StoryEditor
GlazbaFestival pjesme

Počinje 3. Sing (in) Split

Piše Renato Kragić
3. listopada 2020. - 14:00
Sara Dodig Baučić i mješoviti pjevački ansambl Camerata Vocale Split OSOBNI ARHIV

Treća edicija Međunarodnog festivala pjesme Sing (in) Split, u organizaciji mješovitog pjevačkog ansambla Camerata Vocale Split i udruge Schola cantorum Split uz umjetničku ravnateljicu festivala, dr. sc. Saru Dodig Baučić, održat će se od 3. do 15. listopada u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu, Gradskom kazalištu lutaka, i u crkvi sv. Frane na Obali.

"Festival je trebao biti održan u svibnju, međutim, nekoliko tjedana prije početka festivala pandemija je zaustavila sva događanja. Stoga, u nešto skromnijem izdanju, ali s ništa manje radosti, donosimo ovogodišnji festivalski program. Za koncerte smo osigurali i uživo prijenos zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja publike po koncertu", najavljuje Dodig Baučić.

Prema programu, u subotu, 3. listopada u crkvi sv. Frane na obali održat će se Večer hrvatskih zborova. Nastupit će Riječki komorni zbor Val pod dirigentskim vodstvom Doris Kovačić i domaćinski zbor, Camerata Vocale Split pod ravnanjem dirigentice Sare Dodig Baučić.

Prva splitska smotra klapa pod nazivom "Spli'ski klaparel" programirana je 10. lipnja u Gradskom kazalištu lutaka. Nastupit će klape: Armorin, Garofuli, Kampanel, Kolapjani, Mriža, Orca, Praska i domaćin smotre, klapa Ventula. Klape će izvesti a cappella repertoar, a smotra je posvećena klapskom maestru Dušku Tambači, koji je višegodišnjim predanim radom nedvojbeno zadužio Dalmaciju, a posebno Split. Večer je suorganizirana od ženske klape Ventula.

Festival će završiti predavanjem vodećeg danskog dirigenta, profesora Jima Dausa Hjernøea, kojeg će održati u Multimedijalnoj dvorani Sveučilišne knjižnice u Splitu, u četvrtak 15. lipnja. Ovaj profesor na Royal Academy of Music (RAMA) i voditelj RAMA Vocal Center predstavit će The Vocal Painting (VOPA) kao poseban sustav znakova koji vodi prema "evoluciji originalnog sustava glazbenih znakova" i primjenjuje se, između ostalog, i kroz skladanje i aranžiranje "u živo", tijekom izvedbe. R. Kragić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

07. listopad 2020 15:36