StoryEditor
GlazbaPrva ljubav

Blues u iskidanoj vešti i musav od murve

Piše Jakov Kosanović
4. rujna 2020. - 09:48
2 Stevo Vučković Stivi Wolfman, dobri duh splitskoga bluesaDado Deva

Splitski Đardin voli glazbu, među ostalim i blues. Uvjerit će se u to svi koji se danas prošetaju najvećim parkom splitskog centra, jer ovoga petka počinje Split Blues Festival, kojim će ova glazbena manifestacija proslaviti svoj 10. rođendan.

U dva dana nastupit će četiri benda, danas "Harpoon Blues Band" iz Splita, i "Francesco & Southern Cooking" iz Amsterdama, Bologne i Čiova, a sutra, u subotu, "The Primotajo Blues Band" iz Pule, i splitski "Otprilike ovako".

Kad smo već kod potonjeg, Festival je i počeo prije10 godina kao "in memoriam" koncert za Jadrana Zlodru Gobba, nekadašnjeg frontmena "Otprilike ovako", a i eponimske figure bluesa u Splitu.

Izvođači su tada bili: "Otprilike ovako", "Sunnysiders", Steve Wolfman Band, Barber Shop, Carl Reuter, Harpoon Blues Band, i Trio Brodarići, a koncert s 22 pjesme, što autorskih što "covera" – objavljen je 2011. na CD-u i DVD-u "Split Blues Festival – in memoriam Jadran Zlodre Gobbo".

Utemeljitelj i izvršni producent Split Blues Festivala je Stevo Vučković Stivi (aka Stiv Stividen), koji ističe da mu je koncepcija uvijek ista: revitalizacija devastirane kulturne i glazbene scene grada, a i demarginalizacija žanrova kao što su blues i jazz. Uglavnom, Festival je tematski potprogram Revije urbane kulture – Evo RUKE!, u produkciji Wolfmana, također Vučkovićeva pseudonima.

Đir po gradu

Split Blues Festival "šetao" je po gradu u ovih deset godina, o čemu u svojoj pozdravnoj poruci svjedoči i Vučković: "Pred nama je jubilej. U splitskom Đardinu 4. i 5. rujna 'Split Blues Festival – in memoriam Jadran Zlodre Gobbo' slavi svoj deseti rođendan.

Rodija se na Prokurative, živija je na Rivi, u Đardinu, na Zvončacu i evo ga natrag u splitski Đardin. Uz besplatan ulaz kao i uvijek, nije se nakitija pinezi, ali je izmamija na lice puno osmijeha, sreće i zadovoljstva. I učinija da se za Split zna kod bluzera širom svita."
On ima i svoj film, ima i 12 albuma raznih iza sebe.

Bija je puno po radiju i televiziji, ali mu je najdraže kad se skupite ispod bine vi šta ga volite, slušate i guštate. Onda gušta i on. Mali, musavi dječarac koji puše u deset svjećica i uvik je spreman otić živit na neko drugo misto u gradu ako mu mama i tata tako kažu.

Medijske reference koje spominje Stevo nisu bezazlene, a nisu ni gosti; najčešće su to znana imena domaćeg i inozemnog bluesa, kao što su Paulo Mendonca, Ian Siegal, Joyce Yuille, Mike Sponza, Sahte Raki, "Otprilike ovako", "Telefon Blues Band" i mnogi drugi. Ove godine stranaca je razumljivo manje, ali uz sve mjere predostrožnosti, Đardin će i ove godine imati dobar blues.

Imat će i CD/DVD "Split Blues Festival – The best of 2011. – 2019." koji će dobiti dio posjetitelja. U vezi s potonjim, Stevo kaže kako je tu probrao "duzinu lajvova ča su nam se učinili da ih triba stavit, jerbo su i svirka i zapis to zaslužili.

I stavili smo još jedan Parobrod za našeg Gobba, ali smo stavili i film našega Matka Petrića koji bi triba pogledat svak ko ima ikakve veze sa Splitom, s muzikom, s bluzom, ali i oni ča cili život nešto rade, kemijaju, kreiraju, a misle da to niko ne primjećuje ili obadaje.

Iako sam u životu i svira i snima i sluša i promovira svakakve vrste muzike i umjetnosti, za mene osobno i dalje vrijedi isto: blues je ka prva ljubav, može biti i u iskidanoj vešti i od murve musava oko usta, ali zauvijek je u srcu i zauvijek je pamtim".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. rujan 2020 09:51