StoryEditorOCM
Film & TVPROMOCIJA FILMSKE KNJIGE

Vlado Ercegović je ukoričio najavne tekstove koji su dočekivali publiku uoči projekcija u ‘Kinoteci‘ i najavio: ‘U studenom imamo daleko najbolji program u državi‘

Piše Marko Njegić
26. listopada 2021. - 22:25

Povodom 50 godina djelovanja splitske "Kinoteke" izdana je knjiga najavnih tekstova koji su tijekom godina dočekivali publiku uoči projekcije filmova u "Zlatnim vratima". Tekstove su pisali Svemir Pavić, Ivan Martinac i Vedran Gligo, a za knjigu ih je izabrao današnji voditelj "Kinoteke" Vlado Ercegović. Knjiga "Izabrani tekstovi" imala je promociju ovog utorka u večernjim satima u "Zlatnim vratima". U ulogama moderatora našli su se filmski kritičar Jurica Pavičić i sam Ercegović s kojim smo razmijenili par riječi.

Zanimalo nas je, za početak, koliko je trebalo da se tekstovi okupe i po kojem su se ključu slagali.

- Dug je to bio projekt, još od 2011. kad smo objavili "205 koraka" (povijest i repertoar "Kinoteke"), naš prijatelj, nažalost pokojni Ivica Bošnjak kojemu je knjiga i posvećena, nagovarao me da objavimo tekstove. I donio mi pozamašan mac najavnih tekstova. Jedan dio sam pronašao u našoj arhivi, jedan dio nam je donio gosp. Ante Huljev... i trebalo je početi. Kako je toga bilo gomilu, napravio sam selekciju fokusirajući se samo na "osnivače". Ostale koji su pisali, naročito u osamdesetima (J. Pervan, A. Kuštre, J. Čelan, T. Kurelec, M. Vuković, S. Pogutz...), ostavljam nasljedniku/nasljednici da ih ukoriči za 60 godina "Kinoteke" – govori Ercegović.

Koliko su tekstovi zimzeleni, pitamo.

- Druga je to bila vrsta kritike, puno drugačije pisana nego današnja, ali ono što me fasciniralo je količina ponuđenih podataka. Naime, tada nije bilo interneta, nema Filmske enciklopedije, nema baš ni puno dostupnih knjiga o filmu, tek pokoji časopis. No, ono što su pisali Martinac, Pavić i Gligo naprosto je fascinatna količina podataka i opservacija – smatra Ercegović.

Može li Ercegović povući paralelu između "Kinoteke" u doba Pavića, Martinca i Glige te "Kinoteke" danas, kao i filmofilske publike?

- Druga vrimena, ali publika zna gdje dolazi. S malom razlikom: od nekadašnje jedne do dvije projekcije tjedno sada imamo puni mjesečni repertoar u kojima je i klasika (nikad dovoljno) zastupljena. Ali, pratimo sve što možemo i što je dostupno. U studenom imamo daleko najbolji program u državi, pa i šire. Argumenti: dođite i provjerite – 21 radni dan u dvorani kroz studeni, a mi imamo 27 filmova (barem deset hrvatskih premijera) i preko 40 projekcija. Za sve uzraste. I ukuse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 04:14