StoryEditor
Glazbaodlazak primadone

Biserka Cvejić u 98 godina pjevala je na najvećim svjetskim opernim scenama, a kao prava Dalmatinka svakog rujna bila je u Splitu i navijala za Hajduk

Piše S.Kekez
7. siječnja 2021. - 14:43

Danas je u 98. godini u Beogradu preminula poznata operna pjevačica, mezzosopranistica Biserka Cvejić, koja je odigrala 77 mezzosopranskih uloga u skoro 1800 predstava na scenama širom svijeta.

Rođena 1923. godine u Krilu Jesenice, Biserka Cvejić, djevojački Katušić, djetinjstvo je provela u Belgiji, a pjevanje je učila na beogradskoj Muzičkoj akademiji. Bila je članica Beogradske opere, u kojoj je debitirala 1950. godine i pjevala do 1961.

Tada prelazi u Bečku državnu operu u kojoj je ostvarila 25 uloga i oko 370 nastupa. Istodobno je, kako bilježi operna povjesničarka Marija Barbieri, od 1975. do 1978., kada se povukla sa scene, bila i članica Zagrebačke opere.

"Biserka Cvejić bila je pravi verdijanski mezzosopran, a istodobno je s profinjenim osjećajem za stil i savršenim vladanjem jezikom izvanredno tumačila i francuske operne likove. Od 1961. redovito je gostovala u Metropolitanu, koji je bio pozornica njezinih najvećih uspjeha i priznanja. Pjevala je u Scali, Areni u Veroni, napuljskom San Carlu, Covent Gardenu, Boljšoj teatru u Moskvi, Teatru Colon u Buenos Airesu, Tokiju.

Pjevala je lijepim ujednačenim snažnim i toplim glasom sigurnih visina, s vrhunskom muzikalnošću i izrazitim osjećajem za glazbenu i scensku karakterizaciju, zapisala je Marija Barbieri podsjetivši da je glas Biserke Cvejić zabilježen na nekoliko studijskih i živih snimaka cjelovitih opera i da je za svoj umjetnički rad 2001. godine dobila najviše francusko odličje - orden Legije časti.

ŠARM BORISA DVORNIKA

Biserka Cvejić bila je uspješna i u pedagoškome radu, tako se bilježi da su među njenim učenicima Nikola Kitanovski, Milena Kitić, bariton Metropolitana Željko Lučić i drugi.

Velika mezzosporanistica 2015. godine dala je veći, zanimljivi intervju novinarki Slobodne Dalmacije Tihani Marović u kojem se moglo pročitati da joj je otac bio mornar koji je postao rudar, a da joj je suprug bio liječnik Dušan Cvejić. Otkrila je da svakog rujna, kada prođe gužva, dolazi u Split, pa i to kako je počela pjevati i zašto su njeni bili protiv odluke da postane pjevačica, kako joj je nastup u "Aidi" na Peristilu 1961. donio angažman u prestižnome Metropolitanu, da je 1962. godine poslije izvedbe "Carmen" u Berlinu aplauz trajao 24 minute, a zavjesa se podizala 58 puta.

U tom intervjuu, koji se može pročitati na ovoj poveznici, Biserka Cvejić rekla je i ovo:

- Čim sam ušla u sobu na velikom ekranu dočekao me on. Mlad i nasmijan. Veliki šarmer, a još veći čovjek, umjetnik i prijatelj. Samo je jedan Boris Dvornik. Zajedno smo pjevali, bili su to divni dani. Imao je zaista divnu suprugu, za pravog umjetnika to je veliki dar.

- Kada bi se prikazivalo "Malo misto", svi Dalmatinci, ali i drugi prijatelji, došli bi kod mene u stan u Beogradu, divili bi se zajedno. Ni jednu epizodu nismo propustili. Koji su to glumci bili!".

'ZAR JE HAJDUK U TEŠKOJ SITUACIJI?'

- Peristil mi je promijenio život. Vratiti se u rodni kraj i pjevati tamo gdje si uvijek želio biti, nešto je najljepše što čovjek može doživjeti. Emocije su me preplavile, plakala sam.. To mogu razumjeti samo oni koji su živjeli van domovine. A onda Metropolitan. Bila su to divna vremena u kojima se cijenila kvaliteta, a ništa joj nije smjelo stati na put. Za razliku od ovih histeričnih vremena u kojima živimo, mi smo svaku ulogu vježbali barem šest mjeseci. Danas se predstava uvježba u mjesec dana, meni je to neshvatljivo.

- Pjevala sam pred brojnim državnicima, kraljevima, veleposlanicima, na svim krajevima svijeta i kontinentima. Pa i pred Titom. Bio je jako šarmantan, mislim da nitko nije imao toliko ljudi oko sebe kao on. No, moram priznati, Jovanka je bila velika dama i njegovo se lice zauvijek promijenilo kada su ih odvojili. Bila je ljubazna, ali suzdržana, uvijek na oprezu s pištoljem u torbici. Bila je najveći Titov čuvar.

- Bila sam u Metropolitanu i predstavili su mi visokog prelijepog muškarca. Pitali su znam li tko je. Nasmiješila sam se i rekla kako se ne mogu sjetiti gdje smo nastupali zajedno, u kojoj operi. On se samo nasmiješio i uzvratio kako će zbog mene početi učiti pjevati. Duško mi je došapnuo da ne govorim gluposti. Bio je to Rock Hudson.

- A zašto novine toliko pišu o Hajduku i Dinamu? Znam za rivalstvo, ali što se to događa, zar je Hajduk zaista u teškoj situaciji? Znate, baš me brine, ja sam prava navijačica "bijelih" i to skoro devet desetljeća, tako su me naučili roditelji i čim dođem u Split informiram se o sportu. No, ovi naslovi u Slobodnoj Dalmaciji odaju mi da sam nešto propustila".

item - id = 1069356
related id = 0 -> 1069684
related id = 1 -> 1069382
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 15:02