StoryEditor
Film & TV‘kumek‘ u palači

Za premijeru filma o Milanu Bandiću u splitskoj kinoteci došlo i do ‘koškanja‘, za 25 stolica puno više zainteresiranih, nema ulaznica ni za večeras

Piše Jasenka Leskur
4. prosinca 2020. - 13:28
'Kumek' je tražena roba u kinima i u koronskim vremenima. Redatelj Dario Juričan na splitsku premijeru nije mogao doći  Srđan Vrančić/Cropix

Dokumentarni film "Kumek" prikazuje se, među ostalim hrvatskim kinima, i u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata, no ulaznice za projekciju u petak, 4. prosinca bile su rasprodane nekoliko dana ranije. Prethodna projekcija, prva nakon zagrebačke premijere, također je popunjena za čas, a interes publike je bio daleko veći nego je bilo raspoloživih mjesta, tako da je bilo i nervoze pred blagajnom, povišenih tonova i "koškanja".

Tijekom prosinca film Darija Juričana, koji rekonstruira dvadesetogodišnju vladavinu Milana Bandića u Zagrebu, moći će se pogledati još jednom – 11. prosinca - a nastavit će s prikazivati i u siječnju 2021. godine.

image
Milan Bandić opet je platio jer ne želi ništa besplatno
 
Goran Mehkek/Cropix

Znatiželjnih koje zanima kako izgleda treći dokumentarac iz Juričanove serije o Gazdama, nakon onih o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli, ima, ali prostora u Kinoteci nema jer je epidemiološkim mjerama skučena na tek 25 stolica. Ipak, zbog odgovornosti prema zdravlju posjetitelja, nisu se odlučili na više projekcija "Kumeka" u jednom danu, kako bi dobili vremena za dezinfekciju prostora i zračenje.

Inače, dokumentarac o Bandiću moći će se pogledati i u Dubrovniku 10. prosinca, a prikazuje se još u Novoj Gradišci, Velikoj Gorici, Samoboru, Puli, Čakovcu, Đakovu, Bjelovaru, Kutini, Daruvaru...

image
Dvadeset pet kino sjedala u 'Zlatna vrata' vrijedne su suhoga zlata
 
Paun Paunović/Cropix

- Ekipa filma bila bi najsretnija da "Kumeka" vide svi koji to žele, odnosno da ga kupi neka od TV kuća s nacionalnom koncesijom – kaže Saša Paparella iz Juričanova autorskog tima. - S jednom od njih pregovori su u tijeku, a dotad se film može pogledati u kinotekama u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Kod prva dva filma, o Ivici Todoriću i Miroslavu Kutli, došli smo na splitsku premijeru u Zlatnim vratima, no ovog puta, u ovoj naopakoj godini, to nažalost nije bilo moguće. Istoimena knjiga "Kumek", u kojoj smo kolega Hrvoje Appelt i ja na 360 stranica kroz presjek Bandićeve karijere sastavili probrani popis njegovih afera i neispunjenih obećanja, prodaje se samo u zagrebačkim knjižarama, a može se naručiti i preko nakladnika, Hrvatskog centra za istraživačko novinarstvo i slobodu medija (HRCIN), - veli Paparella.

I 'Otac' puni dvoranu, a ni 'Buža' neće ostaviti rupu u blagajni

Inače, distribucija filma krenula je u vrijeme kad su ljudi skloniji ostati kod kuće nego otići u kino, pa se može reći da kina "hiberniraju". Ipak, u Zlatnim vratima kažu da i hrvatski film "Otac" s Goranom Bogdanom također puni dvoranu kinoteke. U prosincu su u program uvršetni in memoriam filmovi sa Seanom Conneryjem ("Planet prokletih"), Mustafom Nadarevićem ("Kod amidže Idriza") i Maradonom ("Maradona"), a u siječnju će se prikazati "Buža" sa Špirom Guberinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 19:41