StoryEditor
KulturaUopće nije politika u pitanju...

Gradonačelnik Opara očekuje da budemo najbolji i da ne bude afera, kaže Ilija Protuđer, predsjednik Upravnog vijeća GK Marka Marulića; Neka kandidati program napišu bolje!

15. svibnja 2019. - 18:57

Natječaj za ravnatelja Gradske knjižnice Marka Marulića bit će ponovljen.

Odlučilo je tako Upravno vijeće knjižnice na sjednici održanoj u utorak. Upravno vijeće čine Mirna Kovačić, Ivana Salvador, Maja Tadin i Hrvoje Zuanić, a predsjednik je dr. sc. Ilija Protuđer.


Tom je odlukom dvoma kandidatima iz same knjižnice, dosadašnjem ravnatelju GKMM-a Draženu Šaškoru i voditeljici Odjela za djecu i mlade Grozdani Ribičić, ostalo da pričekaju novi natječaj. On će biti objavljen za koji dan.
 

 

 

 


– Nismo zadovoljni programima dvoje kandidata pristupnika pa tražimo da ih napišu opširnije i bolje. Programi nisu bili konkretni i jasni i nadamo se da će ih dopuniti.

Gradska knjižnica Marka Marulića jedna je od vodećih kulturnih ustanova u gradu i zaslužuje sadržajniji i ozbiljniji program. Tražimo najbolje – objasnio je Protuđer razloge ponavljanja natječaja.


Na pitanje zašto nisu razgovarali s iskusnim kandidatima da im oni usmeno objasne ono što nije navedeno u programu, Protuđer priznaje da su o tome razmišljali kad su otvorili molbe, ali da su bili "u špici s vremenom".


– Sada vremena imamo napretek, stari ravnatelj ima mandat do 16. srpnja. Na novom natječaju, koji smo skratili s petnaest na osam dana, moguće nejasnoće tražit ćemo usmeno, da sve bude transparentno.

Sve pristupnike ćemo pozvati i s njima razgovarati. Na novi natječaj može se prijaviti oboje kandidata, a može i još netko. Sigurno ćemo odabrati jednog od kandidata – mirno objašnjava predsjednik Upravnog vijeća GKMM-a.

'Politika nema utjecaja'

Ilija Protuđer, koji je u posljednje vrijeme bio redovit posjetitelj gotovo svih događanja u knjižnici, ali je i izbornu pobjedu proslavio u stožeru HDZ-a Petru Škoriću slijeva, dodaje da ovaj put politika nema utjecaja.


– Politika nije bitna, uzet ćemo onoga tko bude najstručniji. Primijetio sam da gradonačelnik Andro Krstulović Opara očekuje da budemo najbolji i da ne bude afera kao negdje drugdje.

Četvero od pet članova Upravnog vijeća nestranačke su osobe i jednoglasno smo tražili struku – zaključio je Protuđer, koji dodaje da će zapisnik možda već danas biti na mrežnim stranicama knjižnice pa će zainteresirani sve moći vidjeti opširnije.


U kuloarima se može čuti da se Upravno vijeće nalazi u vremenskoj stisci jer do početka lipnja moraju izaći s kandidatom ili će se morati imenovati vršitelj dužnosti.

Time bi se pojavio još jedan slučaj, moguće i skandal u splitskoj kulturi. A njih je previše i sigurno da bi ga gradska administracija htjela izbjeći.


S druge strane, premda programi nisu bili dovoljno razrađeni, njihovi su autori osobe iz struke, s višegodišnjim karijerama u knjižničarstvu i u samoj knjižnici, i s njima se moglo i usmeno porazgovarati.

Ovako slučaj pomalo podsjeća na nevažeću dokumentaciju iskusne dr. Nansi Ivanišević, odnosno navodno priloženi original diplome umjesto ovjerene fotokopije.


S treće strane, logična je i iskustveno potvrđena pomisao kako Upravno vijeće kupuje vrijeme da pronađe trećeg čovjeka.

Za razliku od zakona za neke druge institucije, Zakon o knjižničarstvu propisuje da ravnatelj mora biti knjižničar, a ne, recimo, trener taekwondoa, s planom utjerivanja zakasnina.

Ali znamo i za iskustva kad su lijevi lokalni kulturni "head hunteri" potegnuli za potrebnim kadrom do Umaga, do umirovljenice Narcise Bolšec Ferri.

Učinci tog poteza, nažalost, teško da su nadmašili putne troškove.


Doznajemo da će se dosadašnji ravnatelj Dražen Šaškor ponovno kandidirati, a Grozdana Ribičić još će procijeniti. O trećima i četvrtima može se samo spekulirati. Srećom, odgovor ćemo barem brzo saznati.
 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 01:06