StoryEditor
GlazbaKRENULO JE DRAMATIČNO

‘Oželanda‘ je unikatna klapa, u njoj pjeva osam cura iz osam različitih mjesta! Od Čitluka do Pule, a prva sopranistica je iz Muća: Kad je rekla odakle je, to je bilo to!

13. srpnja 2021. - 12:15

U klapskom zvjezdanom sazvježđu pojavila se nova ženska klapa, "Oželanda" iz Zagreba, nakon što je pobijedila na večeri debitanata, koju omiški Festival dalmatinskih klapa 21 godinu održava u Bolu na Braču.

Ta mitska vrata kroz koja nastoji proći svaka klapa koja želi biti nešto u Hrvatskoj omogućila im je prolaz u izlučne večeri na omiškoj Pjaci.

Ni prva ni zadnja klapa u takvoj situaciji, ali ova je baš po nečemu posebna – naime, u "Oželandi" pjevaju većinom studentice zagrebačkog sveučilišta, a doslovno niti jedna nije iz istog mjesta ili grada pa dolaze iz Dračevice na Braču, Čitluka u BiH, Lumbarde na Korčuli, Trpnja na Pelješcu, Novalje na Pagu, Lastova, Pule i – Muća! A voditelj je, također student, iz Dubrovnika.

U lovu na ozbiljnog voditelja

Čini se da su za kratku povijest ove klape koja u ovom sastavu pjeva tek nekoliko mjeseci, od veljače ove godine, ključne dvije stvari – pjevanje u zboru "Concordia discors" na Filozofskom fakultetu i dolazak na koncert klapa "Omiš Zagrebu" koji se tradicionalno održava u "Lisinskom" u predbožićno vrijeme.

U zboru su se upoznale buduće prijateljice, a u "Lisinskom" su odlučile "uloviti" ozbiljnog voditelja i krenuti u "napad" na Omiš.

– Njih šest, sedam se izdvojilo oz mješovitog zbora "Concordia discors" i počele su vježbati, ali nije to bio neki ozbiljan rad, jednom tjedno ili jednom u dva tjedna – kaže Marko Vukić, voditelj "Oželandi", inače bariton u klapi "Bošket".

– Došle su do mene u prosincu 2019. godine, na druženju nakon koncerta, i pitale me hoću li ih vodit. Nisam bio baš za to, ali sam pitao koji su im ciljevi. Kad su rekle da žele u Omiš, da hoće ozbiljno radit i natjecat se, to mi je bilo dovoljno, pa sam pitao – kad je proba? – veli ovaj 26-godišnji student Geodezije.

image
Antonela i Katja


 
Ivan Ojdanić


Katja Konjuh, predsjednica klape i pjevačica, rodom iz Trpnja na Pelješcu, koja je s Tinom Duplančić "ćapala" Marka na tom klapskom afteru, smije se i govori da se on nakon toga samo okrenuo i otišao. A da su one iz toga zaključile – "ok, valjda sad imamo voditelja".

– Krenulo je dramatično i evo nas tu di jesmo, znači da smo uspjele u naumu – i dalje se ona smije na tu situaciju.

Stalne promjene

Počele su vježbati, ali onda su stigle mjere o zabrani okupljanja zbog korone, u proljeće prošle godine. Nije bilo ni debitantske večeri u Bolu, svi su planovi prolongirani. Na jesen opet okupljanje i vježbanje, no tri su pjevačice otišle iz klape.

– Takva je sudbina zagrebačkih ženskih klapa, niti jedna nije ostala u istom sastavu neko duže vrijeme. Završi se fakultet, neke se vrate doma, neke se udaju, neke dobiju djecu pa nemaju vremena... to je život – objašnjava Marko i nastavlja: Isto je s muškim klapama, "Bošketu" je ovo bio šesti Omiš, u šest različitih postava smo pjevali...

Pa su krenuli s audicijama, prvom, drugom, trećom, ali najžešća potraga je bila za prvim i najvažnijim sopranom, njega nisu imali.

– Našo sam se u problemu – objašnjava Marko.

– Cure su napredovale, ali bez prvog soprana ne možeš ništa. Prvi sopran je specifična pozicija zato što bi trebao biti desna ruka voditelju na bini, netko tko nije samo pjevač, nego mora znat kada u pjesmi upadaju basovi, kada baritoni, mora znat točno svaki detalj, vladat materijom.

Onda kad se sve to poklopi imate pravog prvog soprana. Na audiciju je došlo četiri, pet cura i imao sam sreće, Emanuela Jerčić je diplomirala violinu, pjeva jako dobro, razumije muziku, vlada situacijom i na pozornici sve prati i – smiri ih. A kad je rekla da je iz Muća, ja reko "to je to"!

image
Emanuela, Iva i Rosana

 
Ivan Ojdanić


E pa da je i Muć rasadnik glazbenih, pa još i klapskih talenata, e to nismo znali!

Od Podgrađa do Muća

– Odrasla sam u Muću – kaže Emanuela.

– Rodom sam iz Podgrađa kod Omiša, moji su živjeli u Splitu. Mama je liječnica, dr. Minka Jerčić, prije 30 godina dobila je posao u Muću i stan, i tamo su se preselili i ostali. I još su tamo, samo što su se djeca razbježala.

Mama je išla i u Glazbenu školu, od nje je došao poticaj od malena, često je doma pjevala. A kad su nam u glazbenom vrtiću predstavljali instrumente, meni se svidjela violina.

Prve dvije godine Glazbene škole učio me pokojni Krstimir Marinković, a poslije profesorica Ana Orlandini. Diplomirala sam na Glazbenoj akademiji prije godinu dana, ostala sam u Zagrebu i predajem violinu u Glazbenoj školi.

Nije mi bio neki san pjevati u klapi, ali bila sam nezaposlena, i bilo mi je dosadno pa sam otišla na audiciju, ali čim sam došla bilo mi je – vau! Baš su dobra ekipa, osjetila sam odmah da svi imaju talenta, da se ozbiljno radi i – tako je krenulo.

image
Gornji red slijeva - Tana, Karla, Nera, donji red - Rosana, Antonela, Katja i Iva, u sredini Emanuela i sjedi Marko Vukić
Ivan Ojdanić


Ja sam, eto, zadnja došla, tek četiri mjeseca i – hahaha – moram priznat da imam dobar tretman, svi mi nešto "Ema ovo, Ema ono", ali ja mislim da smo svi jednako važni u klapi.

Moja je najviša dionica, ističe se, čuje se, pa ljudima ostaje u uhu, ali trebaju se svi glasovi poklopiti da bi klapa zvučala dobro. Ako sam ja na pozornici sigurna i uživam, to pređe na cure i nešto kroz tu glazbu preneseš publici.

Tijekom studija sam prošla puno tih nastupa s violinom, bilo je onih pod tremom, ali izvježbala sam zadržat hladnu glavu, kad jednom stvoriš takav mind set, da je najbitnije da uživaš, onda treme nema – objašnjava Emanuela.

Udrile u plač

Nastup u Bolu je – kažu – prošao fantastično, pjevale su pjesme "Svršit će mladost moja" i "Evo idem svome kraju", ostvarile su svoj san iako su nakon njega – grupno plakale!

– Divno je bilo – govori Katja Konjuh.

– Na stranu pivanje, ali došle smo dan prije, da se odmorimo u Donjem Humcu, kod našeg drugog soprana Rosane Šimunović. Tamo su nas ugostili, pekli nam ribu, navečer uz gitaricu i kolače, tako da smo bile ful opuštene na dan nastupa.

Ujutro se još kupale u Pučišćima, pa izlet po otoku i došle u Bol. Bile smo emocionalne, "oooo stvarno smo u Bolu, stvarno se događa, dočekale smo". I nastup je bio jako emocionalan – čim smo završile u backstageu smo udrile u plač, svih osam!

Ali voditelj nam je stina, da ga nema, ne znam kako bi. Triba izać na kraj s osam žena, pogotovo ovakvih – hvali ga ona.

image
'Oželanda' na bolskoj pozornici
Ivica Radić


Iako je i on praktički njihova generacija nametnuo im se iskustvom, pola svoga života pjeva, vodi i osniva klape. Prvu je osnovao s 13 godina, u srednjoj školi u Dubrovniku je bio u mješovitoj i pjevao još u klapi "Kaše", pa onda u Zagrebu "Sorelo" prije negoli je prije sedam godina ušao u "Bošket"...

–​ Markovo znanje i vještine su apsolutno nešto s čim se nismo susrele – komentira ga Puljanka Karla Vidović, studentica Socijalnog rada.

– Ima nevjerojatnu taktiku, jako puno razgovara s nama. Nije, ono, "hej žene sad ćete to otpjevati ovako", već svaku pjesmu analizira s nama, tekst, da bismo dobile tu emociju.

Puno nam govori o tome kako klape funkcioniraju, kako bismo trebale pristupit nekim stvarima, on je puno više od suhoparnog voditelja. Puno klapa sluša, širi svoj repertoar – kaže Karla, koja je po baki povukla gene iz šibenskog kraja, iz Skradina.

U Milina svi pivaju

Karla veli i da nikad nije prije pjevala u klapi, ali jest u drugim vokalnim sastavima, za razliku od Korčulanke Antonele Miline kojoj u gledalište na Festival dalmatinskih klapa u Omišu dolaze "mama, tata, sestra, dida, baba, i još jedni dida, baba". Ona je već jednom prošla debitantsku večer u Bolu, stara je ona klapašica iako je na prvoj godini Strojarstva.

– Meni je dida piva u klapi "Koludrt", tata i dundo, svi mi pivaju, uvik smo nediljom na ručku svi pivali pa je i meni to ušlo u naviku. U drugom razredu srednje, prije tri godine, sa svoje tri prijateljice osnovala sam klapu "Izergo", osvojila je nagradu za debitante na Bolu, nakon toga smo išle na Omiš, kako to već ide.

image
'Oželande'


 
Ivan Ojdanić


Onda pivam u klapi "Moreška", uskočila sam jer je jedan bariton trudan, sad malo manje kad sam u Zagrebu. Došla sam na studij u deseti mjesec i nije bilo ništa glazbenog u mom zagrebačkom životu, samo faks. Vidila sam na Instagramu da Marko traži glasove za novu klapu, prijavila se, primili me. Ja sretna, valjda su i oni sretni – navodi Antonela.

Možemo u finale!

Sve cure se slažu da su svoje ambicije za ovu godinu ostvarile, povezale su se, druže se i to se, kažu, osjeti. Vesele se druženjima s drugim klapašima, i sve što dožive smatraju – bonusom.

Samo je Emanuela malo optimističnija, ona smatra da mogu proći u finale, da imaju potencijal iako je konkurencija jaka. I bila je u pravu - ušle su među deset najboljih ženskih klapa i pjevaju u finalu!

 A Marko oprezno poziva da se ostane "na zemlji":

– Ako se ne razbježe u idućih par godina, one bi mogle stvarno većih stvari napraviti, a Emanuela će biti jedan od najboljih prvih soprana. Nije što je moja, ali "strašna je"!

OTKUD NAZIV? Uhvaćene na ‘bošket‘

Oželanda je dalmatinska riječ za stari običaj lovljenja ptica pjevica u prirodi, danas zabranjen. A bošket je grm koji je služio kao mamac za hvatanje ptica.

Pa tko je klapi dao ime?

– Zapravo Marko. Htjele smo za novu klapu neko zvučno ime i krenule u potragu po riječnicima, tražile dalmatinske izraze, to je bilo dva tjedna čistog smijeha. Pitale smo njega i on je bubnuo – oželanda.

Objeručke smo prihvatile iako je meni dva dana trebalo da mi sjedne. Ima i značenje za nas, jer smo mi u ovom procesu jedna drugu upecale.

Katja i ja smo iz prvobitnog sastava, pa prva audicija, druga, pa treća – pa smo se sve ptice pjevice upecale u ovu klapu – veli Puljanka Karla koja se pomalo bori i s naglaskom ove riječi.

Voditelj je, dakle, u lovu za pjevačicama povezao svoju i novu klapu.

EVO, TKO SU... Tri soprana i pet altova

 

Emanuela Jerčić, 1. sopran, Muć
Rosana Šimunović, 2. sopran, Dračevica, Brač
Iva Soldo, 2. sopran, Čitluk
Antonela Milina, 1. alt, Lumbarda, Korčula
Katja Konjuh, 1. alt, Trpanj, Pelješac
Nera Peranić, 2. alt, Novalja
Tana Marčeta, 2. alt, Lastovo
Karla Vidović, 2. alt, Pula
Voditelj: Marko Vukić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2021 08:16