StoryEditor
Kulturapočnite peći kokice

HTV3 večeras prikazuje osmosatni film, najduži ikad na domaćoj televiziji, ali izdržite, trud se isplati, a i minutaža nije izgovor u eri ‘binđanja’ serija od osam i više epizoda po sat vremena

9. studenog 2019. - 16:53
uspavanka za tuzan misterij0

Mislili ste da su "Titanic", "Ben Hur" i "Zameo ih vjetar" dugi filmovi sa svojim trajanjem od preko tri, odnosno nešto manje od četiri sata? Promislite još jednom.

HTV3 ove subote prikazuje osmosatnu "Uspavanku za tužan misterij" ("Hele sa hiwagang hapis") redatelja Lava Diaza. Filipinsko-singapurski film, koji traje 485 minuta, počet će oko 20.45 i završiti ujutro oko 4.45.

To je najduži film ikada prikazan na javnom servisu, ali i u konkurenciji Berlinalea, gdje se natjecao 2016., kad je predsjednica žirija bila oskarovka Meryl Streep.  

Urednik s HTV-a Dean Šoša tim je povodom izjavio da trajanje filma "odgovara vremenu u kojem je ove godine pobjednik glasovitog natjecanja Iron Man na Havajima isplivao 3.8 kilometra, odvozio biciklom 180 km i trčao 42 km i 195 metara".

- Vjerojatno su ga mišići kasnije manje boljeli nego što će boljeti one koji će u subotu uz televiziju sjediti osam sati. No, svim gledateljima koji izdrže trud će se više nego isplatiti.

Diazovi filmovi spadaju u vrh suvremene kinematografije i traju upravo onoliko koliko im njihova unutarnja logika nalaže. Treći program postoji da bi i najslobodnije filmske forme imale svoj kutak slobode – kazao je Šoša.

Festivalska art drama s elementima fantazije govori o potrazi za tijelom Andrésa Bonifacija, borca za slobodu i oca filipinske revolucije protiv španjolske okupacije, a na 66. Berlinaleu je osvojila nagradu Alfred Bauer kao film koji otvara nove perspektive.

Tada se "Uspavanka za tužan misterij" prikazivala s jednosatnom pauzom za ručak, slično kao sedmosatni "Sotonski tango" Bele Tarra sredinom devedesetih, koji je nekoliko godina kasnije bio i na Split Film Festivalu.

Projekcija je započela ujutro u 9.30 i završila nešto prije 19 sati. Više od pola kinodvorane, koja je brojala 1600 mjesta, bilo je puno do kraja. Zanimljivo, Diaz je inzistirao da "Hele sa hiwagang hapis" nije tzv. slow cinema.

- To nije spori film, to je film. Ne znam zašto se fokusiramo na duljinu, film je kao poezija, glazba, slikarstvo, treba biti slobodna, neovisno o tome je li malo platno ili veliko.

Film je najveća umjetnička forma i treba biti oslobođen kandži marketinga. Sat i pol ili dva... Ne želim dekomodirati moje filmove, oni nisu proizvodi – rekao je Diaz i posvetio nagradu svim redateljima koji vjeruju da kinematografija može promijeniti svijet.

Inače, Diaz je prvak dugih filmova, a "Uspavanka za tužan misterij" nije njegov najduži film. Naime, filipinski redatelj je prethodno snimio još duži, "Evolution of a Filipino Family" ("Ebolusyon ng Isang Pamilyang Pilipino", 2004.), od oko deset sati ili, točnije, 593 minute.

Možda jednog dana HTV zavrti i taj film. Dotad, spremite se za "Uspavanku". Minutaža ne bi smjela biti izgovor u eri "binđanja" TV serija od osam i više epizoda u trajanju od sat vremena. Dakle, počnite peći kokice.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 17:09