StoryEditorOCM
Glazba30. izdanje

Klapska fešta na Klisu po svemu je neobična, a pogotovo po tradiciji da svaka klapa ima domaćina, obitelj koja pjevačima priredi ručak i druženje

Piše Siniša Vuković
21. srpnja 2022. - 15:32

Nije se još bio ni razišao zvuk pljeska s finalne večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, a ono je u tvrđavi na Klisu već idućega sumraka odzvonilo 30. jubilarno izdanje smotre “Klape na Klisu”.

Umjetnički ravnatelj ove manifestacije, legendarni dalmatinski klapski tenor “devićevaca” Branko Tomić, okupio je za ovu večer osam odličnih grupa koje su sve odreda izvele po dvije tradicionalne klapske pjesme.

image

Susret klapa na Klisu

Duje Bonačić

Vrijednost ove obljetničke priredbe bila je i u tome što su se sastavi opredijelili ili za izvorne skladbe melografirane iz narodne predaje, ili za friško napisane kompozicije specijalno za Nove skladbe na Omišu. A rijetki su danas klapski koncerti u kojima nema “novokomponovanih” limunada što nemaju veze ni s običajem pjesme ni s obličjem pjevačke skupine…

Organizator ove sad već dobrano tradicionalne smotre jest mjesno Hrvatsko društvo “Trpimir”, s predsjednikom Ivicom Meštrovićem, a pokrovitelj Općina Klis na čelu s načelnikom Jakovom Vetmom, poteštatom vrlo sklonim i kulturi i baštini.

image

Susret klapa na Klisu

Duje Bonačić

Večeri “Klape na Klisu” jedinstvene su u cijeloj lepezi klapskih susreta u Dalmaciji i po naročitosti što svaka klapa ima svojega – domaćina…

Domaćin je obitelj koja za svoju klapu priredi ručak, te se u vlastitom domu druže i goste do večernjega nastupa. Ljetos su familijarni domaćini na Klisu bili Dijana i Špiro Barić, Mirjana i Marinko Odža, Sanja i Andro Perković, Marina i Željko Melki, Anita i Mladen Pavlov, Lana Pfeifer Boban i Branimir Boban, Nada i Ivan Maleš, te Gordana i Marin Radić.

image

Susret klapa na Klisu

Duje Bonačić

Među tri ženske klape bile su Salona (Solin), Orca (Split) i Fjoret (Tučepi), dok su od muških nastupili Munita (Zadar), Praska (Podstrana), Delmati (Solin), Sinj (Sinj) i Filip Dević (Split).

Kao gost ove jubilarne manifestacije, s prigodnom deklamacijom vlastitih stihova na rodnoj mu komiškoj cokavici, nastupio je profesor i pjesnik Joško Božanić. Za finale koncerta sve su klape zajedno efektno izvele završni zbor iz Zajčeve opere “Nikola Šubić Zrinjski” – “U boj u boj”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 11:26