StoryEditorOCM
Glazbapuntarski duh

Omiški Festival dalmatinskih klapa spreman za sve scenarije osim odustajanja, najboljih deset ili dvanaest u finalu 24. i 25. srpnja

22. svibnja 2020. - 12:05
Klape prijavljuju po tri pjesme, snimljene na probi, bez korištenja mikrofona, s udaljenosti s koje se vide svi pjevači  Nikola vilić/hanza media

Klape će ipak pjevati ovog ljeta na omiškoj pjaceti! Odluka je to članova Festivalskog vijeća koji su 54. po redu Festival dalmatinskih klapa odlučili održati usprkos zaostatku koji je svima priredila epidemija koronavirusa.

Večeri uz klapsku pjesmu bit će upola manje nego inače, a umjesto audicija za muške, ženske i mješovite klape, ove godine odlučuju videosnimke koje će pjevači i pjevačice sami snimati, da bi ih preslušalo posebno prosudbeno povjerenstvo. Finalne večeri ženskih i muških klapa održat će se 24. i 25. srpnja, u finalu će pjevati po deset ili 12 klapa, o čemu će se odlučiti nakon preslušavanja snimki. Svi klapaši svoje videouratke moraju dostaviti do kraja lipnja.

Pored finala na Trgu sv. Mihovila, 17. srpnja bit će Večer novih skladbi te 18. srpnja Večer mješovitih klapa, kao i tradicionalni koncert "Grad Zagreb Gradu Omišu" 23. srpnja koji se održava jubilarni, 25. put. Zbog obilježavanja još jednog jubileja, dvaju decenija suradnje gradova Omiša i Bola, na Braču će se održati revijalni koncert klapa. Uvod u sve pjevačke događaje bit će promocija knjige Herci Ganza o životu Ljube Stipišića Delmate "Nima vaki testamenta", zakazana za 16. srpnja.

OTPALI DEBITANTI I DJECA

- Nadamo se da će do srpnja, do kojeg imamo još puna dva mjeseca, biti ukinute sve epidemiološke mjere – kaže ravnatelj FDK prof. Mijo Stanić.

- Ipak, imamo i rezervni scenarij, pa ako nam epidemiolozi odrede, smanjivat ćemo broj gledatelja u publici i prilagoditi se situaciji. U najgorem slučaju Festival će se održati bez publike, a kako je i ove godine dogovoren direktan prijenos preko HTV-a, publika će nagradu dodijeliti glasujući telefonski. Ipak, nadamo se da će smotra klapa proći u uobičajenim okolnostima – veli ravnatelj.

Zbog izgubljenog vremena u proljetnim mjesecima, ovog ljeta otpadaju planirane Večeri klapa debitanata, Večeri dječjih klapa, tri izborne večeri za muške i ženske klape, kao i Autorska večer maestra Rajmira Kraljevića, koja će se održati iduće godine, za jubilarni 55. omiški festival.

Sve klape koje šalju video i audiosnimke na adresu uprave FDK imaju iste propozicije – prijavljuju po tri pjesme po svom izboru, snimljene na probi i na udaljenosti s koje se vide svi pjevači u cijelosti, i sve bez korištenja mikrofona.

Inače, za Dan grada Omiša, 16. svibnja, klapaši su svojim sugrađanima "darovali" još jedan Porin, deseti po redu, kojim su nagrađeni u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe. Na album je uvršteno 11 skladbi s prošlogodišnje smotre klapa, a producenti su umjetnički ravnatelj Festivala mo. Dušan Šarac i ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić. I još jedan razlog za feštu: stalnom fotografu Festivala dalmatinskih klapa Vladi Zemuniku uručena je Nagrada grada Omiša za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 23:17