Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Kultura IRina Čaban i Vlad Ilcenco premijerno će plesati glavne uloge u ‘Giselle’ ove subote u hnk Split

Gisellin princ želi ostati u Splitu

Piše PSD.
14. listopada 2010. - 21:46

Nova kazališna sezona HNK Split bit će svečano otvorena u subotu premijerom baleta “Giselle” Adolphea Adama, u izvedbi Baletnog ansambla te koreografiji Aivarsa Leimanisa, a u glavnim ulogama pojavit će se najbolja splitska balerina Irina Čaban i novi plesač Vlad Ilcenco.

Uoči premijere razgovarali smo sa solistima, koji će tumačiti uloge seoske djevojke Giselle i Princa, a koje smo uhvatili na jednoj od posljednjih proba u HNK. Inače, prva hrvatska izvedba “Giselle” održana je u Zagrebu 1897. godine, a u Splitu je posljednji put bila prije gotovo 30 godina. Priča govori o Giselle, djevojci čiji duh, nakon njezine prerane i nesretne smrti, štiti voljenog od osvete zlih vila.

Vlad Ilcenco, koji je dvije godine bio član Nacionalne opere Bukurešt i engleskog Nacionalnog baleta, upravo je dobio ugovor i dobro se snašao unutar splitskog ansambla. Ovo mu je prva uloga Princa u “Giselle”, i prvi put se predstavlja Splitu, te kaže kako zbog toga osjeća pozitivnu tremu.

Same pohvale

- Kada smo putovali po Engleskoj na turneji, nastupali smo svaki dan u novom gradu. Sada mi je sličan osjećaj, jer ne znam kako će Splićani reagirati, tako da ovo nije samo premijera baleta “Giselle”, nego i moja vlastita premijera - kazao je Vlad, koji je veliku ulogu do sada imao u “Bajaderi” te “Labuđem jezeru”. Kaže da mu se sviđa uloga Princa te da uživa u njoj, ali i da mu pristaje jer je i on sam razigran kako na sceni, tako i u privatnom životu.

Za svoju partnericu Irinu, koja tumači djevojku Giselle, ima samo riječi hvale. - Vrlo je laka i divno mi je plesati s njom. Dobro komuniciramo, što je važno za plesače, a svojim iskustvom i savjetima mi je dosta pomogla - rekao je 22-godišnji Vlad. Irina je također zadovoljna došljakom u naš teatar, te kaže kako uopće ne osjeća da je nov jer se izvrsno uklopio

 - Sve je bolji i bolji, ima visinu, dobru spremu i tehniku, te odlično osjećamo jedno drugo - objašnjava Irina. Za svoju ulogu, Irina tvrdi da joj ne sliči, barem u pogledu na ljubav. - Giselle je naivna, ali i iskrena. Ulogu obožavam, jako mi se sviđa, ali u stvarnom životu ja sam puno svojeglavija, i ne znam bih li spasila “princa” na kraju. Sigurna sam da bi mu prethodno postavila tisuću pitanja i potpitanja - našalila se Irina, koja je već više od tri godine u vezi sa splitskim glumcem Vickom Bilandžićem, koji će je doći gledati na premijeru.

- Svaka mi je uloga poseban izazov, ne bih mogla točno reći koja mi najbolje leži. Svaki lik ima nešto što me privlači, bila ona princeza ili seoska djevojka - dodaje Irina, inače rodom iz Odese.

Napori

Oboje se slažu u ocjeni da je koreografija prilično zahtjevna, tehnički i glumački, te da je drugi čin posebno težak. - Ubije vam mišiće posebno tih intenzivnih 20 minuta, dok je prvi čin lagan i izgleda kao da ništa ne radimo - složni su Vlad i Irina. - Želio bih ostati ovdje. Planiram upisati i fakultet, no nisam još odlučio želim li dizajn ili film, a možda se odlučim i za oboje - tvrdi mladi ambiciozni Rumunj, koji inače obožava i kuhanje, a kao specijalitet navodi krem juhu od brokule s mozzarellom.

Latvijskoga koreografa Aivarsa Leimanisa oboje vide kao opuštenog i profesionalnog, koji se oslanja na detalje i ne “gnjavi” puno. - Priča o Giselle je uvijek aktualna, ima u sebi ljubavi i tuge, smrti i ludosti, ali na kraju opet sve završi dobro. Nadam se da će se Splićanima svidjeti - zaključuje Irina.

Ana Jerković

Pozornica

Trebalo bi uložiti i izraditi novu pozornicu u teatru, jer je poput željeza, što je loše za noge i stopala nas plesača. Možda to u operi ili drami nije toliko važno, ali za balet je presudno - kaže Vlad, uz napomenu da je u baletnom studiju pod odličan i primjeren probama i plesu.

O Mucalu

Upoznala sam novog intendanta Mucala i djeluje mi kao pozitivan čovjek. Ne poznajem ga puno, no za sada mi se čini ok. Dolazio je nekoliko puta pogledati našu probu. Više mi se on javljao u pet dana nego bivši intendant u pet godina - priznaje Irina.

Izdvojeno