StoryEditor
Film & TVNETFLIX ZA KRATKIŠE

Želimo postati virtualni centar hrvatske kinematografije, ističe Marija Ćurić, voditeljica platforme za promociju i gledanje kratkog filma

Piše Marko Njegić
29. veljače 2020. - 12:02

Hrvatski kratkometražni film dobio je svoju platformu za promociju i gledanje, svojevrsnu “online” videoteku ili Netflix za “kratkiše”. Nedavno pokrenuta platforma croatian.film spašava hrvatske kratkiše od zaborava nakon što se prikažu na nekom od festivala i omogućava široj publici da (besplatnim) gledanjem produži njihov život. Platforma je produžetak programa “Kockice” Zagreb Film Festivala, iza nje stoje ZFF-ovci, a njezina voditeljica je Marija Ćurić.

Je li pokretanje platforme pokazalo da postoji interes za kratkim filmom i mimo festivala?
- Platforma croatian.film pokrenuta je jer smo bili svjesni da interes za kratkim filmom postoji i mimo festivala. Program “Kockice” održava se već 15 godina, vrlo je posjećen i popularan, a s godinama je postao relevantna platforma za prikazivanje radova naših mladih filmaša. Nakon godina stalnih upita gledatelja i struke “A gdje da sad pogledamo te filmove?” rodila se ideja za stvaranjem mjesta gdje ne samo da će se moći pogledati kratkometražni radovi, nego će služiti i kao mjesto za promociju. Puno kolega je, kada smo im prezentirali ideju, reklo “napokon” tako da smo bili sigurni da će platforma biti korisna. Ipak, nismo očekivali da ćemo u prvih tjedan dana od pokretanja zabilježiti 10.000 pregleda filmova. Bili smo sigurni da interes postoji, ali nas je ipak iznenadilo da je toliko velik. Jako smo sretni zbog toga. Veseli nas činjenica da je hrvatski kratki film našao svoj put i do gledatelja koji ne idu na festivale, koji žive u mjestima gdje se festivali ne održavaju ili koji se nalaze izvan Hrvatske.

Koliku gledanost u nepuna dva tjedna bilježe “kratkiši”?
- U nepuna dva tjedna bilježimo 16.000 pregleda filmova, to su iznimni rezultati. Zahvaljujemo svim gledateljima i nadamo se da ćemo nastaviti privlačiti publiku u ovolikom broju.

Kakve su statistike u vezi s brojem posjeta na platformi i njezinoj Facebook stranici?
- Statistike govore da smo ostvarili oko 20.000 jedinstvenih posjeta platforme, dok je Facebook stranicu upratilo 7000 korisnika.

Je li najveći broj ulaza na platformu iz Hrvatske? Što je s ostatkom Europe i svijeta?
- Da, najveći broj ulaza na platformu bilježimo iz Hrvatske. Iznenađujuće, nakon Hrvatske po postotku nas najviše posjećuju gledatelji iz SAD-a, Australije i Kanade, a tek onda dolazi Europa. Po gradovima ipak bilježimo najviše posjeta iz Zagreba, Splita i Beograda.

Kakve su dosadašnje reakcije struke i publike?
- Reakcije su odlične! Uz sve lijepe riječi i pohvale, struka je reagirala i tako da u velikom broju šalje filmove iz svoje produkcije i izražava želju za suradnjom. To nam je ipak najveći kompliment. Svi filmovi koji se nalaze u bazi poslali su redatelji i producenti koji vjeruju u projekt i iznimno smo im zahvalni na tome. Publika je također reagirala odlično, a to najbolje pokazuju statistike koje sam iznijela u prijašnjim odgovorima. Veseli me kada mi priđe netko od poznanika i kaže da je nedjelju navečer proveo gledajući kratki hrvatski film. Veseli me činjenica da interes postoji, da ljudi ipak vole gledati hrvatski film i da smo napokon pobijedili barijeru “nedostupnosti” koja je očito stajala između publike i kratkog filma. Još jednom veliko hvala svim gledateljima, autorima i producentima na velikom odazivu, suradnji, gledanju i komentarima.

U bazi platforme brojite stotinjak nagrađivanih kratkometražnih filmova, uključujući one s redateljskim potpisom Hane Jušić, Miroslava Sikavice, Sonje Tarokić, Zvonimira Jurića, Antonete A. Kusijanović, Judite Gamulin, Đure Gavrana, Jasne Nanut, Igora Bezinovića... Kako to da, recimo, nagrađivana “Belladona” Dubravke Turić nije još tu?
- Proces prikupljanja filmova bio je dug i iscrpljujuć. Prije godinu dana krenuli smo se javljati produkcijama u pogledu suradnje, javljali smo se onima čije kratke filmove smo pronašli u bazama HAVC-a, bazama nekih festivala i prema našim saznanjima. Od početka nam je cilj bio napraviti bazu koja će biti bogata, relevantna i kvalitetna, a na tome radimo svaki dan i to je svojevrsna okosnica našeg rada. Neke nagrađivane kratkometražne filmove uspjeli smo “dobiti” u tom razdoblju, neke i dalje pokušavamo dobiti. “Belladona” je svakako film koji bismo voljeli imati na platformi, a ima ih još puno za koje se nadamo da će se naći u bazi. Nadam se da će se baza stalno puniti novim (i starim) kratkometražnim nagrađenim filmovima i da ćemo uvijek imati na popisu film “koji bismo voljeli imati na platformi”. To će značiti da stalno napredujemo, širimo se i da platforma croatian.film živi.

U katalogu se nalaze i splitski autori, poput Igora Jelinovića i Mladena Stanića, koji posljednjih godina redovito iskoče unutar kratkog metra...
- Hvala Igoru i Mladenu na suradnji i što su ustupili svoje filmove na platformu. Nadamo se da će se suradnja nastaviti i da ćemo bazu obogatiti s još njihovih radova, kao i s radovima drugih mladih splitskih autora.

Hoćete li probati uvrstiti i kratke filmove prije devedesetih, npr. one Lordana Zafranovića?
- Da, to nam je jedna od velikih želja. Već smo počeli raditi na tome da se baza proširi s arhivskim filmovima i nadamo se da će uskoro to biti i realizirano. Smatramo da bi bilo izvrsno kada bi publika mogla doći do kratkometražnih djela naših kultnih redatelja, znamo da za tim postoji veliki interes. Arhivskim filmovima iznimno bismo obogatili bazu koja bi onda postala zbilja relevantna. Također, jako nas uveseljava situacija u kojoj bi gledatelji jednim klikom mogli prijeći s nove produkcije na staru te mogli usporediti, analizirati što se promijenilo, što je prije bilo bolje ili lošije… Ovako obogaćena baza bi iznimno koristila i mladim filmašima i studentima filma.

Koji vam je kratkoročni cilj, da platforma postane i nekakav arhiv hrvatskog kratkog metra, baza podataka a la IMDb? Je li, pak, dugoročni cilj staviti “online” i čitavu domaću produkciju, igrane filmove i dokumentarce?
- Naš najvažniji cilj, koji je i kratkoročni i dugoročni, jest stalno širiti bazu filmova i bazu podataka novim, kvalitetnim, relevantnim, zabavnim, poučnim radovima i informacijama. Bili bismo jako sretni i zadovoljni kada bi jednog dana imali takvu bazu za koju bi mogli reći da djeluje kao arhiv hrvatskog kratkog metra. Naravno, ovdje se kao i jedan od dugoročnih ciljeva nameće proširenje baze i s dugometražnim hrvatskim filmovima, ali i arhivskim. Naglasila bih da nam je jedan od ciljeva i unaprijediti naš dio s Novostima, težimo ka tome da platforma bude mjesto gdje će gledatelji doći pronaći sve aktualnosti vezane uz film, kako kratki, tako i dugi. Voljeli bismo da platforma postane centralno mjesto hrvatske kinematografije “online”, time bismo zaokružili cijelu ovu priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2022 03:49