StoryEditorOCM
Kulturaosebujna glazbena stvarateljica

Helena Papić: Ja sam u duši rokerica

Piše PSD.
19. kolovoza 2012. - 10:59
Osebujna glazbena stvarateljica iz Splita, u privatnom životu vrlo šarmantna Helena Papić, još se jednom ovjenčala cijelom plejadom nagrada. Dama koja je preklani na Splitskom festivalu dobila nagradu za poseban doprinos hrvatskoj glazbi, a ove godine “ubrala” treću nagradu stručnog žirija za stihove pjesme “Ljubav bez kraja” u interpretaciji Zorice Kondže, osvojila je potom još čak pet nagrada na glazbenoj manifestaciji “Za Lastovo sve bi da”, održanoj na tom dalekom komadiću zemlje između mora i neba. Njezina pjesma “Paco Rabanne”, otpjevana lani na navedenom festivalu pod ravnanjem umjetničkog direktora Mladena Bašića, dobila je sve što se može dobiti za najslušaniju skladbu tijekom godine: nagradu za stihove, interpretaciju, glazbu, aranžman... A sve to listom potpisuje, pogađate, Helena Papić!

No, ni to nije sve: netom prije našeg susreta Helena se vratila iz Opuzena, gdje je njezina pjesma na “Melodijama hrvatskog juga” pod ravnanjem iskusnoga Želimira Škarpone osvojila treću nagradu publike u kategoriji od čak 28 “jakih” izvođača! Riječ je o pjesmi “Odavno nisi moja”, koju je svojim osebujnim vokalom i pojavom blistavo dočarao Kemal Monteno.

− Bila sam tako dirnuta načinom na koji je pjesmu Kemo iznio i doživio. To je meni bila najveća nagrada! Naravno, iskrene čestitke klapi “Friži” na osvojenom prvom mjestu publike – domeće naša sugovornica, koja se jedva može i sjetiti svih nagrada koje je primila tijekom samo ovog ljeta!

Himna likovne udruge

A ovoga se ljeta dobrano slušala i njezina pjesma “Još jedna milja”, također sa Splitskog festivala. Za nju je, pak, aranžman napisao Remi Kazinoti, ističe Helena, krasno jer je uhvatio “taj” ugođaj, onaj srh koji je trebalo uhvatiti. Pjesmu je otpjevao na svoj sugestivan način Splićanin Bomba, a upravo je dobila i videopodršku.

Nastupili su s njezinim pjesmama i na Lastovu još neki ne odveć afirmirani, ali daroviti autori poput Borne s pjesmom “Prijatelji uvik ostaju”, a i sama kantautorica, kći legendarnoga glazbenika Tonćija Papića, zapjevala je skladbu “Iza mene ničeg nema”. Nadalje, klapa “Cambi” na nedavnom je CMC festivalu u Vodicama pjevala njezinu pjesmu “Izgubljeni sin”, a snažan vokal Tonija Kesića iz “Cambija” pjesmi je dodatno dao sugestivnost i ljepotu. Trenutno, pak, Helena “kroji” pjesme za “iznimno darovitog” Igora Cukrova, te Giuliana, ali i druge izvođače poput spomenutog Borne, te Tonćija Bakice, za kojeg radi obradu pjesme pjevačice Ivane Spagne sa San Rema 1996. godine.

− Znate, ja sam u duši rokerica. Zato me je posebno obradovao topao doček alter-rock ekipe na Lastovu, koja se oduševila spoznajom da sam upravo ja za Marijana Bana napisala “Oči zaljubljene”, “Škatulu za sne”, “Dok galebovi vrebaju” i druge novije skladbe – veli Helena Papić, koja priprema još jedan mali kuriozitet.

− Napisat ću himnu likovne udruge “Art More” u kojoj djeluju umjetnici Dubravka Vojnović i Rudi Milat kao osnivač. Slogan udruge je stih Enesa Kiševića “More je nebu druga obala” i mislim da je već po zvuku jako inspirativan – najavila je plodna splitska skladateljica i glazbena pedagoginja.

LENKA GOSPODNETIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2023 16:14