StoryEditorOCM
GlazbaUOČI FINALA

Klape su se zaželjele pjevanja i nastupa, kaže ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš, prof. Mijo Stanić

Piše Jasenka Leskur Foto Paun Paunović
24. srpnja 2020. - 08:00

Uoči najuzbudljivijeg događaja na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, finalnih večeri za ženske i muške klape, 24. i 25. srpnja, nakon što su proteklog vikenda rijetki u publici pratili izvedbe novih skladbi, te mješovitih sastava, s ravnateljem festivala, prof. Mijom Stanićem razgovaramo o posebnosti ovogodišnje smotre.

Jer, sve je zbog epidemioloških rizika drukčije nego prethodnih godina, pa tako i način na koji će se odlučiti o nagradi publike – zbog prorijeđenog broja stolica u gledalištu planira se, naime, telefonsko glasanje za najbolju klapu ili preko SMS poruke. Izravan prijenos obiju večeri je na Trećem programu HRT s početkom u 21 sat.

– Što se tiče pjevanja, očekujem visoku kvalitetu – odgovara ravnatelj na pitanje kakva su mu očekivanja. – Jer klape su se prilično dobro uspjele pripremiti, iako nisu vježbale čitavo proljeće. Kao što je uostalom uvijek finale na najvišoj pjevačkoj razini.

Što se tiče svega drugog, očekujem da će publika uživati i da će svi oni koji su uskraćeni i ne mogu biti među 160 gledatelja na Trgu sv. Mihovila zbog epidemioloških mjera, festival ipak pratiti na nacionalnoj televiziji završne večeri. I uživati jednako.

U neku ruku, reklo bi se da ćete s manje sjedala imati manje brige. Manje će vas zvati svi oni koji očekuju besplatnu ulaznicu...

– Pa ne bih rekao, ima više problema. Jer i dalje sve živo hoće doći, a moje mogućnosti su u tom smislu sužene. Nažalost, što je tu je, moramo se snaći u danim okolnostima. Svi koji dolaze moraju paziti na vrijeme jer s više od stotinu posjetitelja obvezni smo svima mjeriti temperaturu i zapisati podatke. U gledalištu će razmak između sjedala biti po propisima.

Šušur je uvijek isti

Kako je tehnički zamišljeno glasanje od kuće?

– Jednostavno. Svaka od deset klapa finalista u jednoj i drugoj večeri ima svoj broj, zadnje dvije znamenke se razlikuju ovisno o redoslijedu. O svemu ćemo javnost obavijestiti na našim stranicama, bit će u medijima, na televiziji. Za glasanje SMS-om bit će jedinstven broj sa šifrom za svaku klapu.

Glasat će se od samog početka i trajat će 10 do 15 minuta nakon nastupa zadnje klape. Nadam se da će se ocjenjivati objektivno, prema kvaliteti izvedbe klape.

Uz sva epidemiološka ograničenja i četiri puta manje gledatelja kakva je atmosfera bila proteklih večeri?

–​ Šušur i atmosfera su bili jednaki prošlima, jer klape su željne nastupa. Ovog ljeta je otpala hrpa klapskih smotri, nastupa na koje su klape naviknute, tako da im je drago da su u Omišu i da mogu pjevati.

Naravno da smo poštovali propisane mjere, nije bilo okupljanja, ali sve su klape bile na istom mjestu, svaka klapa imala je svoj stol, pjevalo se do dugo u noć. Klape su bile zadovoljne i radosne. Naravno, malo su bili zadovoljniji oni koji su dobili nagrade, ali sve u svemu, bile su to dvije lijepe večeri.

Pale su i desetke u ocjenjivanju, što govori da je bilo više nego dobro?

– Mlada mješovita klapa "Diversa" iz Zagreba se pojavila ove godine prvi put, u njoj pjevaju neki renomirani pjevači i pjevačice iz drugih klapa u muškoj i ženskoj kategoriji koje su osvajale i nagrade.

Bila je to jedna sjajna kombinacija i stvarno su dobro pjevali, pa su ih dvije članice žirija nagradile najvećom ocjenom. Zna se dogodit' na Omišu, ali vrlo rijetko. Nije ni novost da se pojave klape koje su sastavljene baš za tu večer, to se događa još od kada je počelo s mješovitim sastavima 2004. godine. Prvih godina, na primjer, bila je "Tamarin" iz Vranjica sa Špirom Jurićem iz "Cambija", zanimljva kombinacija, a ima još sličnih primjera.

Video selekcija

Klape su izabrane preko videosnimki direktno za finale, je li to neke obeshrabrilo?

– Svi su imali zadatak prema točno određenim parametrima poslati nam tri videosnimke sa svojih proba. Kompletno snimljene pjesme. Peteročlani žiri je sve preslušao, i u jednoj i u drugoj konkurenciji smo dobili snimke 16 klapa. Odobrili smo po deset finalista.

Neki su morali otpasti. Kvaliteta snimki je bila uistinu na visokom nivou, da smo imali izborne večeri kao po običaju, sve bi te klape izborile svoj nastup u Omišu. Ali, ipak smo morali povući crtu, nije bilo lako.

Mislite li da će se sljedećih godina moći koristiti nešto od novina koje su bile neophodne da bi se ove godine smotra održala?

– Nedaj bože da nam se dogodi više ovakva kriza! Što se tiče audicije za klape videolinkom, mislim da nije isključeno da je primijenimo i ubuduće. Klape neće ulaziti direktno u finale nego u one tri izborne večeri, bit će više klapa, ne samo "10 plus 10". Još ćemo vidjeti, konzultirat ćemo se sa klapama, da vidimo je li to put za budućnost, da pojednostavimo proces audicije.

Za iduću godinu plan je napravljen?

– Jako mi je žao što nismo održali natjecanje dječjih klapa, koje je trebalo biti ove godine prvi put, uistinu mi je krivo. I nadam se da ćemo s tim sveobuhvatnim projektom krenuti iduće godine.

Žao mi je što nismo održali autorsku večer prof. Rajmira Kraljevića, prebacili smo i nju za jubilarni 55. festival, dogodine će biti baš na nivou. Žao mi je što nije održan koncert "Grad Zagreb gradu Omišu", Tamburaškog orkestra HRT na čelu sa maestrom Sinišom Lepoldom i solistima, zagrebačka Skupština je tako odlučila.

Nadam se da ćemo na jesen usprkos koroni i zemljotresu ipak u "Lisinski", iako je pod upitnikom. Takva je godina. I nadam se da se iduće godine vraćamo u normalu!

Tko je u finalu?

U petak, 24. srpnja pjevaju: "Kurjože"/Podstrana, "Luše"/Split, "Ventula"/Split, "Salona"/Solin, "Merla"/Dugopolje, "Kapric"/Zadar, "Stivanja"/Trogir, "Mirabella"/Omiš, "Oršulice"/Vodice i "Figurin"/Zagreb.

U subotu, 25. srpnja u završnici muških klapa nastupaju: "Bošket"/Zagreb, "Kaše"/Dubrovnik, "Korda"/Lumbarda, "Sebenico"/Šibenik, "Pinguentum"/Buzet, "Mriža"/Split, "Podvorje"/Kaštel Sućurac, "Krunik"/Kučine, "Kožino"/Kožino i "Kumpanji"/Blato na Korčuli.

O najuspješnijima odlučit će Stručni ocjenjivački sud: prof. Rajmir Kraljević, prof. Velebit Veršić, dr. sc. Ivana Tomić Ferić, Mirko Barišić, dr. sc. Mirjana Siriščević, prof. dr. sc. Marko Rogošić i maestro Mojimir Čačija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 16:14