StoryEditor
KulturaFantastic Film Festival

Horori okupili šest tisuća Zagrepčana

Piše PSD.
6. srpnja 2012. - 19:03

Filmom "Oni žive", proslavljenim Carpenterovim znanstveno-fantastičnim hororom s elementima crne komedije večeras u Ljetnom kinu Tuškanac završava prvi Fantastic Zagreb Film Festival, u sklopu kojega je od 29. lipnja prikazan niz filmova fantastike i srodnih žanrova, horora, trilera, eksperimentalnog filma, među kojima i dvadesetak premijera.

Jako smo zadovoljni ovogodišnjim izdanjem i posjećenošću, dobili smo potvrdu da u Zagrebu postoji publika za taj festival i da se možemo još više razvijati u budućnosti, rekla je za Hinu Mirjana Mia Pećina, direktorica festivala, dodavši da se još ne zna točan broj posjetitelja, ali pretpostavlja se da će biti oko šest tisuća.

Komentari publike i medija bili su odlični, oduševljeni su i novom lokacijom za filmske projekcije, Ljetnim kinom Tuškanac, koje može primiti više od 700 gledatelja i savršeno je za festival posvećen fantastičnoj tematici, istaknula je Pećina.

Jedini fantastični festival u regiji prikazao je tridesetak filmova koji se rijetko mogu pogledati na velikom platnu, a uz recentne radove prikazani su i oni afirmiranih autora tog žanra.

Nulto izdanje festivala održalo se u srpnju prošle godine, a ove su godine uz već postojeće programe "Panorama", "Orient Express" i "Ponoćno ludilo" uvedene dvije nove programske sekcije, "Američke noćne more" i "Vizije".

Prva je bila posvećena novom valu mladih američkih autora, živoj nezavisnoj sceni, ali i veteranima američkog filma, dok je druga prikazivala avangardne, eksperimentalne i bizarne filmove koji rijetko pronalaze put do većeg broja gledatelja.

Na festivalu je, među ostalim, prikazan crnohumorni triler legendarnog američkog filmaša Williama Friedkina "Ubojica Joe", borilački 3D spektakl Tsuija Harka "Leteći mačevi zmajevih vrata", a u Noćnom maratonu cijela druga sezona "Igre prijestolja". U čast američkog pisca Raya Bradburyja, koji je preminuo prije mjesec dana, prikazan je film "Fahrenheit 451" Francoisa Truffauta.

Osim u Ljetnom kinu Tuškanac, koje je obnovljeno nakon više od četrdeset godina, projekcije su se održavale u kinu Europa te u Cineplexxu centra Kaptol.

Festival, koji je dio "Zagrebačkog kulturnog ljeta", filmski je program proširio panel diskusijama koje su se održale na temu zombija, sudnjeg dana i ekranizacije stripa.

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 21:10