StoryEditor

Hrvatski kratkometražni film "Uskršnja jaja" na festivalu Tribeca

Piše PSD.
16. ožujka 2012. - 10:43
Kratkometražni igrani film hrvatskog redatelja Slobodana Karajlovića "Uskršnja jaja" bit će prikazan u natjecateljskom programu kratkih filmova na Filmskom festivalu Tribeca u New Yorku, koji se održava od 18. do 29. travnja, izvijestio je HAVC.

Natjecateljski program festivala Tribeca sastoji se od međunarodne selekcije nezavisnog igranog, Kratkometražnog i dokumentarnog filma, a "Uskršnja jaja" odabrana su kao jedan od 60 naslova između 2800 prijavljenih za Kratkometražni natjecateljski program. Dobitnik nagrade za najbolji Kratkometražni film automatski se kvalificira za nominaciju za Oscara u kategoriji Kratkometražnog filma.

Radnja filma "Uskršnja jaja" odvija se tijekom 70-ih godina prošloga stoljeća u Jugoslaviji, a prati majku koja s djecom potajno slavi Uskrs, kako je ne bi primijetio njezin suprug, vojni dužnosnik i okorjeli komunist. Film je snimljen u Zagrebu, a redatelj priču opisuje kao osobnu, iako ne i autobiografsku. "U mojoj obitelji otac je bio komunist i sve povezano s religijom shvaćalo se vrlo negativno. Unatoč tome, neka od meni najbistrijih sjećanja iz djetinjstva povezana su uz vjerska iskustva: odlasci u crkvu s bakom, krštenje te naravno uskršnja jaja. Moja mama i baka radile su ih svakoga Uskrsa, iako skrivečki, jer se otac tome protivio", objasnio je redatelj.

Slobodan Karajlović rođen je u Splitu, a filmsku i kazališnu režiju studirao je u Burghausenu u Njemačkoj. Režirao je nekoliko kratkih filmova, te više od 40 epizoda dječje TV emisije koje su emitirane na televizijskoj kući ZDF. Scenarij za "Uskršnja jaja" napisao je zajedno s Jelenom Svilar, a uloge u filmu tumače Frano Mašković i Jelena Kordić Kuret, dok su se u ulogama djece našli Nikola Črček i Ana Ljubičić. Direktor fotografije je Jan Šuster, za montažu je zadužen Sanjin Stanić, a producentica filma je Ana Vilenica.

hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 12:54