsku glazbu, i fotografiju.

#TAJČI ČEKADA

Izdvojeno

04. lipanj 2020 12:03