StoryEditor
Kulturapredstavljen program

Filmske ješke za širu publiku na 7. FMFS-u

Piše PSD.
23. svibnja 2014. - 10:30
Sedmi Festival mediteranskog filma Split održat će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana na tri lokacije bit će prikazan 81 film iz 30 zemalja, objavljeno je na konferenciji za novinare u caffeu “Galerija” u Galeriji umjetnina Split. U dugometražnom programu FMFS-a nalazi se čak devet regionalnih i pet hrvatskih filmskih premijera, a festival će otvoriti izraelski film “Magic Men”, uz prisutnost glavnoga glumca Makrama Khourya. Splitska publika će uz Oscarom nominirane palestinskog “Omara” i egipatski “Trg” premijerno vidjeti i “Život je lakši zatvorenih očiju” Davida Truebe i “Veliku španjolsku obitelj” Daniela Sancheza Arevala, koji će promovirati redatelji, a potonji i glumac Quim Gutierrez.

U službenom programu je i talijanski film “Sacro Gra”, dobitnik Zlatnog lava, i kontroverzna francuska drama “Neznanac na jezeru”, te turski “Dok nas smrt ne rastavi”, ovjenčan nagradom za najbolju režiju na Istanbul film festivalu. Pozornost će zasigurno izazvati i premijera dokumentarca Leona Rizmaula “Mosor živi vječno”, o Miloradu Bibiću Mosoru.

Poslastice su i izvan konkurencije: hrvatska premijera “Venera u krznu” Romana Polanskog, čileansko-španjolski hit “Gloria”, te izraelski igrano-animirani film “Kongres” s Robin Wright i Harveyom Keitelom u glavnim ulogama.
- Izuzetno smo ponosni odabranim naslovima. Imamo najjači program do sada, u što će se, vjerujem, i publika uvjeriti. FMFS je zaista postao festival s ugledom u inozemstvu, što se vidi i po broju regionalnih premijera, te gostovanjima uglednih filmaša - rekao je Alen Munitić, direktor FMFS-a.

On se osvrnuo na program “Ješke” s hrvatskim kratkometražnim filmovima.
- Autori su pokazali nikada veći interes za “Ješke”, pa nam selekcija nije bila nimalo laka. Velik broj tih filmova snimljen je u Splitu ili su ih snimili splitski autori, što je dokaz da se filmska industrija u gradu razvija u dobrom smjeru, a FMFS će im kao platforma za prikazivanje uvijek biti podrška - rekao je Munitić.

Među “Ješkama” se nalaze “Priča o Mari iz Velog varoša” Igora Šeregija koja otvara Festival, te “Poklon predsjednika Nixona” istog autora koji će zatvoriti FMFS. Na programu su i “Autofokus” Borisa Poljaka, “Zujanje” Dinka Božanića, “Pragovi” Dijane Mlađenović, dva filma Nebojše Slijepčevića, “Kutija” i “Muški film”, dokumentarac “Škverski kipar” o poznatom splitskom umjetniku Stanislavu Bavčeviću, te “Ljubi bljižnjega svoga” Darovana Tušeka.

Glavna dva programa prikazivat će se kao i do sada u ljetnom kinu “Bačvice” i kinoteci “Zlatna vrata”, a međunarodni kratki program u novom kinu koje će se nalaziti u caffeu “Galerija” u Galeriji umjetnina Split, gdje će biti organizirani i razgovori s gostima, predavanja, tribine...

Članovi žirija za dugometražni program su Cristian Hordila, menadžer Transilvania Film Festivala, Renato Baretić i Nebojša Slijepčević. Najbolji domaći kratkometražni film odabrat će redateljica Bruna Bajić, prva magistrica filma u Hrvatskoj, zatim Sonja Tarokić, čiji je film “Tlo pod nogama” prikazan na prestižnom Rotterdam Film Festivalu, a izvan konkurencije će ga moći vidjeti i splitska publika, te Olja Savičević Ivančević, spisateljica prema čijoj je kratkoj pripovijetci i nastao prošlogodišnji pobjednik “Ješki”, film Igora Mirkovića “Balavica”.J.K.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2021 10:49