StoryEditor
KulturaBILO JEDNOM U BIRMINGHAMU

Gangsterski život na rubu britve uz Nicka Cavea i Winstona Churchilla: kultna serija 'Peaky Blinders' počela na Cinestar TV Premiere kanalu

Piše Marko Njegić
23. ožujka 2019. - 11:55
Peaky1
rgx time: 9.5844268798828E-5

Pohvala Cinestar TV-u što od ovog tjedna prikazuje BBC-jevu seriju "Peaky Blinders" o istoimenoj birnighamskoj bandi iz britanske povijesti koja je ime dobila po britvicama ušivenima u rubovima svojih kapa. Glavnina novijih serija zaobilazi hrvatske televizije budući da iza njih mahom stoje kanali poput HBO-a ili AMC-ja, tj. "streaming" servis Netflix koji inzistiraju na ekskluzivnosti, a i TV u ovoj "binge watching" eri najviše prati generacija instant-gledatelja.

"Bingeri" žele materijal za konzumiranje sad i odmah, zaboravljajući na nekadašnju draž iščekivanja iduće epizode u rasponu od barem jednog dana, ako ne tjedna, na što podsjeća Cinestar TV. "Peaky Blinders" se daje od ponedjeljka do četvrtka, i tako sve do 11. travnja, dokad će se izvrtjeti prve dvije sezone od 12 jednosatnih epizoda (šest po svakoj).

Dotad bi neki gledatelj koji nije seriju pogledao mogao lako postati fanom i prisvojenim članom birminghamske kladioničarske/gangsterske obitelji Shelby. Nema veze što je serija u poodmakloj fazi i upravo se snima peta sezona. Nikad nije kasno za pogledati nešto kvalitetno, a "Peaky Blinders" to i jest.

Prva (pa i druga) sezona "Peaky Blindersa" uistinu je nešto ponajbolje što predimenzionirano "zlatno doba" televizije nudi i po osobnu sudu spada u sami vrh posljednjih godina gdje se, recimo, nalazi izvorni "Pravi detektiv". Mnoge su serije prenapuhane i često se instantno dižu u nebesa bez stopostotna pokrića, ali ovo, dakle, nije floskula.

Za početak, nema otezanja priče i njezina usiljenog prolongiranja iz epizode u epizodu. Fino struktuirana radnja se razvija organski i pokreću je likovi, tj. njihove motivacije koji se prirodno razvijaju. Glumci, čak i oni sporedni, na visini su zadatka i znaju "zasoliti" scenu poput Toma Hardyja kao vođe židovske bande Alfieja Solomonsa.

Prikazujući gangsterski život na rubu britve "Peaky Blindersi" se i sami gledaju na rubu britve, napeto i sa zanimanjem (prednjače prve četiri epizode prve sezone, ali i preostale dvije), a stilizacija je filmska i filmična. Serija kreatora Stevena Knighta - autora "Tabooa" i poznatog scenarista filmova "Slatke prljave stvari" i "Ruska obećanja", te redatelja "Opasnog poziva" - osvaja od prvih kadrova prve epizode.

Pratimo heroja Prvog svjetskog rata, budućeg gangstera Thomasa Shelbyja (Cillian Murphy, odličan), kako uz taktove pjesme Nicka Cavea dokaska na konju u industrijsko srce Birminghama spreman da ga načini svojim gradom. "Red Right Hand" će biti tema "Peaky Blindersa" i naznačiti da će "soundtrackom" dominirati moderna glazba (The White Stripes) i pogađati atmosferu (obrada U2-ove "Love Is Blindness" u izvedbi Jacka Whitea).

Otto Barthust ("Robin Hood") uspostavlja poetiku serije "Thomas Shelby protiv prokletog svijeta" i budžetiranu audiovizualnu stilizaciju koja sugerira fikcionalizirane elemente povijesti, pa makar se tu i tamo u kadru pojavio mladi Winston Churchill. Poetiku će vjerno slijediti Barthustovi redateljski nasljednici Tom Harper ("Žena u crnom 2") i Colm McCarthy ("Posebna").

Raskošne produkcijske vrijednosti vidljive su u gotovo svakom kadru elegantne fotografije, scenografije i kostimografije. Većina novijih serija njeguje filmsku režiju, no rijetke su sinematski režirane i filmične kao "Peaky Blinders". Potpisnik ovih redaka se ne sjeća da je neka serija ovako dojmljivo koristila stilizirane "slow motione", takoreći ikad.

Dramski, akcijski ili kulerski, neki od njih ostaju u sjećanju, kao koračanje u usporenom pokretu Shelbyjevih iz šeste epizode prve sezone u stilu "Pasa iz rezervoara", isprve promotreno u odrazu kišnice, te jedan pucanj na početku prve epizode druge sezone. Redatelji ove serije znaju što znači "money shot", a dobar dio kadrova koncipiraju s primislima na vesterne. Zapravo, "Peaky Blinders" se na određeni način i ponaša kao (neo)vestern.

"Provodiš dosta vremena u kinu i gledaš kaubojske filmove", reći će Thomas nekome. I redatelji "Peaky Blindersa" su gledali "kaubojce". Što je Thomas Shelby nego onekakav vesternski odmetnik koji se zaljubljuje u djevojku iz saluna Grace Burgess (neodoljiva Annabelle Wallis)? I što je policajac iz Belfasta Chester Campbell (dobri Sam Neill) doli nekakav šerif? Okej, dok nije potpao pod poročni utjecaj Birnighama.

Campbell će i sam u drugoj epizodi prve sezone jahati na konju posred ulice, dok ga Bathurst snima s osjećajem za geometrijski kadar. Ipak, serija se najpreciznije može opisati kao epski gangsteraj na tragu "Bilo jednom u Americi" Sergija Leonea i Scorseseovih "Bandi New Yorka".

Trag je krvav: serija ne preže od nasilja i, dakako, uključuje i britv(ic)e u kapama članova Peaky Blindersa koje u slučaju vođe "britvaške" bande Thomasa čine "krunu princa", a osobito je nasilan Thomasov stariji brat Arthur (nabrijani Paul Anderson). "Ne zajebavaj se s Peaky Blindersima", poručit će, konačno, nekome njihova teta Polly (upečatljiva Helen McCrory), matrijarh obitelji. Poruka je jasna: s Peaky Blindersima (i "Peaky Blindersima") nema zajebancije.

Nove sezone i film u najavi

Datum emitiranja pete sezone još nije poznat, a autori najavljuju još barem šestu, ako ne i sedmu, dok postoji šansa da se snimi i "Peaky Blinders" film.

#SERIJE

Izdvojeno