StoryEditorOCM
Film & TVVEĆE OD TRAUME

Žrtve ratnih silovanja godinama su šutjele zbog straha od osude; održana projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma

18. siječnja 2024. - 11:03

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u dvorani Gorgona održana je projekcija nagrađivanog dokumentarnog filma "Veće od traume" autorica Mirte Puhlovski i Vedrane Pribačić, u sklopu programa Ženskog filmskog festivala/"Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama".

Film je pričao o hrabrim ženama žrtvama ratnih silovanja koje su godinama šutjele zbog straha od osude i stigme.

"Veće od traume" je pokazao važnost psihološke i društvene rehabilitacije te vraćanja dostojanstva ženama. Prije samog prikazivanja filma, organiziran je razgovor s autoricama filma, kao i stručnjakinjama koje rade na zalječivanju trauma i zaštiti ženskih prava.

image

Zagreb, 170124.
MSU, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17.
Panel na temu dokumentarnog filma Vece od traume, autorica Mirte Puhlovski i Vedrane Pribacic, u sklopu Zenskog filmskog festivala - Milijarda ustaje protiv nasilja nad zenama.
Na fotografiji: Maja Munivrana, Marijana Senjak.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX

Ronald Gorsic/Cropix

Sudjelovale su: Mirta Puhlovski, autorica filma "Veće od traume" Vedrana Pribačić, autorica filma "Veće od traume" dr. sc. Anita Lauri Koralija, izvanredna profesorica Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Marijana Senjak, psihoterapeutkinja, psihologinja i savjetnica u Centru za žrtve seksualnog nasilja pri Ženskoj sobi u Zagrebu, dr. sc. Maja Munivrana, redovita profesorica na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. Moderatorica panela je bila aktivistica za ženska prava - Rada Borić, a program je najavila Danijela Stanojević, umjetnička direktorica i producentica ŽFF/OBR.

image
Ronald Gorsic/Cropix

"Veće od traume" je osvojio brojne nagrade, uključujući 22 domaće i međunarodne filmske nagrade. Bio je dobitnik čak 4 nagrade publike, "Srce Sarajeva" za ljudska prava i nagradu filmskih kritičara "Oktavijan". Ovaj dokumentarac je također prvi film u svojoj kategoriji koji je osvojio "Zlatnu arenu"" za najbolji film.

Na ovom posebnom događaju okupilo se mnogo posjetitelja i posjetiteljica koji su podržali žene u njihovoj borbi za dostojanstvo i pravdu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 01:18