StoryEditor
GlazbaRijetka prilika

‘Hrvatska kraljica gitare‘ i tri vrhunska koncerta

Piše Renato Kragić Dani klasične gitare
29. listopada 2020. - 08:00
1 Ana Vidović, glazbenica kojoj se prišiva, a i dobro joj stoji, etiketa jedne od najboljih gitaristica svijeta Dani klasične gitareDani klasične gitare

Četiri vrhunska koncerta obećavaju organizatori 8. Dana klasične gitare, koji će se održati od ponedjeljka 2. studenoga do petka 6. studenoga u Splitu i Solinu.

Dapače, jedan od njih odsvirat će glazbenica kojoj se prišiva, a i dobro joj stoji, etiketa jedne od najboljih gitaristica svijeta, pa čak i "hrvatske kraljice gitare" – Ane Vidović.

Karlovačka umjetnica neosporni je adut festivala, ali oni koji vole klasičnu gitaru veselit će se i ostalim sudionicima Festivala, o kojima njegov direktor i osnivač Josip Dragnić kaže: - Ovogodišnje izdanje festivala organiziramo u jako teškim i neizvjesnim uvjetima. Broj koncerata je u okviru planiranog i željenog, nastojali smo biti hrabri i ustrajni, a u isto vrijeme i odgovorni za zdravlje svih sudionika festivala, te ponuditi raznolik i kvalitetan program koji će potvrditi ugled koji festival Dani klasične gitare uživa, ne samo na lokalnoj i nacionalnoj, već i na međunarodnoj razini.

Tomu u prilog ide dolazak "hrvatske kraljice gitare" Ane Vidović, koja više od desetljeća čvrsto drži svoje mjesto među elitnim glazbenicima svijeta. Ona će održati solistički recital s biserima svjetske gitarističke literature, ali i seminar (masterclass) za splitske učenike, studente i profesore gitare.

Festival otvaramo sjajnim duetom koji čine naš proslavljeni i posjetiteljima festivala dobro poznati gitarist Srđan Bulat i Biljana Kovač, altistica s bogatim međunarodnim iskustvom. Treći koncert ovogodišnjeg izdanja festivala održat će međunarodno priznati Splitski gitaristički kvartet, koji ove godine obilježava desetu obljetnicu osnutka.

Završetak festivala je rezerviran za talijanski Maurizio di Fulvio trio, koji iza sebe ima bogato iskustvo nastupanja diljem Europe i SAD-a. Trio će se splitskoj publici predstaviti s "mekšim" programom koji u sebi nosi primjese jazza i latino glazbe, kaže direktor i osnivač festivala Josip Dragnić, član Splitskoga gitarističkog kvarteta.

Tko nema ulaznicu, ima Facebook

Izražavajući nadu da će se koncertna dvorana u Tončićevoj što prije staviti u funkciju, Dragnić dodaje da su ove godine nastojali dovesti gitaru u različite prostore u Splitu i Solinu, koji su veličinom i akustikom prikladan ambijent za gitarističke koncerte.

"Nažalost, kapacitet dvorana će biti drastično smanjen, pa one posjetitelje koji ne budu u mogućnosti uživo prisustvovati koncertima pozivam da prate Facebook stranicu festivala, na kojoj će biti emitirani dijelovi koncerata, kao i prijašnji nastupi ovogodišnjih izvođača“, podsjeća Dragnić.

Ove godine Dani klasične gitare prvi se put održavaju i u "Prokulturi - Kući jezika i kulture Peristil”, a izvan Splita i u Domu kulture "Zvonimir" u Solinu.

Po svom programu Dani klasične gitare su međunarodna manifestacija koja objedinjuje koncerte priznatih umjetnika, predavanja i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva za gitaru, kao i seminare i radionice s mladima.

"Kroz gostovanja gitarista iz različitih dijelova Hrvatske i inozemstva otvaraju se mogućnosti suradnje među gitaristima svih generacija, a gostovanjima svjetskih gitarističkih zvijezda Split se dodatno potvrđuje kao jedan od kulturnih-gitarističkih centara Hrvatske i Europe“, objašnjava Dragnić zašto je Festival i ove godine nositelj prestižne EFFE etikete, koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima u Europi koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu.

Organizator manifestacije je Udruga GitaraSt, a partneri su HNK Split, Sveučilište u Splitu, Talijanski institut za kulturu, TZ Split, Udruga Prokultura i Javna ustanova u kulturi "Zvonimir" Solin.

PROGRAM Virtuoz do virtuoza

Ponedjeljak, 2.11.: duo Srđan Bulat (gitara) i Biljana Kovač (alt), 19.30, Sveučilišna galerija 'Vasko Lipovac'
Utorak, 3.11.: Ana Vidović (SAD/Hrvatska), 17 sati, Foyer HNK Split
Četvrtak, 5.11.: Splitski gitaristički kvartet, 19.30, Dom kulture 'Zvonimir', Solin
Petak, 6.11.: Maurizio di Fulvio trio (Italija), 19.30, Kuća jezika i kulture na Peristilu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. prosinac 2020 17:46