StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK U KINU

‘Živi i zdravi‘: Odbjegla nevjesta s Balkana

Piše Marko Njegić
6. kolovoza 2024. - 18:47

"Može, komično", fotograf vjenčanja kaže kumu u crnogorskom filmu "Živi i zdravi" kad ovaj zauzme smiješnu pozu. Izjava se može prenijeti na cijeli film, ali i crnogorsku kinematografiju. "Živi i zdravi" su komični film na temu vjenčanja, a komedija je zaštitni znak novije crnogorske kinematografije.

Crnogorski filmovi krajnje su rijetki u hrvatskim kinima: ”Živi i zdravi” su svega četvrti koji gledamo unatrag deset godina na redovnom repertoaru nakon velikih komičnih hitova ”Mali Budo” i ”Gorčilo: Jesi li to došao da me vidiš?” te ”The Books Of Knjige: Slučajevi pravde”.

FILM: Živi i zdravi; komedija; Crna Gora/Srbija/Češka//Hrvatska/Slovenija, 2023. REŽIJA: Ivan Marinović ULOGE: Tihana Lazović, Goran Slavić DISTRIBUCIJA: Blitz OCJENA: **** 

Treba zato pozdraviti komediju Ivana Marinovića kad krene u hrvatsku distribuciju s dostatnim gledateljskim potencijalom nakon projekcija na Pulskom i Bračkom festivalu, to više što je posrijedi živa i zdrava populistička komedija s tek određenim intruzijama festivalskog filma (svjetska premijera u Talinnu), ujedno i rijetki, ako ne i jedini, regionalni "wedding movie". U anglofonoj kinematografiji filmovi o vjenčanjima postali su podžanr (romantične) komedije nakon vala takvih ostvarenja iz devedesetih ((”Otac moje nevjeste”, ”Četiri vjenčanja i sprovod”, ”Muriel se udaje”, ”Moj dečko se ženi”, ”Luda vjenčanja”, ”Odbjegla nevjesta”).

Od 2000. naovamo snimljeni su filmovi kao ”Vjenčanje iz vedra neba”, serijal ”Moje grčko vjenčanje”, ”Lovci na djeveruše”, ”Zauvijek djeveruša, nikad nevjesta”, ”Rat među nevjestama”, ”Prisila na brak”, ”Mamma Mia!”, ”Djeveruše”, ”Vjenčanje za pamćenje”, ”Vjenčanje godine”, ”Dok nas vjenčanje ne rastavi”, ”Nevjestin otac”, ”Divno vjenčanje”, ”Mladenkina majka”...

"Živi i zdravi" film je o vjenčanju domaćeg mentaliteta, karakterističan za ovo podneblje. Nije čudno da je crnogorska mentalitetska komedija nastala u koprodukciji s Hrvatskom, Srbijom i Slovenijom. Takoreći svakome s teritorija nekadašnje Jugoslavije bit će prepoznatljivi toponimi balkansko-mediteranske svadbe koji uključuju lokanje rakijice i drugog alkohola, prežderavanje u platama domaćeg pršuta i sira, pa i pucanje u zrak iz vatrenog oružja.

Na koncu, glavni ženski lik, Dragana (hrvatska i regionalna glumačka zvijezda Tihana Lazović), crnogorski je odgovor na "runaway bride" Julije Roberts. Dragana je izrekla sudbonosno "ne" osupnutom budućem suprugu Momi (solidni Goran Slavić) dva dana prije planiranog vjenčanja.

Dok njezina kuma Mila (Dragana Dabović) podsjeća ”otkazivala se Olimpijada i Eurovizija, a ne svadba”, familije su suočene s brukom pred uzvanicima, rodbinom i prijateljima, posebice Momini roditelji (upečatljivi Momo Pićurić, odlična Snježana Sinovčić-Šiškov u filmskom uzletu nakon ”Ljeta kada sam naučila letjeti” i ”Sigurnog mjesta”). Jer, sve je spremno, iće, piće, darovi... i što će ljudi reći?

"Nema govora o otkazivanju", govori strogi mladoženjin otac i uspije postići dogovor s Draganom da isfolira pir prije nego ode svojim putem. Zaplet daje dobar povod za verbalni i situacijski humor, nekad i istovremeno. "Šta mu se desilo?", pita jedan uzvanik vidjevši onesviještenog mladoženju nakon što je "na eks" iskapio pola litre rakije i razbio bocu o glavu. "Ženi se, tako to izgleda", odgovara kum Zdravko (Goran Bogdan).

Sve to Marinović koristi da napravi (zdravo)narodsku komediju kakve su se nekad snimale u Jugoslaviji, ali i da fino i odmjereno satirizira domaći svadbeni folklor, tj. tradiciju i običaje kad su u pitanju balkanska vjenčanja i patrijarhalne obitelji, bez zalaženja u pretjeranu grotesku i/li karikaturu. Prefiks "balkanski" daje posebnost "Živim i zdravima" u usporedbi sa stranim filmovima o vjenčanju kojima Marinović parira prilično atraktivnom (mediteranskom) vizualnosti i ubacuje neke zgodne detalje.

Scena mladenkina bijega sa svadbe režirana je mahnito u stilu "Ubrzanja" s Jasonom Stathamom, a kulminira njezinim padom s balkona ("nije tako visoko"). Za Marinovića je brak svojevrsna mina. Mladoženjin otac pronalazi plutajuću podmorsku minu i od njezinih sastojaka pravi dinamit za svadbu. Osim pucanja iz pištolja (jedan metak će završiti u nečijoj stražnjici) imamo i eksplozije dinamita zbog kojih se svatovi bacaju na prašnjavo tlo. Svatovi su pijani i dinamitni u "Živima i zdravima". 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 20:56