StoryEditorOCM
GlazbaTROGIRSKA Opera Selecta

Sopranistica Olga Seliverstova odmah je osvojila srca publike: osim glasnicama, pjeva licem i tijelom, pa su arije, dueti i terceti bili puni doživljaj

Piše Karmen Širović
23. srpnja 2021. - 16:22

Trogirska kula Kamerlengo 21. srpnja transformirala se u Boljšoj teatar u malom uz soliste opere slavnog moskovskog kazališta, baritona Konstantina Shushakova, mezzosopranisticu Svetlanu Shilovu te sopranisticu Olgu Seliverstovu, koji su na trećem koncertu 13. izdanja Opere Selecte pjevali uz glasovirsku pratnju Vesne Podrug-Kossjanenko.

Nakon koncerta violinistice Tatiane Samouil i pijanistice Julije Gubaidulline te Hrvatskog gudačkog kvarteta, koncertom Solista Boljšoj teatra Opera Selecta vratila se prepoznatljivom programskom konceptu koji dovodi pomno odabrane hrvatske i inozemne operne slavuje pod zvjezdano nebo jednog od trogirskih simbola.

Arijom Snjeguljice iz istoimenog remek-djela na području bajke-opere Nikolaja Rimskog Korsakova, koncert je otvorila sopranistica Olga Seliverstova te je odmah osvojila srca publike.

Osim glasnicama, Seliverstova pjeva licem i tijelom pa glazbeni materijal arije, dueta ili terceta i u koncertnoj izvedbi koristi za materijalizaciju uloge.

Zavidnu manipulaciju glasom pokazala je i u ariji "Je veux vivre" iz "Romea i Julije" Charlesa Gounoda, pjevajući pritom na tečnom francuskom.

image
Povijesni ambijent
Joško Herceg


Tome su sigurno doprinijele glazbene suradnje u Francuskoj, gdje je 2016. proglašena laureatkinjom nagrade AROP za najbolju mladu pjevačicu Pariške nacionalne opere.

Kvalitetna impostacija glasa uz odličnu dikciju kvalitete su baritona Konstantina Shushakova. Karijeru u Boljšoj teatru započeo je u sklopu umjetničkog programa mladih, a od 2012. djeluje kao solist.

image
Bariton Konstantin Shushakov
Joško Herceg


U minuloj sezoni pjevao je Malatesta u Donizettijevoj operi "Don Pasquale", čiju je ariju "Bella siccome un angelo" izveo i u Trogiru. Bio je to uvod u talijanski blok koji navedenu Donizettijevu operu buffu prikazuje uz najupečatljivije ulomke.

Sudjelovali cvrčci i avioni

Olga Seliverstova kao Norina izvela je Cavatinu "Quel guardo il cavaliere", nakon čega je uslijedio duet "Pronto io son" mlade udovice i Pasqualeova liječnika i prijatelja.

Uz simpatičan scenski pokret, skladan duet Shushakova i Seliverstove na trenutak je transportirao trogirsku publiku u glazbeno-scenske okvire omeđene povijesnim ambijentom, pjevom cvrčaka, letom aviona i umjerenim plesom bure. Svi ti popratni elementi iz svakodnevnog života upravo su utjelovili duh i živopisnost komične opere!

Snažan scenski dojam solisti su ostvarili i ujedinivši snage u tercetu iz "Pikove dame" Petra Iljiča Čajkovskog kao Prilepa, Milovzor i Zlatogor. Emocionalnom i zaokruženom interpretacijom Shushakov je publiku osvojio i izvedbom "Non ti scordar di me" Ernesta de Curtisa.

Unatoč najdužem stažu na sceni te tituli glavne solistice u Boljšoj teatru, mezzosopranistica Svetlana Shilova nije impresionirala vokalnim mogućnostima ni scenskim pristupom.

image
Mezzosopranistica Svetlana Shilova
Joško Herceg


Nakon solidne izvedbe Laurine arije iz opere "Kameni gost" Aleksandra Dargomižskog, solističku izvedbu "Habanere" iz Bizetove opere "Carmen" pratio je izgovor francuskog jezika upitne kvalitete. Iako je atraktivan odabir djela naizgled odgovarao temperamentnoj mezzosopranistici, u "Granadi" meksičkog skladatelja Agustín Lara te "Las hijas del Zebedeo" Španjolca Ruperta Chapíja, nositeljica kvalitete u interpretaciji bila je pijanistica Vesna Podrug-Kossjanenko, vjerno ocrtavajući burne promjene.

Chapíevu zarzuelu karakterizirale su nespretne izmjene govorenih i pjevanih dijelova, a dramatična temperamentnost izgubila se u nastojanju održavanja ritmičnosti brzim nizanjem riječi. U "Barcarolli" Jacquesa Offenbacha duetom je dominirala Seliverstova donoseći pomno nijansiranje lirskih previranja, naspram mlake interpretacije iskusnije kolegice.

Program je zaključen duetom "Lippen schweigen" iz operete "Vesela udovica" Franza Lehára, u čijoj su izvedbi Seliverstova i Shushakov bili melem za oči i uši.

image
Solisti 'Boljsoj teatra' uz pijanisticu Vesnu Podrug Kossjanenko
Joško Herceg

Posljednju priliku za jedinstven koncertni doživljaj u povijesnom ambijentu kule Kamerlengo publika će imati na svečanom zatvaranju 13. Opere Selecte u nedjelju, 25. srpnja, na koncertu solistice Njemačke državne opere, sopranistice Evelin Novak, i komornog orkestra Zagrebački solisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. ožujak 2023 15:52